Lagbanner
Jornada #11: Bellingham glänste i El Clásico – Atlético hakar på i tabelltoppen

Jornada #11: Bellingham glänste i El Clásico – Atlético hakar på i tabelltoppen

Sena avgöranden, Gündogans vrede, Rakitics drömmål, Iscos 1+1, oslagbara Rayo och Villarreals efterlängtade seger.

Ännu en omgång har nått sin ände och ännu en omgång ska sålunda summeras. I vanlig ordning drog det hela i gång i fredags då Girona gick upp i tillfällig ensam serieledning efter att ha besegrat Celta Vigo. Vid ställningen 0-0 fick Celta ett märkligt bortdömt mål emot sig, vilket Rafael Benitez givetvis klagade högt om efteråt, samtidigt som Girona gjorde matchens enda mål i den 91:a minuten genom Yangel Herrera assisterad av briljante Aleix Garcías klackframspelning. Att avgöranden skulle ske på stopptid skulle visa sig vara ett genomgående tema den här helgen, vilket också uppmärksammades i ett mejl till mig från Kepa på Osasuna-sidan här på SvenskaFans. I sju av tio matcher gjordes mål på stopptid, varav sex av dem var direkt poänggivande mål. Ett sådant var alltså Yangels skott utifrån mot Celta, ett annat ett skott inne i straffområdet från Sory Kaba som avgjorde för sitt Las Palmas mot krisande Almería i Andalusien under den tidiga lördagseftermiddagen.


Bellingham gör 1-2 till Real och avgör därmed sitt första El Clásico

Ett tredje sent avgörande kom i matchernas match på Estadí Olímpic Lluís Companys när säsongens första El Clásico gick av stapeln och detta var sannerligen en klassiker. Det var rock’n’roll både på läktarna i form av Rolling Stones och på planen i form av två starka lag. Barcelona såg ut att vara det lag som skulle dra det längsta strået då katalanerna dels var det spelförande laget, dels skapade mest initialt. Real Madrid har dock visat en helt annan tyngd den här säsongen och med den nya X-faktorn i Jude Bellingham går det aldrig att räkna ut de helvita. Real tilläts mycket yta några meter utanför straffområdet och detta var något som gästerna skulle utnyttja. Först dunkade Bellingham in bollen från distans med perfektion och sedan tilläts Carvajal, på stopptid så klart, lyfta in en boll i straffområdet som Modric styrde vidare till planetens kanske hetaste fotbollsspelare och saken var klar. Modric, som byttes in med dryga halvtimmen kvar, firade sin 500:e match i Real-tröjan med en assist i El Clásico. Snacka om ett jubileum att minnas. Ilkay Gündogan, som gjorde Barcas mål, var minst sagt upprörd efter matchen och önskade att hans kamrater i blaugrana visade lite mer känslor efter att ha förlorat mot sina värsta antagonister. I och med segern övertog Real serieledningen igen men med samma poäng som Girona.

Kontrasten var senare under lördagen total när Mallorca och Getafe spelade 0-0 och inkasserade sitt sjätte kryss vardera, flest av alla lag i La Liga. Ett annat lag som verkar vara inne på krysspåret är Sevilla som spelade oavgjort för tredje matchen i följd, den andra i följd för nye Diego Alonso vid tränarbänken. Man kan dock ta med sig att man hämtade upp ett 2-0-underläge i det andalusiska derbyt mot Cádiz och man kan ta med sig Ivan Rakitics drömmål men i övrigt hade nog Sevilla önskat få ut mer av det mötet. Cádiz däremot gjorde det som krävdes. Chris Ramos hedrade sin avlidne morfar med sitt mål (han gick bort i veckan) och Darwín Machís var tillbaka i målkolumnen efter att ha dömts för misshandeln på sin ex-flickväns nya pojkvän. Sergio Ramos trodde att han hade gjort sitt första mål sedan återkomsten till Sevilla men Ramos nick och senare kyss på klubbmärket suddades bort från historieböckerna sedan en offside påkommits. 2-2 slutade det alltså och lördagen var över.


Rodrigo Riquelme blev matchens lirare för Atlético mot Deportivo Alavés

Sevillas stadsrivaler Real Betis ser ut att ha fått upp lågan igen och inledde söndagen med att slå Osasuna med 2-1 efter att Isco avgjort på, ni gissar det, stopptid. Andrés Guardado hedrades innan matchen för att vara den utländska spelare som nu gjort flest matcher i Betis historia men rubrikerna cirkulerade emellertid runt Isco som med sin assist till Willian Josés 1-0 och sitt avgörande i 94:e minuten blev utsedd till matchens lirare. Kort efter slutsignalen startade mötet mellan Rayo Vallecano och Real Sociedad i en match där Rayo fortsatt visar sig vara svåra att slå. 2-2 slutade matchen och det betyder att Rayo nu gått sju matcher utan förlust. Den, under början av säsongen, ifrågasatta lagkaptenen Mikel Oyarzabal i La Real gjorde två nya pytsar och managern Imanol Alguacil sa efteråt att de som kritiserat Oyarzabal uppenbarligen inte kan fotboll. Samtidigt kan man fundera på varför Imanol i sådana fall placerade honom på bänken i början av säsongen? Oavsett vad räckte inte 26-åringens två mål för seger mot Rayo då Bebé avlossade bössan i den 91:a minuten och säkrade en poäng inför hemmapubliken i Madrid. Omgångens kanske mest underhållande match var annars den på San Mamés mellan Athletic och Valencia som även den slutade 2-2 och som även den kvitterades av ett hemmalag på stopptid. Rubén Barajas unga Valencia har tagit ligan med storm men kommer tyvärr behöva klara sig utan Hugo Duro ett tag framöver då han dragit på sig en allvarlig skada. I matchen mot Athletic stod Duro för mål och assist efter kombination med Fran Pérez vid båda tillfällena.

Söndagen avrundades på Metropolitano där Atlético är ruggigt vassa. Det rödvita Madrid-gänget var många nummer större än gästande Deportivo Alavés och slutsiffrorna 2-1 var något missvisande då Atlético också fick ett märkligt domslut emot sig när Antoine Griezmann gjorde, vad alla trodde, 3-0 till hemmalaget. Griezmann och Àlvaro Morata måste nog betraktas som La Ligas hetaste anfallspar och trots att Atléti spelat en match mindre än de andra lagen ligger man trea i tabellen, en poäng före Barcelona. Omgången avslutades sedermera med att Villarreal under måndagen tog sin första seger sedan mitten av september, i manager Pachetas debut. När matchuret slagit 28 minuter ledde den gula ubåten borta mot Granada med hela 0-3. Men om du lämnade soffan i några minuter och återvände till den 33:e minuten var ställningen 2-3 efter att Granada gjort två snabba mål. Där och då trodde man nog att Villarreal skulle vika sig igen men de lyckades hålla ut i en ganska händelsefattig andra halvlek.

***

Se alla målen från den elfte omgången HÄR.

Omgång 11:
Girona – Celta Vigo 1-0
Almería – Las Palmas 1-2
Barcelona – Real Madrid 1-2
Mallorca – Getafe 0-0
Cádiz – Sevilla 2-2
Real Betis – Osasuna 2-1
Rayo Vallecano – Real Sociedad 2-2
Athletic Club – Valencia 2-2
Atlético de Madrid – Deportivo Alavés 2-1
Granada – Villarreal 2-3

Elfte omgångens elva enligt La Liga (3-4-3): [Skrivs ut när La Liga publicerat detta]

 

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-10-31 15:40:00
Author

Fler artiklar om Spanien