Lagbanner
Krönika: ”Barcelona borde skämmas”
FC Barcelona pekar och får det de vill medan övriga ligan kokar av ilska

Krönika: ”Barcelona borde skämmas”

Barcelonas två anfallsskador kan ha skickat en annan klubb i graven. Detta oetiska beslut skadar inte bara Leganés utan hela ligan. FC Barcelona borde sannerligen skämmas.

För fem dagar sedan ställdes FC Barcelona mot Getafe i La Liga. Längst fram, ackompanjerad av Ansu Fati, startade Antoine Griezmann och Lionel Messi. Griezmann kostade omkring 120 miljoner euro, Messi ses som en av världens bästa genom tiderna. Klubben har två skador. Två. Båda är förvisso på anfallare, den alltid skadade Ousmane Dembélé och Luis Suárez. Samma helg saknade Espanyol fem spelare på grund av skador, Osasuna sex, Granada fyra, Levante fyra, Real Betis tre och i princip samtliga övriga klubbar runt 1-2 spelare. Ändå väljer Barcelona att söndra och plundra mindre klubbar.

Värvningen av Martin Braithwaite är märklig av många anledningar. De sportsliga ska jag inte gå in på här, ty det diskuteras redan över hela världen. Att dansken skriver på för Barca förstår jag, vem skulle inte göra det om katalanerna knackade på dörren? Det är snarare det oetiska agerandet av Barcelona, på många olika plan, som förbryllar mest. Braithwaite var Leganés bästa målskytt den här säsongen med sina sex bollar och har ensamt räddat ett krisande Leganés ett par gånger i år. Jag förutsätter att Leganés också borde få värva nu, med tanke på Barcelonas agerande, men oavsett tror jag att det här är ödesdigert för en klubb som Leganés. Ponera att man ramlar ur på grund av att man saknar sin främsta målskytt, hur lång tid tar det innan Madrid-klubben kan repa sig?

Fotbollsromantikern i mig hade önskat att Barcelona agerat precis tvärtom. Med Suárez och Dembélé skadade ska Barca, som de gjort förr, ge La Masia en chans. Man har gett Ansu Fati några chanser men uppenbarligen litar man inte tillräckligt på honom. The mighty has truely fallen, som man brukar säga. Barcelona har mer och mer blivit en köparklubb de senaste åren. Till och med Real Madrid framstår som en större framtidsklubb för ungdomar än FC Barcelona.

Klubbar som Barcelona, som agerar på det här viset, utmanar hela fotbollssystemet. Man pissar på ligan och man pissar på de mindre klubbarna. Det finns absolut noll empati gentemot Leganés i det här fallet. Leganés är givetvis mycket frustrerade över Barcelonas oetiska agerande. Klubbens generaldirektör Martín Ortega säger att klubben försöker höja rösten och att Leganés nu ”befinner sig i en enormt seriöst skadande situation” och att ”Det är orimligt att en annan klubb, som drabbats av skador, ska kunna gå igenom med detta och därmed ge deras problem till oss”. Han fortsätter att säga att det tagit väldigt lång tid för Leganés att ta sig till La Liga och att de enda som drabbats av Barcelonas skadeproblem är Leganés. Jag är villig att hålla med Ortega.

Hade Leganés kunnat agera likadant? Om de drabbats av TVÅ (måste återigen poängtera, TVÅ) skador, hade de kunnat värva vem som helst då? Knappast. Det här regelverket är korrupt och gynnar bara storklubbar som Barcelona. Eftersom spelare som Ansu Fati inte duger för klubben kan de väl åtminstone skicka honom till Leganés som kompensation? Pengar kommer inte hjälpa dem kvar i La Liga. En klubb som Barcelona ska veta bättre. De ska vara mer än en klubb. Nu är man en i raden, eller nej snarare den ledande åt andra hållet. Samtliga lag i ligan, ja till och med Real Madrid, hade godtagit en anfallstrio av Messi, Griezmann och Fati-mått. Som supporter av ett mindre lag (Deportivo de la Coruña) hoppas jag innerligt att regelverket ändras så bovar som dessa inte får agera hur de vill.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2020-02-20 19:14:04
Author

Fler artiklar om Spanien