Lagbanner
Jornada #22: Luften ur Xavi och Barça – Real och Girona ångar på
Xavi Hernández avgår efter säsongen

Jornada #22: Luften ur Xavi och Barça – Real och Girona ångar på

Segerlösa Almería, avgångsrop på Benitez, sprattlande Villarreal, återvändande Iñaki och Mayoral upp i delad skytteligaledning.

Såväl de asiatiska som de afrikanska mästerskapen är i full gång vilket gör att flertalet La Liga-lirare är ute på andra uppdrag än de enkom rörande den spanska högsta divisionen. Trots det spelades det för tio matcher i La Liga som benämns den tjugoandra omgången – och vilken omgång det var! Allting började med demoleringen på Power House Stadium när Deportivo Alavés malde ned ett sargat Almería. Hemmalaget skapade som vanligt många bra lägen men har förbluffande svårt att vinna matcher. Kanske satt domardebaclet i från matchen mot Real senast? Endast nyssnämnda Real trumfade Almería i somras i antalet spenderade pengar på nyförvärv, trots det ligger andalusierna tvärsist utan en endaste seger. Alavés vann med klara 0-3 och tog därmed sin tredje raka seger. Från att inte ha vunnit någon match på bortagräs har baskerna nu radat upp två raka bortasegrar, båda i Andalusien – imponerande. Lovord också för Samu Omorodion som gjorde två mål och så sent som ifjol spelade i fjärdedivisionen, där har Atlético (som lånat ut Samu) en guldklimp inför framtiden.


Tchouaméni ordnade tre poäng på Gran Canaria i Reals senaste remontada

Fredagsmatchen i all ära men det var under lördagen det sprattlades till lite här och var. Real Madrid stod för en riktig mästarvändning när laget vände underläge till seger borta mot det svårspelade tiki-taka-laget Las Palmas ute på Gran Canaria. Luka Modric fick vila hela matchen samtidigt som Jude Bellingham var avstängd så då fick inhoppande mittfältskollegan Aurélien Tchouaméni istället kliva in i handlingarna och ordna tre poäng. På sin egen födelsedag ska tilläggas. Real Madrid öser på mot guldet men har sannerligen sällskap högst upp i tabellen då inte heller Girona visar några trötthetstecken. Laget åkte, under söndagen, västerut för ett möte med Celta Vigo där Carl Starfelt startade och Williot Swedberg ånyo hamnat i frysboxen. Girona vann med uddamålet, inprickat av formstarke Portu, och publiken på Balaídos ska enligt uppgifter ha krävt Rafael Benitez avgång efter matchen. Benítez har kommenterat på kraven med negativa besked. Girona är därmed fortsatt obesegrade på bortagräs den här säsongen, man har redan slagit nytt klubbrekord för antalet poäng i La Liga och man toppar tabellen med en poäng före Los Blancos med en match mer spelad.

Nu blickar vi tillbaka till lördagen där kvällsmatchen mellan FC Barcelona och Villarreal var någonting utöver det vanliga, både på planen och det som sedermera skedde efter matchen. Vi bjöds kanske på säsongens match, åtminstone i paritet med den mellan Almería och Granada i höstas, när Villarreal inte bara tappade en 0-2-ledning till 3-2 för Barcelona utan även tog sig tillbaka i slutminuterna och vann med 3-5. Det var som att all luft gick ur katalanerna när Alexander Sørloth på något vis fumlade in 3-4-bollen i den 99:e (!) minuten och som en rejäl spik (läs spikpistol) i kistan förnedrades blaugrana på sin egen inlånade hemmaborg med José Luis Morales 3-5-mål i den 112:e (!) minuten. Detta var, om jag läste statistiken korrekt, första gången sedan 1963 som Barcelona släppt in fem mål hemma i Katalonien. Det var åtminstone inte på Camp Nou. Efterspelet känner ni förmodligen redan till, att Xavi Hernández gick ut med bomben att han lämnar klubben efter säsongen. Det är minst sagt oklart hur Barcelona som klubb egentligen mår för tillfället. Tänk vad mycket som kan ske på ett år. För Villarreals del gav den något oväntade bortasegern Marcelino lite andrum då avståndet ned till nedflyttningsplatserna nu är sju poäng. Den gula ubåten behöver dock fler kontinuerliga viktorior innan det går att tala om något form av trendbrott.


Memphis Depay åter målskytt för Atlético som klättrar förbi Barcelona i tabellen

Då var vi tillbaka till söndagen där den tidiga matchen, den på Balaídos, redan avhandlats. På nya Mirandilla krigade sig Cádiz till en poäng hemma mot Athletic Club. Detta var Cádiz första match utan Sergio González som manager och den första med Mauricio Pellegrino vid rodret. Det var ett mer kompakt och försvarsinriktat Cádiz som gjorde det svårt för Athletics bolltrollare som annars varit ett av säsongens stora utropstecken. Iñaki Williams var med i startelvan för första gången för 2024 då Ghana floppade i Afrikanska mästerskapen och Iñaki ville återvända och spela för Athletic så fort som möjligt. 0-0 slutade det emellertid. Ännu ett kryss fick vi bevittna någon timme senare, även det i Andalusien, då Sevilla och Osasuna drabbade samman. Sevilla började piggast och särskilt Isaac Romero, som flyttades upp till a-laget så sent som för två veckor sedan, har varit en pigg injektion för Quique Sánchez Flores krisande lag. Romero gjorde sitt andra mål på tre matcher för Sevilla och hade såväl bud på fler mål men även assist i första halvlek. Precis som många gånger tidigare den här säsongen fick dock Sevilla med sig lite. Osasuna kvitterade att David García fått snedträff inne i straffområdet, efter en hörna, och helt sonika träffat måltjuven Ante Budimir som stötte in kvitteringen. Sevilla krisar och samtidigt har det i dagarna kommit fram att Ivan Rakitic, som lämnades utanför truppen mot Osasuna, kommer att lämna. En poäng ned till Cádiz på nedflyttning oroar nog många Sevilla-fans.

Söndagen avslutades sedan med höjdarmatchen på Metropolitano när Atlético tog ännu en tung seger i Madrid. Denna gång var det mot ligans formstarkaste lag ihop med Real Madrid – Valencia. Rubén Barajas gäng fick dock se sig besegrade denna kväll då Atlético var några nummer för stora. Samuel Lino, som åtminstone jag värderar högt, gjorde mål och blev matchens lirare samtidigt som Memphis Depay åter nätade när han endast för fjärde gången den här säsongen fick starta i ligan. Omgången avslutades igår, måndag, med att Getafe spelade av nästjumbon Granada – även det i Madrid. Borja Mayoral slog in (slog in är att ta i, Granadas målvakt Augusto Batalla snubblade på bollen) Getafes andra och sista mål i det som var anfallarens fjortonde fullträff för året, lika många som skytteligaledarna Jude Bellingham och Artem Dovbyk. Även Mason Greenwood noterades för ett mål, vilket var engelsmannens fjärde nätkänning i La Liga.

 


***

Se alla målen från den 22:a omgången HÄR.

Omgång 22:
Almería – Deportivo Alavés 0-3
Real Sociedad – Rayo Vallecano 0-0
Las Palmas – Real Madrid 1-2
FC Barcelona – Villarreal 3-5
Mallorca – Real Betis 0-1
Celta Vigo – Girona 0-1
Cádiz – Athletic Club 0-0
Sevilla – Osasuna 1-1
Atlético de Madrid – Valencia 2-0

22:a omgångens elva enligt La Liga (3-4-3) [Läggs in när La Liga publicerat detta]

   

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-01-30 09:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien