Lagbanner
Jornada #5: Dubbla Joãos frälste Barcelona – Valencia skrällde hemma mot Atlético
Båda nyförvärven João fanns med i målkolumnen för Barcelona

Jornada #5: Dubbla Joãos frälste Barcelona – Valencia skrällde hemma mot Atlético

Rekordjagande Athletic, en snubblande Duro, ramnickande Starfelt och andrum för Mendilibar.

La Liga var i helgen tillbaka efter ett landslagsuppehåll där det spanska landslaget skördade stora framgångar. Återkomstmatchen utspelades på Vallecas där Rayo gjorde det som krävdes för att slå ett Deportivo Alavés som ser uddlösa ut på bortagräs. De stora resultaten kom under lördagen där Athletic Club städade av Cádiz med 3-0 och därmed har baskerna stått för sin nästbästa start i La Liga någonsin. Bedriften mot Cádiz utfördes dessutom utan en skadad Nico Williams som annars sett skållhet ut i inledningen av säsongen.


Iñaki Williams stängde butiken på San Mamés när Athletic tog en ny seger

Helgens stora skräll kom annars på Mestalla strax efter att matchen i Bilbao rundats av. Gästande Atlético har sett hypervassa ut i inledningen av säsongen och kom senast från en 7-0-seger mot Rayo. Valencia hade inför matchen vunnit två och torskat två, vilket får anses vara en godkänd start för Ruben Barajas osäkra lagbygge. Längs den spanska östkusten var det emellertid ord och noll visor när Los Ché körde över Diego Simeones lag. Hugo Duro snubblade bokstavligen in två mål och Javi Guerra avslutade målskyttet med ett snyggt skott utanför straffområdet vilket gav Valencia en stabil 3-0-vinst på hemmagräs. Segern för upp Valencia till en femteplats i tabellen och jag kan knappt komma ihåg när jag senast inte behövde skrolla ned i tabellen för att hitta fladdermössens namn. Kanske att Baraja, med sin unga och oprövade trupp, har någonting på gång trots att uppbackningen för Peter Lim uteblivit?

Strax därpå tog Celta emot Mallorca i en match jag inte kommer skriva särskilt mycket om förutom att Carl Starfelt nickade i stolpen. Efter ett märkligt bortdömt mål för Celta var det emellertid Mallorca som tog sin första seger för säsongen och Rafael Benitez börjar redan få det hett om öronen i Galicien. Williot Swedberg fick, trots sitt mål senast, ingen speltid. Två som däremot fick speltid var Barcelonas nyförvärv João Félix och João Cancelo när katalanerna tog emot ett Isco- och Willian José-inspirerat Real Betis på Estadi Olimpic Lluís Companys. Båda Joãos skulle också komma in i målprotokollet när Barcelona fullständigt körde över Manuel Pellegrinis grönvita andalusier. Barcelona stod utan tvekan för sin bästa insats på länge i det som skulle bli en 5-0-seger för blaugrana. En som ser ut att ha hittat formen rejält är Ferran Torres som inte bara levererat i klubblaget i inledningen av säsongen utan även i landslaget. Mot Betis drog han in en lurig frispark som är sevärd.


Joselu avgjorde för sitt El Real mot La Real på nya Santiago Bernabéu

Även söndagen bjöd på en del diskussionspunkter. Exempelvis fick Mason Greenwood debutera för Getafe med ett inhopp hemma mot Osasuna. Även Villarreals nye manager Pacheta fick göra debut när den gula ubåten gjorde, likt Getafe gjorde med Osasuna, mål på stopptid för att säkra en seger. Vidare under söndagen var det kniven mot strupen för José Luis Mendilibar och hans Sevilla. Enligt uppgifter har Mendilibar några veckor på sig att rädda sitt jobb efter att ha lett Sevilla till deras sämsta start någonsin i La Liga efter tre förluster på tre matcher. Hemma mot Las Palmas i söndags var man sålunda piskade att vinna. Söndagen visade sig vara debutanternas dag då även Sergio Ramos äntrade planen för första gången sedan flytten för arton år sedan iklädd den vitröda Sevilla-dressen. Ramos gjorde en okej insats och blockerade exempelvis ett givet mål i andra halvlek för gästerna från Kanarieöarna. Sevilla skulle också lämna Ramón Sánchez Pizjuán med säsongens första seger efter att belgaren Dodi Lukebakio drämt in 1-0 i den 71:a minuten som också blev slutresultatet.

Lika pressade kan man inte säga att Real Madrid är som inlett säsongen magnifikt, åtminstone resultatmässigt. I andra matchen på nya Bernabéu stod Real Sociedad för motståndet i en match där det såg ut som att gästerna försökte gå på knockout redan i första halvlek. Sociedad öste fullkomligen på och Real Madrid hade tur att hänga kvar i matchen när en storspelande Takefusa Kubo stundtals hade lekstuga på sin högerkant. La Real tog förvisso en tidig ledning som höll sig fram till starten på den andra halvleken när Fede Valverde smällde in kvitteringen. Med dryga timmen spelad nickade Joselu snyggt in 2-1 till Los Blancos som följaktligen tog sin femte raka seger på lika många matcher. Denna gång behövdes inte Jude Bellingham för att rädda laget men det är häpnadsväckande starkt av Real att gång efter annan hämta upp ett underläge till seger, även om det ”endast” resulterar i uddamålsvinster. En seger är dock en seger och Real Madrid ser svårspelade ut. Nu på söndag väntar en rejäl utmaning för Real Madrid som besöker stadsrivalerna Atlético. Slutligen något ord om Gironas seger i går mot Granada. Girona ser otroligt starka ut medan Granada ser otroligt svaga ut. Mer om det framöver antar jag.

***

Se alla målen från den femte omgången HÄR.

Omgång 5:
Rayo Vallecano – Deportivo Alavés 2-0
Athletic Club – Cádiz 3-0
Valencia – Atlético de Madrid 3-0
Celta Vigo – Mallorca 0-1
FC Barcelona – Real Betis 5-0
Getafe – Osasuna 3-2
Villarreal – Almería 2-1
Sevilla – Las Palmas 1-0
Real Madrid – Real Sociedad 2-1
Granada – Girona 2-4

Femte omgångens elva enligt La Liga (3-4-3)
Rajkovic
Cancelo - Mitrovic - Fran García
De Frutos - Fede Valverde - Javi Guerra - Take Kubo
Villalibre - Hugo Duro - João Félix

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-09-19 13:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien