Lagbanner
Krönika: När spricker den spanska bubblan

Krönika: När spricker den spanska bubblan

Efter åratal av dominans på både klubblag- och landslagsnivå är det dags att börja fundera om inte svårare tider väntar över horisonten för världens bästa liga, om inte en hemsk krasch väntar luftskeppet.

Det råder inte någon aktiv överhängande fara för den spanska fotbollen. På ytan existerar inga djupa problem, ute på kontinenten har framgångarna avlöst varandra i omgångar. 

Men varje rike faller. Varje storhetstid kommer till sitt abrupta slut.

I grund och botten är den spanska fotbollen relativt välskött, samtidigt kämpar den mot dagligen svårare omständigheter som gör uppförsbacken tuffare att överkomma, den tvingas slå från underläge. Atletico, Sevilla och Valencia har lyckats etablera sig precis under toppen men förutom att det har varit en jobbig resa till toppen, kommer det bli ännu svårare att hålla sig kvar. 

Den växande giganten - Premier League

Det stora hotet stavas Premier League. Förvisso har många klubbar från brittiska öarna haft svårt att hävda sig internationellt, men med ligans snabba tillväxt ekonomiskt är det enbart en tidsfråga innan den kvalitativa skillnaden mellan ligorna försummas.

Å ena sidan har man alltså världens starkaste liga ekonomiskt i Premier League, å andra sidan har man fotbollens kanske mest fotbollskompetenta liga i Spanien. Men kompetens är en resurs, precis som allt annat kan det över tiden förvärvas och integreras. 

Fast i en farlig cykel

Det har varit med en hel avundsjuka man har sneglat åt Sevilla och Atletico som varit extremt välskötta, men även där har man varit tvungna att trolla med ingenting och ändå kommit undan med maximal utdelning. Man har förlitat sig på transfer-bragder med grund i fantastisk scouting som gjort det möjligt att hitta stor potential som ännu gått oupptäckt. Den processen innebär självfallet stor risk, det säger sig självt att den chansningen inte alltid kommer gå hem.

Den stora huvudfrågan är hur länge det är en hållbar strategi. Atletico har gjort några fantastiska värvningar senaste åren, men även några floppar har gått genom klubbens dörrar. Har Atletico den ekonomiska stabiliteten för att ta sig genom ännu en storm utan att hamna på ruta ett igen? Hur många gånger kan man ta dessa risker och inte komma undan med permanenta ärr.

Vid nästa Jackson Martinez-flopp kanske inte Kina finns där för att rädda dagen.

Man behöver inte dra allt för stora paralleller från sommarens transferfönster. Men det säger en hel del att Manchester United kan utmanövrera Real Madrid genom att höja prislappen till en grad som spanska klubben helt enkelt inte kan matcha i Pogba-affären. Just den följetongen blev väldigt uppmärksammad. Men mindre versioner av samma strid pågår konstant, allt som oftast är det Premier League-lagen som går vinnande ur drabbningarna.

Deportivos viktigaste spelare Lucas Pérez ser ut att flytta till Arsenal, Valencias mittback Mustafi ser ut att få samma adress, Malagas centerkugge Ignacio Camacho sägs lockats bort till West Bromwich etc. 

Spanska klubbarna har slängts i i ett cykel där de konstant behöver återuppfinna sig själva. Valencia kunde inte stå emot City när Otamendi var ett av kontinentens hetaste mittbackar, man ersatte honom med Mustafi som nu i sin tur verkar lämna. 

Om man inte heller har den ekonomiska stabiliteten finns det ingenting som garanterar succé. