Lagbanner
Jornada #2: Succéstart för Bellingham – ny tung förlust för Sevilla
Jude Bellingham har tagit La Liga med storm och toppar skytteligan

Jornada #2: Succéstart för Bellingham – ny tung förlust för Sevilla

Om Barajas segermaskin, frustrerat Sociedad, Iscos pånyttfödelse och Stuanis uppvisning.

La Liga är i full gång och har redan hunnit avverka sin andra spelomgång. Likt premiärhelgen var matcherna jämnt fördelade till fredagen, lördagen, söndagen och måndagen. Något som också påminde om premiären var att vi fick en hel del intressanta matcher och insatser att diskutera. En sådan fick vi bevittna redan i fredags när Valencia tog sin andra raka seger för säsongen. Att vinna med 1-0 hemma mot nykomlingarna Las Palmas torde väl inte vara en stor sak för Los Ché men med tanke på fjolåret och de senaste årens stagnation under Peter Lim betydde nyförvärvet Pepelus straffmål oerhört mycket. Under Rubén Barajas ledning har Valencia fått väldigt lite uppbackning i sommar men laget ser ändå intressant ut med många nya unga förmågor från de egna leden som förväntas få en del speltid i år.


Lewandowski hade det tungt men Barcelona vann ändå mot Cádiz

I San Sebastián råder något av en förtvivlan över säsongsinledningen. En storspelande Àlex Remiro i La Reals mål vittnade tydligt om detta efter att laget släppt in Celta Vigos kvittering i den 94:e minuten under lördagen. Målvakten yttrade att de offensiva förmågorna haft svårt att fungera sedan David Silvas plötsliga avsked och att laget som en helhet nu måste ta tag i säsongen efter två raka 1-1-matcher hemma på Anoeta. Noterbart från matchen var också att Carl Starfelt spelade 90 minuter för Rafael Benítez gäng medan Williot Swedberg fick nöja sig med en minut på planen i sitt inhopp. Lördagen präglades också av engelsmannen Jude Bellingham som går mot en succéstart i Real Madrid. Mittfältaren, som nätade i sin debut förra veckan, pytsade två gånger borta mot ett satsande Almería. Trots ett tidigt underläge spände Los Blancos musklerna och vände till vinst nere i Andalusien.

Med kniven mot strupen i kampen om en startplats som anfallare i Girona, efter ukrainaren Artem Dovbyks inhopp och mål i premiären, visade uruguayanen Christian Stuani vägen hemma mot Getafe. Girona, som har ett väldigt intressant lag på gång, vann komfortabelt med 3-0 hemma mot ett El Geta som inte kunde hålla ihop defensiven lika väl som sist mot Barcelona. Apropå Barcelona såg mästarna sliten ut när laget gjorde sin hemmapremiär lite senare under söndagen mot Cádiz. Cádiz är förvisso, när de har sina stunder, ett svårspelat lag men länge såg katalanerna ut att få nöja sig med ett kryss på Estadi Olímpic Lluís Companys som hemmaborgen heter denna säsong. Två sena mål av Pedri och Ferran Torres säkrade emellertid Blaugranas första seger för säsongen.


Isco har briljerat sedan han anslöt till Real Betis i somras

Helgens stormatch utspelades annars på Benito Villamarín mellan Real Betis och Atlético de Madrid. De grönvita har haft en ganska stor ruljangs på spelare under sommaren men har imponerat i de två första matcherna. Segern borta mot Villarreal följdes upp med 0-0 mot Atlético i en, för båda lagen, svårspelad match. Den pånyttfödde Isco ser mycket bra ut och blev för andra matchen i rad utsedd till matchens lirare för Betis. Tänk vad nio månaders vila kan göra ändå. Även Atléti visade att de fortsatt är svåra att penetrera och tog trots allt välförtjänt med sig en pinne hem till huvudstaden.

Omgången rundades sålunda av under gårdagen när Deportivo Alavés såg ut att köra över ett hittills underpresterande Sevilla. Tidigt i andra halvlek gick baskerna upp till en 4-2-ledning med bud på mer mot ett stirrigt Sevilla-försvar. Tidigare under veckan hade också viktiga Bono lämnat klubben och andremålvakten Marko Dmitrovic ingav allt annat än ett lugn som sista utpost för gästerna. På bänken satt nyförvärvet Ørjan Nyland från RB Leipzig som anslöt bara dagen innan matchen och mycket tyder väl på att det är norrmannen som vaktar buren mot Girona i helgen. Två raka torsk i ligan och ännu en Supercupfinalsförlust för Sevilla som inlett säsongen minst sagt taskigt. Desto ljusare är det dock för Alavés som därmed checkade av säsongens första seger för en nykomling i La Liga.

***

Se alla målen från den andra omgången HÄR.

Omgång 2:
Mallorca – Villarreal 0-1
Valencia – Las Palmas 1-0
Real Sociedad – Celta Vigo 1-1
Almería – Real Madrid 1-3
Osasuna – Athletic Club 0-2
Girona – Getafe 3-0
Barcelona – Cádiz 2-0
Real Betis – Atlético de Madrid 0-0
Deportivo Alavés – Sevilla 4-3
Granada – Rayo Vallecano 0-2

Andra omgångens elva enligt La Liga (3-4-3):
Unai Simón
Duarte - Mingueza - Gutiérrez
Barrenetxea - Bellingham - Pepelu - Pedri
Kike García - Stuani - Nico Williams

TV: Bellinghams mål i Dortmund 22/23

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-08-22 15:15:00
Author

Fler artiklar om Spanien