Lagbanner
Jornada #20: Burgare och korv i Palma – Athletic Club upp på tredjeplats
Athletic går från klarhet till klarhet och befäster sin Champions League-plats efter derbysegern

Jornada #20: Burgare och korv i Palma – Athletic Club upp på tredjeplats

Poliskårsfirande, uddlöst Sevilla, överkört Villarreal, målsumparen Larin, Barajas ynglingar imponerar.

Söndagens cupfinal mellan Real Madrid och Barcelona avslutade en, för spansk fotboll, intensiv fotbollshelg. Förutom matcherna som spelades i Riyadh i Supercupen avverkades sju av tio matcher i omgång 20 i La Liga. Utöver att en del lag inte kom till spel på grund av nämnda Supercup var det också en lite annorlunda omgång eftersom många spelare farit iväg på Afrikanska mästerskapet samt Asiatiska mästerskapet. Dessutom skulle samtliga poliskårer i respektive stad där matcherna spelas hyllas då poliskårerna i Spanien firade sitt 200-årsjubileum som nationell beskyddare.


Sevilla har det riktigt tungt och darrar skrämmande nära nedflyttningsstrecket

Helgens omgång startades i Andalusien där Sevilla gick på ännu en tung nit. Det var Deportivo Alavés som skrällde och tog sin första seger på bortaplan för året och Sevilla ser mer och mer ut som ett slaget lag. Till och med Òliver Torres sa att luften verkar ha gått ur laget. Inte blev det lättare då att Alavés avgjorde på stopptid efter att briljante Samu Omordion skarvat en hörna till Rubén Duarte som satte spiken i kistan för ett riktigt svagt Sevilla. Man har nu bara en poäng ned till nedflyttning. Nästan lika illa går det för Villarreal som, precis som Sevilla, underpresterat rejält. I lördags förlorade man stort mot Las Palmas med 3-0 efter att Kirian Rodríguez, som tagit över bindeln efter Jonathan Viera, glänst mot den gula ubåten.  Egna produkten Juanma Herzog gjorde mål i sin första start för ett Las Palmas som bara öser på och är ett av ligans stora utropstecken så här långt. Man borde haft minst en poäng mot Barcelona sist men mot Villarreal var det inget snack, 3-0 talar sitt tydliga språk.

Sedan var det dags för invigning av nya San Moix ute på Balearerna när Celta Vigo gästade Palma. Celta har haft ett visst uppsving den senaste tiden och ser ut att ha vaknat från sin initiala dvala under hösten. Iago Aspas gjorde sitt tredje mål för säsongen, andra efter nyår, när Celta kämpade sig till en poäng mot ett Mallis som var spelförande och skapade många lägen, särskilt i andra halvlek, men som fortsatt är ineffektiva. 18 mål på 20 matcher är talande. En av de stora målsumparna har varit, och var även mot Celta, nyförvärvet Cyle Larin. Kanadensaren kommer till väldigt fina målchanser ofta men har troligen bland de sämsta avslutsteknikerna jag skådat. Trots det noterades han för sitt andra mål för säsongen i drabbningen mot galicierna. Det var sammantaget ett bra tryck på arenan under dess invigning och, som en skribent på X skrev, så byttes solrosfrön och pipas ut mot hamburgare och varmkorv i det som i stort påminde om ett amerikanskt jippo under jänkaren Andy Kohlbergs presidentsledning. Mallorca fick inte fira med en trepoängare dock och det beror, som sagt, på dess ineffektivitet framför mål. Vedat Muriqi har varit skadad sedan november och han behövs nog för att inte Mallis ska dras ned i bottenregionerna.


Isco blev matchens lirare för tolfte gången den här säsongen när han avgjorde för sitt Betis

Helgens stormatch var annars den på San Mamés i det baskiska derbyt. Athletic tog revansch från höstens förlust när Real Sociedad slogs tillbaka med 2-1 efter två påpassliga flippermål av Àlex Berenguer. Athletic ser urstarka ut trots avsaknaden av Iñaki Williams, som spelar för Ghana, och kunde relativt behagligt spela av matchen mot La Real som saknade Take Kubos kreativitet en hel del. Segern innebär, för Athletic, att man klättrar upp på en tredjeplats i tabellen samtidigt som resultatet innebar den 13:e raka matchen utan förlust för baskerna. Sociedad ligger kvar som sexa. Lördagen rundades av med mötet mellan Real Betis och Granada där de förstnämnda tog sin första viktoria sedan november månad. Segern satt också långt inne då nästjumbon Granada bjöd på bra motstånd på Benito Villamarín. Isco, som blev utsedd till matchens lirare för tolfte (!) gången den här säsongen, stod för matchens enda mål som även det var ett flipperskott som letade sig mellan benen på Augusto Batalla i Granadas mål. Noterbart var att Granada faktiskt gjorde två mål i matchen men båda bortdömda av VAR, så det var ingen övertygande seger för Betis men tre poäng är tre poäng.

Slutligen spelades det två matcher under söndagen också och det drog i gång med att jumbon Almería, som inte vunnit en match ännu, välkomnade delade serieledaren Girona till den spanska sydkusten. På förhand trodde jag att Girona skulle städa av Almería ganska övertygande men gästerna var en skugga av sitt forna jag och Almería var faktiskt det bättre laget. Här syntes det dock varför andalusierna ligger tvärsist, de kan inte förvalta sina målchanser. Sergio Arribas var riktigt bra för ett Almería som tappat ett gäng spelare till Afrikanska mästerskapen men det finns inte riktigt någon höjd i laget. Luis Súarez hoppade in efter att ha varit skadad i oktober och kan möjligen vara en injektion framgent. Aleix García, Gironas lagkapten, drog på sig ett rött kort i slutet av matchen i vad som var en frilägesutvisning och missar därmed de kommande tre matcherna – otroligt tungt för Girona. Mållöst slutade det emellertid. Omgången rundades sedermera av med att Valencia vann med hela 1-4 borta mot Càdiz. Valencia vann senast med klara 3-1 mot Villarreal och efter ännu en storseger ser Rubén Barajas ynglingar ut att vara på väg uppåt i tabellen. Det ska dock sägas att siffrorna var något av det smickrande laget då Càdiz faktiskt tryckte på för ett 2-2 och likt när man tar ut målvakten i ishockey smällde Valencia in två snabba på stopptid. Trots det verkar Los Ché ha någonting på gång och har häng på Europaplatserna.

***

Se alla målen från den 20:e omgången HÄR. [Klipp läggs nog tyvärr in sent eftersom övriga tre matcher i omgången spelas vid ett senare tillfälle]

Omgång 20:
Sevilla – Deportivo Alavés 2-3
Las Palmas – Villarreal 3-0
Mallorca – Celta Vigo 1-1
Athletic Club – Real Sociedad 2-1
Real Betis – Granada 1-0
Almería – Girona 0-0
Càdiz – Valencia 1-4
Barcelona – Osasuna X-X [Uppskjuten]
Atlético de Madrid – Rayo Vallecano X-X [Uppskjuten]
Getafe – Real Madrid X-X [Uppskjuten]

20:e omgångens elva enligt La Liga (3-4-3) [Läggs in senare men likt klippet kanske det dröjer]

 

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-01-15 12:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien