Lagbanner
Jornada #1: Stökig och besvärlig Barça-premiär – Benítez inledde tungt på Balaídos
Det var stökigt i Barcelonas premiär borta mot Getafe

Jornada #1: Stökig och besvärlig Barça-premiär – Benítez inledde tungt på Balaídos

Den första omgången av La Liga är avklarad och den bjöd på stor dramatik och drömmål.

I fredags drog La Liga i gång igen efter sommaruppehållet och närmare midnatt mot måndag var premiärhelgen avklarad. Noterbart är att ingen av nykomlingarna Las Palmas, Deportivo Alavés eller Granada lyckades säkra en seger i sin premiär men samtliga stod för bra insatser med två hedersamma förluster (för Alavés och Granada) och en delad pott (för Las Palmas).
Fredagen slutade med buller och brak där ett enormt pressat Valencia lyckades besegra Sevilla på självaste Ramón Sánchez Pizjuán. Los Ché, med Rubén Baraja vid rodret, var nederlagstippat och Niklas Hermansson på Valencia-redaktionen har sedan tidigare beskrivit vilket uselt läge de stod inför säsongen. Efter ett klantigt rött kort av Loïc Badé kunde en euforisk egenprodukt, Javi Guerra, avgöra i den 88:e minuten och sålunda ge Valencia något av ett viktigt tidigt andrum.


Osasuna imponerade stort och slog Rafael Benítez Celta Vigo på Balaídos

I Girona var det ukrainarna som räddade poäng borta mot Real Sociedad under lördagskvällen. Viktor Tsygankov hittade pannan på landsmannen, och nyförvärvet, Artem Dovbyk som därmed inledde sin La Liga-karriär med ett mål direkt. Gironas nya anfallare hade faktiskt bara varit på planen i åtta minuter. På San Mamés imponerade Real Madrid som, trots skadan på Thibaut Courtois och under matchen även Èder Militão, höll tätt och vann med klara 0-2. En av huvudrollsinnehavarna var förstås Jude Bellingham som även han noterades för sitt första mål i klubben i sin ligadebut.

På Balaídos var hajpen stor inför söndagens premiär. Celta har länge harvat runt i botten av La Liga och många såg Rafael Benítez som en prestigevärvning på tränarbänken för galicierna. Trots det var de ljusblåa i långa stunder utspelade av gästande Osasuna. Nyförvärvet Carl Starfelt fick se hela matchen från bänken medan 19-årige Williot Swedberg ersatte Iago Aspas med åtta minuter kvar i en match som Osasuna punkterade med dryga kvarten kvar att spela. Ett välmående Osasuna fortsätter följaktligen fjolårsformen och tar snart sikte på Conference League-kvalet.


Tung skada på Militão i Reals premiär, som man dock vann ändå med klara 0-2 på San Mamés

I ett helt nytt Villarreal fanns trots försäljningarna en viss optimism inför säsongen. Denna optimism grusades dock rejält när Real Betis kom på besök. Det var på stopptid som Willian José fick frinicka vid straffpunkten och avgöra framför en chanslös Filip Jörgensen som ersatte Pepe Reina mellan stolparna. En riktig prestigeseger för Betis. Söndagen avslutades däremot med en annan match, den mellan Getafe och FC Barcelona. De regerande mästarna hade förvånansvärt svårt att bryta igenom Getafe och Madrid-laget var långt ifrån bortspelade. I en match där bollen endast var i spel runt 60 minuter (av ungefär 110) förstår man att Xavi Hernández hade mycket att klaga på i efterhand. Marca grävde också fram att detta var den match som hade minst antal spelminuter sedan Opta började räkna boll i spel. Bara en sådan sak. Oavsett vad fick Barca nöja sig med 0-0 i en stökig drabbning med tre röda kort, däribland på Xavi själv.

Slutligen måste jag kommentera Atlético och Memphis Depay. Vilken pärla nederländaren bjöd på som avrundade den här premiäromgången. Granada stod länge upp bra mot Atléti men energin från läktarna och från Diego Simeone gjorde att nykomlingarna fick retirera och nöja sig med en hedersam torsk. Atlético såg väldigt bra ut och många nyförvärv, som César Azpilicueta, kommer nog att göra mycket nytta i detta nybygge.


***

Se alla målen från den första omgången HÄR.

Omgång 1:
Almería – Rayo Vallecano 0-2
Sevilla – Valencia 1-2
Real Sociedad – Girona 1-1
Las Palmas – Mallorca 1-1
Athletic Club – Real Madrid 0-2
Celta Vigo – Osasuna 0-2
Villarreal – Real Betis 1-2
Getafe – FC Barcelona 0-0
Càdiz – Deportivo Alavés 1-0
Atlético de Madrid – Granada 3-1  

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-08-16 13:10:00
Author

Fler artiklar om Spanien