Lagbanner
Jornada #10: 17-årige Guiu frälste Barcelona – heta känslor på Sánchez Pizjuán
Vinícius Júnior och Sergio Ramos var i blickfånget i lördags

Jornada #10: 17-årige Guiu frälste Barcelona – heta känslor på Sánchez Pizjuán

Palestinaflaggor, rasismskandal, Benitez out (?), Gironas svängdörrar och Correias rabona-assist.

La Liga var åter tillbaka efter landslagsuppehållet i helgen och det blev en något målsnålare omgång än vi vant oss vid så här i inledningen av säsongen. Omgången inleddes på ett regnigt El Sadar där Palestina-flaggorna, som Javier Tebas önskat förbjuda på läktarna, vajade (vilket de även gjorde runt om i Spanien under helgen på andra arenor). Granada som innan uppehållet tog en prestigepoäng mot Barcelona kom tillbaka till verkligheten när Osasuna visade sig vara numret för stort denna afton. Ante Budimir smällde in två bollar, varav en på straff, medan Sergio Herrera i målet fortsatte att briljera. Bryan Zaragoza och hans Granada ligger följaktligen kvar på sin nedflyttningsplats och det ska nog mycket till för att andalusierna inte är ett av de tre lagen som ramlar ur när säsongen ska summeras. Osasuna hoppas samtidigt att segern kan ge dem lite momentum framåt då det än så länge varit ganska svårt att utvärdera deras säsongsstart.


Det var hetlevrat mellan Sevilla och Real Madrid när Ramos mötte sina gamla lagkamrater

Under lördagens första matcher noterades Mallorca vara nära att ta poäng mot Real Sociedad samtidigt som Getafe fortsätter att göra livet svårt för gäster på Coliseum Alfonso Pérez, vilket Betis fick bevittna. Det kanske största matchen i helgen var annars den på Ramón Sánchez Pizjuán mellan Sevilla och Real Madrid där Sevilla med sin nya manager Diego Alonso stod upp mycket bra mot serieledarna. Sevilla har ju haft otroligt tufft i inledningen av säsongen men förtjänade helt klart en poäng mot Los Blancos. Det var heta känslor mellan lagen som stundom resulterade i en hel del gruff där Sergio Ramos, så klart, var en mittpunkt när han ställdes mot sin gamla förening. Det var också en ganska ojämn domarnivå som inte alltid var särskilt tydlig, som när Jude Bellingham trodde att han gett Real ledningen men då hade domaren (vilket ingen hörde) blåst för frispark cirka 30 sekunder tidigare för Sevilla och målet dömdes bort. Både Kepa Arrizabalaga och Ørjan Nyland gjorde sitt för att hålla nere siffrorna i en match som dessvärre överskuggades av en ny rasismskandal riktad mot Vinicius Júnior. Det är bedrövligt att det ska behöva vara så här. Nyligen vittnade Vinicius om skandalen på Mestalla i slutet av förra säsongen och nu, bara två veckor senare, sker det igen. Förkastligt på alla sätt.

Lördagen avslutades med mötet på Balaídos där Celta Vigo gräver sin egen grav djupare och djupare. Atlético var klasser bättre än ett Celta som förvisso skapade en hel del men som i slutändan ser allt mer tragiska ut. Antoine Griezmann stod för ett hattrick i en match som ryktas vara Rafael Benitez sista som Celta-manager – ersättare har nämligen redan diskuterats i media. Griezmanns hattrick gör att fransmannen nu ligger tvåa i skytteligan, ett mål bakom Jude Bellingham. Söndagen inleddes sedan med att ett annat gästande Madrid-lag, Rayo Vallecano, tog en meriterande seger på Kanarieöarna mot Las Palmas. Las Palmas har visat fin form den senaste tiden men under landslagsuppehållet har det varit turbulent i klubben sedan det framkommit att lagkaptenen Jonathan Viera önskat att bryta kontraktet för att skriva på med Abu Dhabi-klubben Al Wah FC. På planen gjorde Las Palmas det bra mot Rayo och glädjande var förstås att talangen Alberto Moleiro var spelklar (och fick hoppa in) samtidigt som nämnda Viera inte fanns med i truppen. Rayo vann dock efter en sen straff vilket betyder att Rayo nu gått sex raka utan förlust och börjar sakta nosa på en Europaplats.


Fantastiskt ögonblick för 17-årige Marc Guiu som nätade efter 23 sekunder i sin debut

Den stora helgsunderhållningen skulle dock, precis som väntat, komma på Montilivi när topplaget Girona tog emot jumbon Almería. Det är ständiga svängdörrar när Míchels, som förövrigt fick sitt pris som månadens manager i samband med matchen, katalaner spelar. Almería med nye managern Gaizka Garitano på bänken gick upp till en 0-2-ledning efter två mål av Léo Baptistão men sedan var det slut på det roliga för storspenderade Almería. Girona öste verkligen på och innan slutsignalen hade man gjort fem mål bakom Fernando Martínez i gästernas mål. Artem Dovbyk gjorde två nya strutar samtidigt som Sávio inte ser ut att kunna stoppas. Lagkapten Aleix García är kanske La Ligas hetaste mittfältare, efter Bellingham, och blev utsedd till matchens lirare efter sina två assists. Gironas 5-2-seger gör att laget är delad etta i tabellen med Real Madrid – vilken grej! Om Míchel fått ordning på Girona är det raka motsatsen för Pacheta i Villarreal. Den gula ubåten tappade ånyo poäng i en match man på förhand borde ha vunnit, denna gång hemma mot Deportivo Alavés. Faktum är att Alavés var det bättre laget och Villarreal kunde inte handskas med det kraftfulla Atlético-lånet Samu Omordian som var makalöst bra på Estadio de la Cerámica denna dag. 19-åringen gjorde sitt andra mål på sin andra start för Alavés och är totalt uppe i tre fullträffar efter att ha gjort mål för Granada i premiären.

Det var dock en annan yngling som stal de största rubrikerna efter helgens omgång och det var Barcelonas 17-årige förmåga Marc Guiu som hoppade in i sin debut och gjorde mål med sin andra touch och efter 23 sekunder mot Athletic Club. Guius mål var matchens enda och med tanke på Barcelonas skadedrabbade trupp var segern viktig inför kommande El Clásico på lördag. Xavi har i efterhand hyllat alla talanger som tagit för sig den senaste tiden och Guiu, som varit i klubben sedan han var sju år gammal, blev väl omhändertagen efter slutsignalen. Omgångens sista drabbning ägde rum igår, måndag, när Valencia bjöd hemmapubliken på en ny viktoria. Gästande Cádiz fick Robert Navarro utvisad efter bara 22 minuter vilket förstås inte gjorde jobbet enklare. Helgens delikatess serverades också här på Mestalla när Thierry Correia kände att en rabona-assist var på sin plats inne i straffområdet. Detta var andra gången på Mestalla den här säsongen som Correias rabona lett till saker och ting. Nu ledde det till att Hugo Duro gjorde mål och i premiären ledde Correias rabona till att Valencia fick en straff. För er som inte har sett assisten mot Càdiz: leta reda på den. 2-0 skulle sedermera slutsiffrorna skrivas till.

***

Se alla målen från den tionde omgången HÄR.

Omgång 10:
Osasuna – Granada 2-0
Real Sociedad – Mallorca 1-0
Getafe – Real Betis 1-1
Sevilla – Real Madrid 1-1
Celta Vigo – Atlético de Madrid 0-3
Las Palmas – Rayo Vallecano 0-1
Girona – Almería 5-2
Villarreal – Deportivo Alavés 1-1
Barcelona – Atletic Club 1-0
Valencia – Cádiz 2-0

Tionde omgångens elva enligt La Liga (3-4-3): [Skrivs ut när La Liga publicerat detta]
Remiro
Carvajal - Ramos - Iñigo Martínez
Kubo - Aleix García - Roca - Griezmann
Marc Guiu - Douvbyk - Budimir

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-10-24 12:04:00
Author

Fler artiklar om Spanien