Lagbanner
Jornada #24: Real Madrid gjorde guldrycket – sjätte bortatorsken för Atlético
Real Madrid stod för en "håll-käften"-seger hemma mot ligatvåan Girona i lördags

Jornada #24: Real Madrid gjorde guldrycket – sjätte bortatorsken för Atlético

Regnrocksprotest i Cádiz, måltjuven Budimir, mardrömsafton för Couto, glödhete Romero och målrekord för Lamine Yamal.

Det var på sina håll en målrik 24:e omgång av La Liga. Många spelare hade återvänt från de asiatiska och afrikanska mästerskapen och lagen börjar successivt få ordinarie trupper tillgängliga. Omgången sparkades i gång i fredags på ett regnigt Mirandilla i Cádiz där Real Betis var på besök. Detta var Betis första match sedan Isco ådragit sin allvarliga skada och det fanns en del frågetecken kring hur de grönvitrandiga skulle klara sig utan sin fixstjärna. Det visade sig att Betis skulle klara det väldigt bra, åtminstone i fredagsderbyt mot de andalusiska rivalerna Cádiz. Willian José smällde in sitt sjunde ligamål för säsongen tidigt i första halvlek och nyförvärvet Pablo Fornals, som startade sin första match i Betis-tröjan, gjorde snyggt 0-2 tidigt i andra halvlek. Pellegrini överlistade därmed Pellegrino och Cádiz ser ut som ett sargat lag. Man har nu gått 20 (!) matcher utan seger och den senaste viktorian hittar vi så sent som första september. Cádiz-supportrarna stoppade matchen mot slutet genom att kasta in sina regnkappor och andra föremål i protest. Man kan förstå deras frustration.


Sevilla tog under söndagen en viktig skalp hemma mot Atlético de Madrid

Lördagen inleddes med två nickmål mellan Deportivo Alavés och Villarreal. Först var det den glödheta tonåringen Samu Omorodion som nickade in sitt åttonde mål för Alavés och sedan var det Jorge Cuenca som nickade in Àlex Baenas hörna. Baenas assist gör att han klättrar upp på en delad förstaplats i flest antal assist tillsammans med Toni Kroos och Sàvio. Ingen seger nu heller för Villarreal men laget börjar åtminstone ta poäng under Marcelino. Efter den riktigt tunga förlusten mot Celta Vigo förra veckan var Osasuna åter på hästen igen i derbyt mot Real Sociedad som startade strax efter Alavés match mot Villarreal. Apropå nickmål var det just vad stekhete Ante Budimir stod för borta mot La Real. Kroatens ansvar har förstås ökat sedan Chimy Àvila lämnat i januari, för Betis, och fortsätter alltså att ta detta ansvar på största allvar. En riktig måltjuv den där Budimir. Detta var Sociedads fjärde raka match i alla turneringar där man inte lyckats göra mål och imorgon, onsdag, väntar PSG i Paris. Formkurvan måste nog vända snart, gärna nu, för Imanols mannar.

Sedan, mot lördagskvällen, var det då dags för säsongens viktigaste match på Santiago Bernabéu där ettan Real Madrid tog emot tvåan Girona som saknade viktiga pjäser som Daley Blind, Yangel Herrera och förstås managern Míchel som samtliga blev utvisade eller fick ett gult kort för mycket mot nyssnämnda Sociedad förra veckan. Artem Dovbyk var dock med i laget men noterades inte för något mål när Real Madrid stod för en riktig ”håll-käften”-seger. Det var ligans bästa defensiv (Real) mot ligans bästa offensiv (Girona) där förutsättningarna var att Real inte torskat hemma och Girona inte torskat borta den här säsongen. Trots det var det klasskillnader mellan lagen. Den annars så vasse Yan Couto hade i sitt rosa hår en mardrömsafton då samtliga fyra mål kom från hans kant samtidigt som han orsakade en straff, som Joselu brände, när Real pulvriserade Girona med hela 4-0. Vinicius Junior gjorde kanske en av sina bättre matcher jag sett och bjöd på ett otroligt mål som gav Real ledningen. Minst lika snygg var hans yttersida till Bellinghams 2-0. Ja, det var en afton där Real visade sin högstanivå och som Míchel var inne på efter matchen kan inte Girona hota ett sådant lag i toppform. Bellinghams två mål gör att han återigen toppar skytteligan ensamt men han ådrog sig tyvärr en skada tidigt i andra halvlek som gör att han blir borta i två-tre veckor.


Lamine Yamal nätade dubbelt men hans Barca fick bara 3-3 hemma mot Granada

Söndagseftermiddagen startade med att Celta Vigo, som senast slog Osasuna, gästade Getafe på Coliseum Alfonso Pèrez. Getafe såg ut att gå mot en stabil seger efter två sena mål i första halvlek men Celta kämpade sig tillbaka och hade 2-2 in till den 89:e minuten när Jamie Mata visade att gammal är äldst då 35-åringen gjorde sitt andra för matchen. Borja Mayoral noterades för en nätkänning och ligger därför tvåa i skytteligan, ett mål bakom Bellingham. Lite senare under söndagen tog Sevilla en mycket viktig seger hemma mot Atlético de Madrid som gör att andalusierna nu har två raka segrar i ligan under Quique Sánchez Flores. Isaac Romero har varit en vital injektion i ett blödande Sevilla sedan han flyttades upp från b-laget i januari. 23-åringen gjorde sitt femte mål, alla turneringar, i sin sjunde start för Sevilla när de vitröda slog de rödvita med 1-0. Sevilla hade lut på fler mål och var över lag det farligaste laget trots att Atlético styrde spelet. Àlvaro Morata lämnade matchen i tårar efter en duell med Boubakary Soumaré och förväntas missa spel i några veckor. Detta var Atléticos sjätte förlust på bortaplan – lika många förluster som Celta på 17:e plats har. Det är verkligen ett helt annat Atléti beroende på om de spelar hemma eller borta den här säsongen och det är något som Diego Simeone måste åtgärda omedelbart om de vill behålla sin Champions League-plats. Detta var dessutom Sevillas första hemmaseger sedan september.

Slutligen ska jag också nämna den underhållande matchen på Estadi Olímpic Lluís Companys mellan Barcelona och Granada. Granada stod för ännu en stark insats mot Barcelona (ni minns väl Bryan Zaragozas briljanta uppvisning mot Barca sist?) och var ytterst nära att faktiskt vinna borta mot katalanerna. Men som vanligt var det Granadas svaga defensiv som sänkte laget i slutändan och som därmed ledde till att de ”endast” fick en poäng mot Barca. Lamine Yamal blev hemmalagets poängräddare med sina två mål som därmed betyder att han är den mesta målskytten någonsin för spelare under 17 år i La Liga. Granada värvade som bekant friskt under januarifönstret och en av dessa, lånet från Manchester United, Facundo Pellistri gjorde bland annat mål för ett Granada som har sju poäng upp till säker mark. Om inte trenden vänder snart för andalusierna kan vi dock nog avskriva dem som ett La Liga-lag även nästa säsong. Barcelona kan vi nog också avskriva som La Liga-vinnare vid det här laget då blaugrana befinner sig hela tio poäng bakom serieledande Real Madrid. Snarare bör Xavi och hans lag försöka hålla undan en Champions League-plats fram till sommaren då både Atlético och Athletic flåsar i nacken.


Se alla målen från den 24:e omgången HÄR. [Klipp läggs in när La Liga publicerat detta]

Omgång 24:
Cádiz – Real Betis 0-2
Deportivo Alavés – Villarreal 1-1
Real Sociedad – Osasuna 0-1
Real Madrid – Girona 4-0
Las Palmas – Valencia 2-0
Getafe – Celta Vigo 3-2
Mallorca – Rayo Vallecano 2-1
Sevilla – Atlético de Madrid 1-0
Barcelona – Granada 3-3
Almería – Athletic Club 0-0

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-02-13 09:30:16
Author

Fler artiklar om Spanien