Lagbanner
Jornada #7: Girona bäst i Spanien just nu – sluggermöte på El Sadar spårade ur
Mötet på El Sadar mellan Osasuna och Atlético var nära att urarta i slutet

Jornada #7: Girona bäst i Spanien just nu – sluggermöte på El Sadar spårade ur

Almería sparkar Moreno, penaltito i Palma, Greenwood med assist, Starfelt som kapten och heta känslor i Pamplona

I söndags avslutades den sjätte omgången av La Liga och redan i tisdags drog den sjunde omgången i gång. Det har varit fotboll hela veckan, i tisdags, onsdags och igår torsdags. Samtidigt börjar den åttonde omgången redan i dag. Det har varit och kommer att vara mycket fotboll att titta på med andra ord. Oavsett vad inleddes alltså den sjunde omgången i tisdags med det ångestladdade mötet på Ramón Sánchez Pizjuán mellan Sevilla och Almería – två lag i poängnöd. Det blev emellertid snabbt klart att denna kväll skulle vara Sevillas. De vitröda andalusierna körde över de rödvita andalusierna med klara 5-1 och ledde redan i den 8:e minuten med 2-0. Hertha-nyförvärvet Dodi Lukebakio stod för ett nytt snyggt mål i blott sin andra start för Sevilla och segern ger troligen José Luis Mendilibar en del andrum. Värre slutade det för Almerías manager, Vicente Moreno, som fick sparken kort efter matchen och blev därmed den andra tränaren att få sparken i årets La Liga.


Vedat Muriqi blev matchens lirare för sin insats på Balearerna mot FC Barcelona i 2-2-matchen

Tisdagen bjöd också på en mycket sevärd match i Palma där Mallorca tog emot Barcelona. I vad som blev en händelserik match tog Mallorca ledningen två gånger men fick nöja sig med 2-2 i en match där Vedat Muriqi imponerade med sin fysik och där ungtuppen Fermín López nätade för gästerna. Lamine Yamal var nära att få med sig en straff för katalanerna men efter VAR-granskning dömdes den bort, en situation som Mallis-coachen Javier Aguirre kallade för en ”penaltito” – eller som britterna hade sagt: ”a soft penalty”. Onsdagen inleddes sedan med ett bombardemang på Santiago Bernabéu mellan Real Madrid och Las Palmas. Las Palmas tog ju som bekant sin första seger för säsongen senast mot Granada men kunde inte matcha Real denna afton. Los Blancos öste verkligen på och gästernas målvakt Àlvaro Vallés fick svettas rejält då han stod för sju räddningar bara i första halvlek. Till slut fick dock Real betalt för sin dominans och vann med stabila 2-0 efter bland annat mål av Joselu som gjort tre mål på lika många hemmamatcher den här säsongen.

Parallellt med Reals möte med Las Palmas spelade även Villarreal mot Girona och Athletic Club mot Getafe – många skärmar behövdes här. Ligans just nu bästa lag, Girona, tog numer inte helt oväntat en seger borta mot Villarreal. Nyförvärven Sàvio och Artem Dovbyk var briljanta i offensiven där den sistnämnde, tillsammans med Barca-lånet Eric García, stod för målen i katalanernas 1-2-seger. Girona toppar sålunda tabellen och är fortsatt obesegrade i ligan. Villarreal däremot verkar inte ha kommit i gång trots managerbytet. Pacheta har mycket att jobba med om han ska vända trenden. Den tredje 19.00-matchen i onsdags, den på San Mamés, slutade lika i en match där Mason Greenwood startade för Getafe och där engelsmannen också stod för en assist. José Bordalas gäng krigade sig till ett 2-2-resultat – något som irriterade en bra Iñaki Williams efteråt som anklagade Bordalas Getafe för att spela en tråkig och maskande fotboll.


Mason Greenwood fick starta och stod också för en poäng mot Athletic för sitt Getafe

Onsdagen avslutades med mötet mellan Valencia och Real Sociedad (ja, jag ignorerar Cádiz mot Rayo) på Mestalla. På förhand var det en väldigt oviss tillställning med tanke på Valencias oberäkneliga säsongsstart som blandats med segrar mot Sevilla och Atlético och förluster mot Àlaves och Osasuna. Real Sociedad har åtminstone spelmässigt sett riktigt vassa ut den här säsongen men haft makalöst svårt att stänga matcher. I det här mötet lyckades däremot La Real att slå Valencia längs östkusten genom Carlos Fernández mål i första halvlek. Ett rött kort på Valencias Selim Amallah hjälpte förvisso den saken men om sanningen ska fram blev Valencia bara bättre med endast tio man på plan. Det hade inte varit helt oävet om hemmalaget hade fått med sig en poäng mot Sociedad då laget faktiskt förtjänade det. Nu blev det dock en torsk men Rubén Baraja kan ändock sitta lugn i båten är känslan.

Avslutningsvis var det också matcher igår, torsdag. Från de första två kan vi notera att Real Betis inte lyckades förmå sig att besegra ligans kanske, enligt mig, svagaste lag Granada. Betis har, likt Sociedad, en läskig oförmåga att inte vinna matcher då det blev 1-1 i Granada. Från söder till norr så slutade även matchen mellan Celta och Deportivo Alavés 1-1. Även Celta har svårt att vinna sina matcher, trots att Carl Starfelt (som numer är en av Benitez kaptener) spelat bra. Slutligen var det möte på svårspelade El Sadar där det hettade till rejält. Atlético de Madrid, stärkta av derbysegern mot Real i helgen, hade det sannerligen tufft – särskilt i början av andra halvlek – i Pamplona. I vad som blev en mycket upphaussad stämning var det emellertid Atlético som återvände till huvudstaden med tre poäng efter mål av Antoine Griezmann och Rodrigo Riquelme. Mest omtalat lär dock vara David Garcías bortdömda mål (vad exakt gjorde att målet dömdes bort egentligen?) som då hade betytt 1-1. Strax därefter stängde Riquelme butiken och det var då det blev rejält grinigt. Àlvaro Morata såg ut som en UFC-fighter och Chimy Àvila tog varje tillfälle han kunde för att puckla på någon stackare. De båda nämnda blev också utvisade i en minst sagt tilltrasslad situation. Nämnde jag att Osasunas manager Jagoba Arrasate också blev utvisad? Nej, okej. Men det blev han.

Morata brottas och Àvila stämplas, båda får rött. Strax innan hade de tuppfäktats också.


***

Se alla målen från den sjunde omgången HÄR.

Omgång 7:
Sevilla – Almería 5-1
Mallorca – Barcelona 2-2
Athletic Club – Getafe 2-2
Villarreal – Girona 1-2
Real Madrid – Las Palmas 2-0
Cádiz – Rayo Vallecano 0-0
Valencia – Real Sociedad 0-1
Granada – Real Betis 1-1
Celta Vigo – Deportivo Alavés 1-1
Osasuna – Atlético de Madrid 0-2

Sjunde omgångens elva enligt La Liga (3-4-3)
Valles
Yuri Beriche - Gastón - Eric García - Salas
Suso - Aleix - Griezmann
Brahim Díaz - Muriqi - Lukébakio

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-09-29 09:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien