Lagbanner
Jornada #8: Taktiskt smarta Real på Montilivi – twerk och Poznan i baskiska derbyt
Real Madrid slog serieledarna Girona och är därmed ny etta i La Liga

Jornada #8: Taktiskt smarta Real på Montilivi – twerk och Poznan i baskiska derbyt

Ramos självmål, Nachos tackling, hattrick i mål och assist på fem minuter, byte på grund av strumpor och 18-årige Diao.

Den sjunde omgången hann endast blåsas av i torsdags innan den åttonde rundan av årets La Liga-säsong startade i fredags. Årets säsong går mot en av de mest målrika någonsin och det var på sina håll frejdig fotboll även denna helg. Det började emellertid ganska målsnålt med drabbningen på Estadi Olímpic Lluís Companys i Barcelona där Sevilla var på besök. Sevilla, som var stärkta av tre matcher utan torsk och en 5-1-seger mot Almería senast, stod upp bra mot de regerande mästarna. Hemmatränaren Xavi firade 100 matcher som Barca-tränare och ett nytt kontrakt med att hans tidigare ärkerival, Sergio Ramos, ordnade matchens enda mål genom sitt självmål i den 76:e minuten. Förutom självmålet var mittbacken bra i matchen och visade att han fortsatt håller en väldigt hög nivå och han ser ut att vara en injektion som Sevilla behövt i inledningen av en säsong som annars inte varit som andalusierna hoppats på.


Barcelona firar efter att hemvändande Sergio Ramos gjort självmål för sitt Sevilla

Under lördagen väntade en rad tungviktsmöten. Efter att Getafe och Villarreal spelat mållöst samt efter att Mallorca blivit rånade av Rayo i deras 2-2-match i Madrid var det dags för stormatch på Montilivi mellan Girona och Real Madrid. Girona toppade tabellen inför matchen och hade sett otroligt starka ut i säsongsinledningen samtidigt som även Real Madrid sett riktigt svårslagna ut, bortsett från derbytorsken veckan dessförinnan. Det var upplagt för underhållning och förväntningarna uppfylldes sannerligen. Det var ett taktiskt smart Real Madrid som lät Girona styra spelet och göra sin grej. Girona skapade läge efter läge och borde kanske ha haft 2-0 redan efter fem minuter. Det går också att fundera på huruvida Girona borde haft två straffar i matchen eller inte? Nu blev det inte så. De helvitklädda gästerna var fruktansvärt effektiva och vann otroligt nog med 0-3 i en match som inte alls speglade resultatet. Jude Bellingham gjorde givetvis mål men den stora läckerbiten var hans passning fram till Joselu vid 0-1-målet. Joselu ser för övrigt också ut att vara ett riktigt bra nyförvärv för Los Blancos. Matchen avslutades med en vansinnestackling från lagkapten Nacho Fernández som nu riskerar att missa bland annat El Clásico om avstängningen förlängs. Segern betydde att Real Madrid seglade förbi Girona i tabellen och toppar sålunda La Liga.

Den andra höjdpunkten under lördagen var det baskiska derbyt, det vänskapliga derbyt, mellan Real Sociedad och Athletic Club. Det var en fantastisk inramning Anoeta och vi fick se två riktigt bra lag. Likt matchen mellan Girona och Real Madrid var det två lag som bjöd upp till match och båda skapade många bra lägen men det var bara ett lag som hittade nätmaskorna, i detta fall La Real. Likt El Real var La Real snäppet effektivare än sina motståndare och fick runda av lördagen med en tre-nolla. Take Kubo storspelade som vanligt och bjöd supportrarna, som körde en Poznan trots besök av Athletic-supportrar i klungan, på en ovanlig målgest genom att fejka skada och samtidigt twerka. Ja, allt händer i La Liga. Den tidigare kritiserade lagkaptenen Mikel Oyarzabal hoppade in ännu en gång och gjorde mål och bör väl vara allt närmre en startplats igen. Hos gästerna var Nico Williams tillbaka i startelvan efter att ha varit skadad sedan landslagsuppehållet och det hade inte varit orättvist om även Athletic noterats för ett eller annat mål. Sociedads seger betyder att baskerna nu klättrar upp till en femteplats i tabellen och det ser ut som att de fått vind i seglen, trots att Kieran Tierney klev av skadad i derbyt.


