Jornada #4: Swedberg matchhjälte för Celta – regnkaos ställde in stormatchen
Barcelona avrundade omgången med en stark viktoria i Pamplona

Svenskar, danska skallar, en stekhet engelsman, regnkaos och El Sadar-spöke i fokus i den fjärde rundan.

Den sista omgången innan landslagsuppehållet påbörjades i fredags och avrundades i går, söndag. Det som länge såg ut att bli en målglad omgång vände sedan till att bli en tight och tillknäppt helg med en rad uddamålssegrar. Vi fick till och med en match bortregnad då vädret gjorde att Atlético de Madrid och Sevilla inte kunde kampas i huvudstaden under söndagen. Det var i övrigt den förmodligen mest upphaussade matchen på förhand efter Atléticos storseger veckan innan med 7-0 mot Rayo och efter Sevillas sämsta start i La Liga på evigheter efter tre raka torsk. Troligen duckade Sevilla en rejäl kula där och mötet spås spelas 30:e december i stället. I samma veva gjorde andaluserna också klart med Sergio Ramos som återvänder efter arton år i andra klubbar.

Jude Bellingham ser ut som en fantastisk värvning av Real Madrid hittills

Nu till de matcher som faktiskt spelades i denna fjärde omgång. Det sprakade rejält nere i sydvästra Spanien under fredagen när Alfonso Pedraza fick ett rejält hjärnsläpp och skallade sig till ett rött kort mot Cádiz. Inte många minuter senare var Pepe Reinas ersättare Filip Jörgensen ute och cyklade då dansken fullständigt manglade ned Chris Ramos i hemmalaget. Jörgensen bjöd emellertid inte på en dansk skalle i alla fall, alltid något. Straffen förvaltade Darwin Machís som även skulle noteras för ytterligare ett mål i matchen som slutade 3-1 till Cádiz. Tungt, tungt för Villarreal som bara har tagit poäng i en av de fyra inledande matcherna.

Lite senare under fredagen var Rafael Benitez Celta Vigo också nere i södra Andalusien, nu dock i de sydöstra delarna, där Almería väntade. Almerías storsatsning i sommar ser väldigt lovande ut framåt men desto svagare ut bakåt. Innan paus kunde galicierna gå upp till en stabil 0-2-ledning som dock snabbt suddades ut till 2-2 de första tjugo av andra halvlek. Carl Starfelt spelade hela matchen för Celta men det stora utropstecknet var givetvis inhopparen Williot Swedberg som blev matchvinnare för Vigo-laget. Ett perfekt inlägg från Atlético-nyförvärvet Manu Sánchez nådde Swedbergs tunga panna i boxen och svenskens första La Liga-mål var ett faktum. Kul för Williot och kul att de svenska förmågorna tar plats.

Lewandowski avgjorde på El Sadar efter sin kyliga straff

Lördagen började med dunder och brak i San Sebastián när Real Sociedad äntligen fick någon form av ketchupeffekt hemma mot Granada. Take Kubo ser oerhört bra ut i inledningen av säsongen och gjorde två mål mot nykomlingarna. La Real har tidigare haft svårt att göra mål men öste verkligen på mot Granada. Med kvarten kvar var ställningen 5-1 till baskerna som sannerligen behövde få med sig ett resultat. Granada pytsade förvisso till siffrorna med två sena mål men det var aldrig något snack. Ett varningsfinger för Granadas Bryan Zaragoza dock. Han ser mycket fin ut. Under lördagen återvände också Real Madrid till Santiago Bernabéu och ställdes där mot ett svårspelat Getafe i Madrid-derbyt. Joselu noterades för sitt första mål för säsongen i den matchen och Jude Bellingham spelade som vanligt en avgörande roll för Los Blancos sedan han avgjort tillställningen i den 95:e minuten. Vilket nyförvärv han visat sig vara, den där Jude.

Då vänder vi slutligen blicken till söndagen där Girona ånyo tog en meriterande seger, denna gång mot Las Palmas. Girona är på samma poäng som Barcelona och har nu tre raka segrar. Eftersom Atlético mot Sevilla ställdes in blev dock den stora söndagshöjdpunkten matchen på El Sadar där Osasuna tog emot FC Barcelona. Osasuna är starka på hemmagräs och har ett bra tryck när publiken sätter i gång men mot just Barcelona har Osasuna det väldigt svårt uppe i Pamplona. Laget har inte vunnit mot katalanerna sedan 2012 i Navarra och söndagen var inget undantag. Jules Koundé nickade in 0-1 till gästerna efter en hörna sent i den första halvleken innan Chimy Àvila snyggt kvitterade för hemmalaget. Barca skulle dock få med sig en straff i den 86:e minuten sedan Osasuna-nyförvärvet från Rayo, Alejandro Catena, dragit ned Robert Lewandowski. Catena belönades med ett rött kort efter VAR-granskning och polacken Lewandowski förvaltade straffen på egen hand och förlängde den förlustfria sviten på El Sadar ytterligare en säsong.