Lagbanner
Jornada #23: Madridderbyt gjorde ingen glad – Girona anklagar spanska domarkåren
Marcos Llorente kvitterade i slutsekunderna mot Real i Madridderbyt

Jornada #23: Madridderbyt gjorde ingen glad – Girona anklagar spanska domarkåren

Bröderna Williams linkade av, Roque målskytt och utvisad, bortdömda Girona, Isco skadad och tafatt Madridderby.

Det var i vanlig ordning fullrulle i La Liga under helgen som var. Det spelades som vanligt matcher såväl fredag, lördag, söndag som måndag och då står vi här idag, på tisdag, och ska summera det som skett. Omgången rivstartade på San Mamés där Athletic Club som vanligt stod som segrare när krisande Mallorca på var på besök. Athletic har vunnit samtliga hemmamatcher förutom tre den här säsongen och endast en har slutat i förlust – premiären mot Real Madrid. Att de därför skulle städa av ett Mallorca som inte vunnit sedan mitten av december var ingen högoddsare. 4-0 vann baskerna med i vad som eventuellt kan ha varit en kostsam viktoria då båda bröderna Williams klev av skadade. Det kan ha varit av försiktighetsåtgärder dock då Athletic i morgon, onsdag, spelar cupsemifinal mot Atlético de Madrid. Förlusten för Mallorca gör att Palma-laget kryper än närmre nedflyttningsstrecket och är blott tre poäng från detta.


Valencia imponerar och tog femte segern på sex matcher, nu på Europaplats

Lördagen inledde med att Valencia tog en knapp men viktig seger hemma mot jumbon Almería som därmed fortsatt alltså inte vunnit i La Liga. Andalusierna går helt klart mot en av de sämsta säsongerna en klubb någonsin gjort i den spanska högsta serien med sina blott sex inspelade poäng. Segern för Los Ché var lagets femte på de sex senaste vilket gör att Rubén Barajas lag, ganska oväntat, placerat sig på en Europaplats med femton omgångar kvar att spela. Förra veckan, i veckans viktigaste, flaggade jag för en eventuell skräll på Mendizorroza när Barcelona skulle gästa Deportivo Alavés men ack fick jag. Barcelona var som ett nytt lag i Vitoria-Gasteiz och säkrade under lördagen en stabil trepoängare mot ett annars svårspelat Alavés. Barcelonas nyförvärv Victor Roque var i allra högsta grad inblandad i denna match. Precis som i veckan, mot Osasuna, stod den 18-årige brassen för avgörandet mot Alavés. Han hoppade in vid ställningen 1-2 till Barcelona i den 59:e minuten, gjorde mål i den 63:e minuten, fick gult kort i den 67:e minuten och fick sitt andra gula kort i den 72:a minuten. På mindre än tio minuter hann alltså Roque såväl näta som bli utvisad. Sådana spelare gillar jag! Alavés hade inför matchen mot Barca tre raka segrar och befinner sig i mitten av tabellen med ganska god marginal ned till bottenlagen så de överlever nog även ett sådant här resultat.

Lördagens stora match, som många hade enorma förväntningar på, var dock den mellan Girona och Real Sociedad. Sist lagen möttes bevittnade vi åtta mål men på Montilivi denna afton blev nog alla besvikna. Mållöst blev det, även om Sávio fick en boll i nät som bortdömdes något kontroversiellt. Det var över lag en del märkliga domslut som gick emot Girona och katalanerna visade upp en rejäl irritation efter matchen och riktade anklagelser mot domarkåren att de försöker få Real Madrid att vinna ligan. Apropå Real kommer Girona härnäst att möta just Los Blancos i en riktigt klassisk seriefinal. Till den matchen får dock Girona klara sig utan managern Míchel som blev utvisad mot Sociedad samt viktiga Daley Blind och Yangel Herrera – tunga tunga avbräck för utmanarna.


Isco fortsätter att imponera men klev av skadad mot Getafe och missar nu några månader

Då brassar vi vidare till söndagen och gör ett nedstamp i Pamplona i vad som, enligt mig, kanske var helgens stora överraskning. Osasuna har förvisso blandat och gett den här säsongen men brukar över lag vara ett relativt stabilt gäng och som i synnerhet är svåra att mala ned. Detta lyckades dock Celta Vigo, av alla lag, göra på El Sadar. Celta, som sett riktigt klappusla ut vissa matcher, vann övertygande med 0-3 vilket framförallt gav Rafael Benitez en del andrum efter att ha blivit utskälld av Balaidos-publiken helgen dessförinnan. Dessvärre har Carl Starfelt haft en del problem att ta en startplats den senaste tiden efter sin skada runt nyår och satt på bänken hela matchen. Williot Swedberg var skadad och fanns inte i truppen. En viktig seger för Celta som nu är tre poäng ovan säker mark. Lite kort ska noteras, i matchen mellan Real Betis och Getafe, att Isco ånyo gjorde mål och blev för femtonde (!) gången den här säsongen utsedd till matchens lirare. Tråkigare var det dock att Isco linkade av skadad i den 83:e minuten och förmodas vara borta i någon eller några månader. Det var en ledsen och upprörd Isco som fick se resten av drabbningen på bänken.

Dags då att avhandla helgens stormatch i fotbollseuropa när de två giganterna Real Madrid och Atlético de Madrid gjorde upp. Likt Gironas match mot Real Sociedad var förväntningarna skyhöga efter att lagen redan hade ställts mot varandra tre gånger tidigare den här säsongen. Men likt banderiljärerna, pikadorerna och matadoren i Ferdinand blev vi alla förbannad och uttråkade av fotbollen som spelades på Santiago Bernabéu. Kanske var det så att vi förväntades oss en rejäl stångningsmatch med smällar, drömmål och bländande fotboll men det blev alltihopa lite: mjä. Diego Simeone sa själv efter matchen att inget av lagen bör vara nöjda med den fotboll som spelades medan Carlo Ancelotti sade sig vara nöjd med sitt Real. 1-1 slutade i alla fall matchen sedan Marcos Llorente kvitterat i den 93:e minuten. Poängen var emellertid viktig för Atlético som har ett flåsande Athletic i nacken i kampen om den fjärde Champions League-platsen. Real hade nog velat rycka lite i toppen efter att de bevittnat Gironas poängtapp dagen dessförinnan men ligger trots allt två poäng före Girona i den absoluta toppen. Som en liten slutkläm på denna summering bör vi lyfta att Sevilla, helt otroligt, vann en fotbollsmatch! Detta skedde igår, måndag, när Youssef En-Nesyri gjorde två mål mot Rayo Vallecano och blev därmed den mesta målskytten någonsin av alla marockanska spelare i La Ligas långa historia. Tillsammans med Mallorca och Celta har Sevilla 20 poäng och befinner sig strax över strecket.

***

Se alla målen från den 23:e omgången HÄR.
   

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-02-06 17:07:56
Author

Fler artiklar om Spanien