Lagbanner
Jornada #14: Drömmål och stök på Anoeta – Real Madrid passerar Girona i toppen
Bellingham med nytt mål, men det var Rodrygo som glänste i Real mot Cadiz

Jornada #14: Drömmål och stök på Anoeta – Real Madrid passerar Girona i toppen

Granada sparkar Paco López, utebliven straff för Barca, Benitez åter på Mestalla och Rodrygo frälste Real.

Veckosummeringen är tillbaka, åtminstone för denna vecka. Undertecknad har nyligen flyttat och de som vet vad som gäller vid husköp vet nog att det är en del att stå i – jag hoppas ni har överseende med detta. Trots att jag haft fullt upp har La Liga, trots mina mejl om uppehåll, fortsatt som vanligt. Sist jag körde detta var omgång 11, nu i helgen spelades omgång 14. Omgången drog i gång i fredags efter landslagsuppehållet. Deportivo Alavés, som ser väldigt stärkta av Samu Omorodions framfart, städade av gästande Granada med en klar 3-1-seger. Jag har tidigare nämnt det men Alavés är ett helt annat lag hemma på Mendizorroza än på bortagräs och lagets samtliga fyra segrar har kommit hemma i Vitoria-Gasteiz. Granada däremot har haft det tungt oavsett arena och ligger fortsatt under strecket. Förlusten var även droppen som fick bägaren att rinna över gällande managern Paco López som fick sparken direkt efter matchen och är nu ersatt av Alexander Medina som senast kommer från argentinska Vélez Sarsfield.


Delad pott i Vallecas när Barca mötte Rayo Vallecano

Lördagen bjöd även den på en hel del intressanta matcher. Först ut var mötet i Vallecas där Rayo knep en pinne hemma mot Barcelona. Barca hade ganska svårt att skapa tillräckligt för att segra och resultatet bör ses som rättvist. Frågar man Barca-supportrar skulle de nog påstå att det var en domarskandal då laget inte tilldelades en straff på stopptid men det låter jag vara osagt. Rayo fortsätter att vara riktigt svåra att möta och bortsett från Girona innan uppehållet hade man inte förlorat sedan början av september. Kort efter Barcelonas protester mot den uteblivna straffen tystnat var Rafael Benitez tillbaka på Mestalla, där han förstås skördade stora framgångar i början av 00-talet, för att leda sitt Celta mot Valencia. Carl Starfelt spelade hela matchen för Celta och Williot Swedberg hoppade in med fem minuter kvar av matchen när Celta lyckades hålla nollan för första gången sedan Benitez tog över laget. Någon seger blev det förvisso inte mot hans gamla lärjunge Rubén Baraja men 0-0 borta mot Valencia är ändå ett steg framåt för galicierna.

Framåt lördagskvällen bjöd Mason Greenwood på ett drömmål i Getafes 2-1-seger mot den fortsatt krisande jumbon Almería. El Geta har nu gått åtta raka matcher utan torsk och närmar sig Europaplatserna. Ännu formstarkare är Atlético de Madrid som städade av Mallorca med 1-0 genom Antoine Griezmanns mål hemma på Metropolitano. Med en match mindre spelad, på grund av den match som sköts upp mot Sevilla i början av säsongen för regn, ligger Atlético trea i tabellen på samma poäng som Barcelona men med bättre målskillnad. Fyra poäng upp till Girona och Real Madrid som delar på förstaplatsen.


Greenwood gjorde sitt andra mål i Getafe genom en dunderträff mot Almería

Söndagens kanske hetaste drabbning var den i San Sebastián mellan Real Sociedad och Sevilla. Anoeta kokade när La Real bjöds på ett av de snyggaste målen den här säsongen signerad Umar Sadiqs otrolig fullträff. Till och med Imanol Alguacil sträckte på smilbanden lite. Koka över gjorde också Sevilla som försökte ta sig in i matchen men i stället drabbades av två röda kort direkt efter varandra. Först visades Sergio Ramos (vem annars?) ut genom en ful tackling och sedan visades Jesús Navas ut på grund av klagomål på Ramos röda kort. Sevilla ligger fortsatt långt ned i tabellen (15:e plats) och man är bara fyra poäng från Celta på nedflyttningsplats. Det ryktas redan om att Diego Alonso ska få sparken, blott åtta matcher sedan han tog över laget. Problemet för Sevilla i den aspekten är dock att klubben redan haft tre managers under det här kalenderåret och behöver i sådana fall, om jag förstått det korrekt, avvakta tills 1:a januari 2024 innan man kan sparka den tidigare uruguayanske förbundskaptenen.

Särskilt stökigt var det dock inte i Andalusien när Càdiz tog emot Real Madrid. Gästerna var många nivåer större än hemmalaget och en kritiserad Rodrygo bar de vitklädda med två viktiga mål. Jude Bellingham avslutade målskyttet i 0-3-segern som skickade upp Real Madrid till etta i tabellen. Att Bellingham ånyo hittade målskyttet var nog viktigt för honom då Antoine Griezmann och Borja Mayoral verkar ha hittat målformen även de och närmar sig. Omgången avslutades i Katalonien när Girona, som inför omgången toppade tabellen, tog emot Athletic Club. Två lag som verkligen imponerat i inledningen gjorde inte heller någon besviken. Det var svängigt och chansrikt och slutade 1-1. Detta var faktiskt Gironas första poängtapp sedan slutet av september när man förlorade mot Real Madrid och den delade potten gör att laget därmed tappar serieledningen trots att man har lika många poäng som Real.

***

Se alla målen från den 14:e omgången HÄR. [De verkar bara ha lagt upp de bästa målen från omgången i skrivande stund, det är detta som länkas. Ändrar länken om La Liga publicerar alla målen]

Omgång 14:
Deportivo Alavés – Granada 3-1
Rayo Vallecano – Barcelona 1-1
Valencia – Celta Vigo 0-0
Getafe – Almería 2-1
Atlético de Madrid – Mallorca 1-0
Villarreal – Osasuna 3-1
Real Sociedad – Sevilla 2-1
Cádiz – Real Madrid 0-3
Real Betis – Las Palmas 1-0
Girona – Athletic Club 1-1

14:e omgångens elva enligt La Liga (3-4-3):
Jörgensen
Coco – Catena – Javi López
Morales – Unai López – Modric – Lino
Omorodion – Sadiq – Rodrygo

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-11-29 10:44:04
Author

Fler artiklar om Spanien