Lagbanner
Jornada #6: Knock i El Derbi Madrileño – makalös vändning av Barcelona
Àlvaro Morata och Antoine Griezmann briljerade i Madrid-derbyt

Jornada #6: Knock i El Derbi Madrileño – makalös vändning av Barcelona

Baskiska derbyt, stekheta Girona, segerlösa Almería, kritiserade Oyarzabal och efterlängtad Las Palmas-seger.

Matcherna duggar numer tätt i La Liga. Under söndagen avslutades den sjätte omgången och redan i morgon, tisdag, drar den sjunde rundan i gång. Omgång sex var på sina håll målrik och bjöd på, i vanlig ordning, en del diskussionspunkter. Omgången började i fredags med det baskiska derbyt på Mendizorroza mellan Deportivo Alavés och Athletic Club. Alavés har sett svaga ut när de lämnat norra Spanien men desto bättre ut på hemmagräs i inledningen av säsongen och därför trodde jag att de skulle kunna skaka Athletic här. Det var dock gästerna, ledda av en formtoppad Iñaki Williams, som skulle segra och sålunda säkra sin fjärde seger på de fem senaste matcherna. Athletics start på säsongen är faktiskt en av de bättre de haft i sin långa historia – det ser ut som att det blir en spännande säsong för Bilbao-laget.


João Cancelo slår in 3-2 för Barcelona i den 89:e minuten för att fullborda vändningen

Lördagen bjöd på en del riktiga smällkarameller. Det absolut mest spännande laget efter sex omgångar, Girona, tog emot Mallorca och här utlovades mål på förhand. Detta löfte infriades också och innan timmen var spelad ledde katalanerna med 5-1. Mustaschprydde Abdón Prats hoppade in för gästande Mallorca och gjorde två tröstmål i slutet av matchen men Girona var klasser bättre än laget från Balearerna. Efter sex matcher i La Liga har storklubbar redan börjat dra i Gironas nyförvärv Sávio och det har sina orsaker. Mot Mallorca var 19-åringen fullständigt magisk och blev utsedd till matchens lirare. Girona är nu, tillsammans med FC Barcelona, det enda lag som inte har förlorat en match i årets La Liga. Man har också fem raka segrar i bagaget. Som total kontrast till målfyrverkeriet på Montilivi fick vi se ett mållöst möte i Pamplona mellan Osasuna och Sevilla. Sevilla saknade både Sergio Ramos och Mariano Díaz i laget medan Johan Mojica tog en plats på innermittfältet för hemmalaget. Trots en del chanser blev det delad pott mellan två lag som startat lite oklart.

Vad som hände på Estadi Olímpic Lluís Companys mellan Barcelona och Celta Vigo har jag fortfarande svårt att förstå. Allting såg ut att gå Rafael Benitez och Celtas väg där Anastasios Douvikas rullade in 0-2 bakom Marc André ter-Stegen men ånyo var det Barcas nya Joãos, kombinerat med Robert Lewandowski, som klev in i handlingarna. På fyra minuter smällde Lewandowski, assisterade av Félix och Cancelo, in två mål innan ytterbackslånet från Manchester City avgjorde i den 89:e minuten och portugisen såg närmast besatt ut (bokstavligen) efter matchen. Tungt tungt för Celta som förra veckan föll på ett snöpligt sätt mot Mallorca och nu mot Barcelona. Resultatet lämnar galicierna under strecket. Lördagen avslutades i Andalusien där Almería var på jakt efter sin första seger. Almería har varit bra i inledningen av säsongen men utan att få med sig poängen. Mot Valencia blev det förvisso en poäng men Almería borde nog i ärlighetens namn ha vunnit denna. Framtiden ser i alla fall ljus ut för båda lagen då Sergio Arribas och Javi Guerra fortsätter att briljera i respektive lag. Mötet på Juegos Mediterráneos slutade 2-2.


La Real har charmat La Liga-publiken i inledningen av säsongen

Den heta lördagen spillde över till söndagen när Real Sociedad sparkade i gång dagen hemma mot Getafe. Ligans kanske bästa spelare just nu, Take Kubo, öppnade målskyttet bara två minuter in i matchen. Svårspelade El Geta gav sig dock inte utan jobbade sig successivt in i matchen och var faktiskt i ledning i paus. Sociedad, som återvände till Champions League efter tio års frånvaro i veckan, vände följaktligen på steken i andra halvlek genom bland annat två mål av den så hårt kritiserade lagkaptenen Mikel Oyarzabal. Matchen slutade 4-3 till La Real i slutändan och baskerna har verkligen potential att rada upp en del segrar om man får ordning på defensiven igen. Under söndagen kunde vi också bevittna Las Palmas första seger i La Liga sedan återkomsten. Trots en man mindre från den 58:e minuten var Kanarieö-laget bättre än ett gästande Granada som ser riktigt håglösa ut. Kirian Rodríguez slog till med ett riktigt klassmål i den 92:a minuten och säkrade Las Palmas första trea. Las Palmas har hittills haft svårt att få med sig resultat, trots bra spel, och frågan är nu om segern mot Granada ger dem lite momentum framåt. Granada, däremot, har inte imponerat alls i början av säsongen och jag tror redan nu att de får ställa in sig på en nedflyttningskamp.

Den sjätte omgången avslutade sedan med El Derbi Madrileño på Wanda Metropolitano mellan Atlético och Real. Atlético såg ut att ha gjort sin läxa på förhand och utnyttjade sina kanter till maximum mot ett Los Blancos som inte lyckades stoppa alla Atléticos inläggsförsök. Àlvaro Morata och Antoine Griezmann såg ostoppbara ut tillsammans i en match som Atlético kontrollerade från start till slut. Lucas Vázquez lär drömma mardrömmar om Atléticos framfart på deras vänsterkant och Fran García gör nog detsamma på andra kanten. Real Madrid föll med klara 3-1 i slutändan och inkasserade därmed sitt första poängtapp den här säsongen. Atléticos seger var nog välbehövlig för Diego Simeones mannar efter att ha stått för en riktigt uddlös insats borta mot Valencia senast, något som Cholo själv kallade för ”den sämsta” han varit med om som Atlético-manager. Matchen belyste också problemen Real Madrid har när lag sätter press på dem och går för en tidig knock. Lag som Almería har tidigare försökt detta men då har Reals individuella skicklighet löst saken men mot lag som Atlético håller det inte. Där får Carlo Ancelotti göra sin läxa bättre.

***

Se alla målen från den sjätte omgången HÄR.

Omgång 6:
Deportivo Alavés – Athletic Club 0-2
Girona – Mallorca 5-3
Osasuna – Sevilla 0-0
Barcelona – Celta Vigo 3-2
Almería – Valencia 2-2
Real Sociedad – Getafe 4-3
Rayo Vallecano – Villarreal 1-1
Real Betis – Cádiz 1-1
Las Palmas – Granada 1-0
Atlético de Madrid – Real Madrid 3-1

Sjätte omgångens elva enligt La Liga (3-4-3)
Ledesma
Cancelo - David López - Dani Vivian
Brais Méndez - Kirian Rodríguez - Javi Guerra - Sávio
Arribas - Lewandowski - Morata
 

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-09-25 11:45:00
Author

Fler artiklar om Spanien