Lagbanner
Jornada #28: ”Familjen har slutit upp” – ”Allt tyder på att de åker ut”
Lamine Yamal fortsätter imponera för Barcelona och avgjorde hemma mot Mallorca

Jornada #28: ”Familjen har slutit upp” – ”Allt tyder på att de åker ut”

Yamals Messi-liknelse, Bordalas märkliga facit, flåsande Athletic, muren SImón och retstickan Àvila.

Säsongen börjar så smått att dra ihop sig nere på kontinenten. I helgen avverkades den 28:e ligaomgången av det spanska finrummet och eventuella tabellplaceringar börjar successivt sätta sig. Det blir mer och mer uppenbart att Granada och Almería lär ramla ur samtidigt som Real Madrid allt mer ter sig som den givna ettan när säsongen ska summeras. Fjolårets etta, FC Barcelona, sparkade i gång omgången hemma mot Mallorca. Xavi har aldrig slagit ett lag som manager så ofta som han gjort Mallis och fredagsdrabbningen var inget undantag, även om det satt långt inne. Mallorcas straffspecialist Predrag Rajkovi räddade i första halvlek Ilkay Gündogans straff men fick kapitulera när succégrabben Lamine Yamal smällde in sitt fjärde ligamål för säsongen. 16-åringen har varit fenomenal den sista tiden och jämfördes av Javier Aguirre med en ung Lionel Messi efter matchen. Segern ger katalanerna ett visst andrum ned till de jagande klubbarna bakom.


De har det riktigt tungt på bortagräs Atlético de Madrid denna säsong

Lördagen inleddes sedan med att Valencia efter många om och men besegrade Getafe med uddamålet. Hugo Duro gjorde matchens enda mål där gästande Getafe saknade såväl Mason Greenwood som Borja Mayoral – någonting som tydligt syntes i offensiven. Den omtyckte José Bordalas var tillbaka på Mestalla och det cirkulerade en del fina klipp när Valencia-supportrarna välkomnade Getafe-bossen tillbaka till östkusten inför matchen. Bordalas facit som Getafe-manager är för övrigt anmärkningsvärt: 75 segrar, 75 oavgjorda och 75 förluster. Senare under lördagen tog Girona en meriterande seger hemma mot Osasuna och behåller därmed sin andraplats i tabellen. Gironas form den senaste tiden har varit minst sagt svajig, särskilt efter förlusten mot Real Madrid, men förhoppningsvis gjorde segern mot Osasuna susen för ett Girona som trots allt bara är sju poäng bakom Los Blancos i tabelltoppen.

Den stora lördagssnackisen var annars mötet på Mirandilla i Cádiz där hemmalaget skrällde rejält och tog sin första seger sedan 1:a september (!) och det gjorde man mot självaste Atlético de Madrid. Diego Simeones mannar har ju varit notoriskt svaga på bortagräs den här säsongen och det säger en hel del när till och med Càdiz kan sprattla till och slå rojiblancos. Samtliga sju förluster Atlético har i ligan den här säsongen har kommit på bortaplan och aldrig tidigare har Atlético, under Simeones tid, förlorat så många bortamatcher en och samma säsong. Den dåliga sviten har gjort att laget numer riskerar att missa fjärdeplatsen då Athletic Club flåsar tätt i nacken med två poäng i skillnad. Cádiz då? Ja, de har sett allt bättre ut sedan Mauricio Pellegrino tog över i januari och har nu faktiskt häng på Celta Vigo som ligger strax ovanför strecket. Cádiz har de senaste veckorna kallat sig själva för ”familjen” och supportrarna har verkligen slutit upp bakom Cádiz sedan Pellegrino tog över. Man har nu tre raka utan torsk och det blåser friska vindar i södra Andalusien (om vi får ignorera Granada och Almería förstås).


Gorka Guruzetas elfte mål i La Liga i år och Athletics fjortonde hållna nolla

Under söndagen bevittnade vi en ny hållen nolla för Unai Simón och hans Athletic Club när baskerna slog svårspelade Las Palmas övertygande med 0-2. Detta var den spanske landslagsmålvaktens fjortonde hållna nolla vilket är tre fler än tvåan på listan, Àlex Remiro. Endast Real Madrid har släppt in färre mål än Athletic i årets La Liga-säsong och man har generellt haft en fantastisk säsong på många sätt. Gorka Guruzeta stod ånyo för ett mål i Athletics seger och är nu uppe på elva fullträffar i ligan. I Las Palmas ser det desto dystrare ut efter fyra raka utan seger men Kanarieölaget ligger kvar på en betryggande niondeplacering i tabellen och nykomlingarna har stundtals imponerat stort med sin possessionfotboll. Strax efter Athletics seger städade Real Madrid av ett Carl Starfelt-lett Celta Vigo försvar med enkelhet. Det Real-fansen troligen tar med sig mest från denna match var att Arda Güler fick hoppa in och faktiskt göra sitt första mål i Real Madrid-tröjan. Vicente Guaita i Celtas mål noterades för åtta räddningar bara i första halvlek, den högsta han själv uppnått, men stod samtidigt för ett dråpligt självmål i andra halvlek.

Söndagen avrundades sedan med mittenmötet mellan Real Betis och Villarreal. Inför matchen hyllades Nabil Fekir för sina 150 spelade matcher i Betis-dressen framför ett taggat Benito Villamarin. Betis har varit ruggigt starka hemma i Sevilla den här säsongen och hade inför mötet med Villarreal bara förlorat mot Barcelona. Villarreal har dock fått ny luft under vingarna sedan Marcelino klev in som manager och är faktiskt ligans formstarkaste lag för tillfället. Man tog en något oväntad 2-3-seger borta mot Betis i söndags och har sannerligen lämnat bottenskiktet bakom sig. Nu siktar den gula ubåten snarare ubåt och upp mot Europa-platserna. Mot Betis hade man mycket att tacka en storspelande Filip Jörgensen för segern. Det mest häpnadsväckande den här matchen var för övrigt situationen i den 70:e minuten när både Alberto Moreno och Chimy Àvila blev utvisade. Båda två åkte på två gula kort inom loppet av 20 sekunder efter att retstickan Chimy simulerat på märkligast möjliga vis (titta upp klipp om du inte sett) vilket gjorde att båda visades ut. Märklig situation över lag. Omgången avslutades i alla fall med att Almería ånyo misslyckades att vinna. Man har nu den sämsta starten någonsin av ett La Liga-lag med endast tio inspelade poäng på 28 matcher, fortsatt segerlösa. Mot Sevilla igår tappade man sin ledning sista tio för att hamna i underläge. Marezi skulle dock hitta en kvittering för Almería som därmed åtminstone har tvåsiffrigt i poäng. Allt tyder på att andalusierna ramlar ur.


Se alla målen från den 28:e omgången HÄR.

Omgång 28:
Barcelona – Mallorca 1-0
Valencia – Getafe 1-0
Càdiz – Atlético de Madrid 2-0
Granada – Real Sociedad 2-3
Girona – Osasuna 2-0
Deportivo Alavés – Rayo Vallecano 1-0
Las Palmas – Athletic Club 0-2
Real Madrid – Celta Vigo 4-0
Real Betis – Villarreal 2-3
Almería – Sevilla 2-2

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-03-12 13:30:00
Author

Fler artiklar om Spanien