Lagbanner
Jornada #3: Atlético pulvriserade Rayo – målrikt även på Cerámica
Atlético de Madrid ser ruggigt starka ut

Jornada #3: Atlético pulvriserade Rayo – målrikt även på Cerámica

Den tredje ligaomgången var en sprudlande sådan med många målrika och uppseendeväckande resultat.

Oj oj, vilken tredje omgång vi La Liga-älskare bjöds på. Den som påstår att spansk fotboll är tråkig och passé missade några riktigt speciella matcher den här helgen. Låt oss ta det från början. Omgången sparkades i gång i fredags med att Àlex Remiro ånyo fick göra några spektakulära räddningar för sitt Real Sociedad för att säkra en pinne, denna gång borta mot Las Palmas. Sociedad ser riktigt tröga ut i inledningen av säsongen och utan sin storspelande målvakt hade man nog haft tre torsk snarare än tre kryss. La Real har mycket att jobba med medan Las Palmas fortsatt ser intressanta ut. Frågan är bara om ö-laget, som värvat väldigt bra i sommar, kan få i gång en vinnande trend snart.

Den stora fredagsunderhållningen bjöd annars Celta Vigo och Real Madrid på. I Carl Starfelts andra raka start för galicierna var utgången långt ifrån given. Celta fick ett bortdömt mål tidigt i matchen, Real brände en straff och debutanten Kepa Arrizabalaga fick göra en del svettiga ingripanden för gästerna. I slutändan var det dock Real som säkrade sin tredje raka bortaseger efter att Jude Bellingham (vem annars?) avgjorde. Vilken succéstart för Real och Bellingham trots alla skador. Noterbart är att Vinicius Junior gick ut skadad för Los Blancos och landslagsuppehållet, som kommer efter nästa omgång, känns välkommet för Real. Härnäst ska man äntligen få göra sin hemmapremiär i ligan och då är det inte helt fel att ha tre raka bortasegrar i bagaget.


Carl Starfelt (till höger) med sin andra start. Här blockerar han ett skott från Rodrygo.

Lördagens stora ögonbrynshöjare noterades i den sena matchen på Ramón Sánchez Pizjuán. Om Real Sociedad haft en tung ligastart är det ingenting i jämförelse med fjolårets Europa League-vinnare Sevilla. De vitröda gick på en rejäl nit hemma mot Girona och torskade för tredje helgen i följd. Girona, som charmat alla i inledningen av säsongen, ser fruktansvärt bra ut och deras transfersommar framstår som mycket lyckad initialt. Att man exempelvis säkrade Yangel Herrera från Man City och Paulo Gazzaniga från Fulham permanent är tecken på det. Även det defensiva lyftet med Daley Blind går att notera. Girona ser urstarka ut och tog, trots Sevillas bombardemang mot slutet av matchen, en välförtjänt viktoria. Värre ser det ut för Sevilla och oddsen på att José Luis Mendilibar blir den första att ryka är nog väldigt låga om det fortsätter på den inslagna vägen.

Sedan då till söndagen och här finns mycket att bryta ned. Den inleddes på Estádio De La Cerámica inför en taggad gulklädd publik som fick bevittna en riktig målfest. Barcelona har sett lite tröga ut i de två första matcherna men sprudlade av fotbollsglädje i bortamötet med Villarreal. Det var en böljande tillställning där Barca först gick upp i en 0-2-ledning för att sedan tappa det till ett 3-2-underläge för att återigen vända på steken och vinna med 3-4. Extra viktigt för katalanerna att få i gång Robert Lewandowski som avgjorde matchen med sitt första nätrassel för säsongen. Villarreal torskade därmed sin andra raka hemmamatch men gör ånyo en bra insats som kunde ha lett till mer. Den gula ubåten har haft en enorm spelaromsättning under sommaren och om Quique Setién får pusselbitarna på plats kan de bli farliga. Barcelona är Barcelona och det går inte att sluta förundras över Lamine Yamal – hur bra kan den killen bli?


Den gamle Robert öppnade sitt målkonto och den unge Lamine fortsätter imponera.

Senare under lördagen tog Valencias segersvit slut hemma på Mestalla då ligans kanske mest väloljade lag, Osasuna, tog en meriterande seger. Efter att ha knuffat in José Luis Gayá i reklamskyltarna (ja, Gayá överdrev helt klart) avgjorde Nacho Vidal med ett konststycke mot sin barndomsklubb i den 95:e minuten. Det var viktiga plåster på såren för Osasuna som åkte på en tung smäll i Conference League-kvalet mot Club Brügge några dagar tidigare. Lördagen avrundades med vad som såg ut att bli en säker seger för ett laddat Real Betis. Med en 0-2-ledning efter tio minuter, där Isco stod för ett klassmål, imponerade gästerna mot Athletic Club. Baskerna ville emellertid annat och vände på steken för att vinna med 4-2, bland annat efter två straffmål av Mikel Vesga. Både Athletic och Betis har öppnat starkt och har en intressant säsong framför sig.

Och för att avrunda omgången skulle vi få se ännu ett målkalas, denna gång i nivå högre då Atlético de Madrid fullständigt pulvriserade stackars Rayo i stadsderbyt. Rayo kom till matchen med två raka bortasegrar och det fanns de som trodde på en liten skräll här (jag en av dem). Men de tankarna försvann kvickt då Atléti gick upp till en 0-3-ledning i paus. Diego Simeones gäng är det lag i Europas högsta serier som gjort näst mest mål under 2023 och formen har varit något utöver det vanliga detta kalenderår. I andra halvlek var det ett uppgivet Rayo som i stort sett lät gästerna göra vad de ville. 0-3 skulle bli till 0-7 när slutsignalen löd och Atlético tog därmed sin största bortaseger sedan 1948. Bara en sådan sak. Enda smolken i bägaren var att Memphis Depay gick ut skadad redan i den 35:e minuten och det återstår att se hur pass allvarlig den skadan är för nederländaren. Som tidigare påvisat: Atlético kan absolut utmana om titeln i år.

***

Se alla målen från den tredje omgången HÄR.

Omgång 3:
Las Palmas – Real Sociedad 0-0
Celta Vigo – Real Madrid 0-1
Cádiz – Almería 1-1
Granada – Mallorca 3-2
Sevilla – Girona 1-2
Villarreal – FC Barcelona 3-4
Valencia – Osasuna 1-2
Athletic Club – Real Betis 4-2
Getafe – Deportivo Alavés 1-0
Rayo Vallecano – Atlético de Madrid 0-7

Tredje omgångens elva enligt La Liga (3-4-3)
Àlex Remiro
Pedraza - Rubio - Nacho Vidal
Moreira - Aleix García - Mikel Vesga - Bellingham
Zaragoza - Guruzeta - Yamal

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-08-29 12:20:00
Author

Fler artiklar om Spanien