Real Betis är på gång igen efter 3-0-segern mot Valencia

Om de två nämnda matcherna var de mest upphaussade på förhand var det en helt oväntad match som skulle knipa platsen om den mest underhållande – den mellan jumbon Almería och nästjumbon Granada. Almería, som just innan matchen sparkat Vicente Moreno, stod utan manager när de två bottenlagen skulle göra upp. Trots det gick ett krisande Almería upp till en 3-0-ledning innan paus efter ett hattrick i mål av Luis Suárez och ett hattrick i assists av Largie Ramazani – allt inom loppet av fem minuter! Det var förstås en ledning de omöjligen kunde tappa, säger ni, men icke. Granada, som i mitt tycke sett urusla ut i många matcher, lyckades osannolikt nog göra tre mål i andra halvlek mot ett ihåligt Almería-försvar. Granada hade till och med råd att missa en straff. På stopptid träffade Granada även stolpen, vilket förvisso även Almería gjorde på stopptid, och det var så rörigt att kommentatorerna knappt hängde med i matchen. Det var emellertid inte bara Almerías defensiv som var katastrofal, även målvakten Luís Maximiano såg innehållslös ut vid Granadas 3-2-mål där ett tillsynes svagt avslut letade sig förbi en portugisisk keeper som knappt orkade slänga sig på bollen. Nej, detta var en sådan match man verkligen behövde ha sett för att förstå. Det var åtminstone en bra start på söndagen.

Söndagen följdes sedan med en stark seger för Osasuna mot Deportivo Alavés. Alavés har sett starka ut på hemmagräs den här säsongen men ett drömmål av José Arnáiz och ett rött kort på Antonio Blanco gjorde att Osasuna fick matchen dit de ville. Sergio Herrera storspelade under den tiden han var på planen, innan hans strumpor tvingade honom att byta (ja, det är sant), och Osasuna säkrade en viktig seger utan avstängde Chimy Àvila efter förlusten mot Atlético tidigare i veckan. Atlético, å sin sida, vände ett 0-2-underläge till en 3-2-seger mot Cádiz. Mycket tack vare avstängde Àlvaro Moratas ersättare Àngel Correa som gjorde två mål. Slutligen ska söndagsmatchen mellan Real Betis och Valencia nämnas lite kort där Betis äntligen ser ut att ha lite medvind. De har ofta sett bra ut den här säsongen men inte alls fått med lika många poäng som man tippat. Mot Valencia var man dominanta och vann helt rättvist med 3-0. 18-årige Assane Diao har tagit ligan med storm och gjort två mål på två matcher för sitt Betis och ser ut att vara den injektion som Manuel Pellegrinis mannar behöver. Abde Ezzalzoulis 3-0-mål var också en delikatess som är värd att se flera gånger. En liten notis om måndagens match mellan Las Palmas och Celta, där Las Palmas vann med 2-1 efter mål på stopptid, var att Carl Starfelt startade som lagkapten för gästerna och att Williot Swedberg fick hoppa in. Celta har det riktigt tufft och Rafael Benitez sitter nog inte helt säker i Galicien.

***

Se alla målen från den åttonde omgången HÄR.

Omgång 8:
Barcelona – Sevilla 1-0
Getafe – Villarreal 0-0
Rayo Vallecano – Mallorca 2-2
Girona – Real Madrid 0-3
Real Sociedad – Athletic Club 3-0
Almería – Granada 3-3
Deportivo Alavés – Osasuna 0-2
Atlético de Madrid – Càdiz 3-2
Real Betis – Valencia 3-0
Las Palmas – Celta Vigo 2-1

Åttonde omgångens elva enligt La Liga (4-3-3):
Jörgensen
Molina - Ricard - Le Normand - Pires
Kubo - Roca - Bellingham
Diao - Luis Suárez - Correa

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-10-03 11:50:00
Author

Fler artiklar om Spanien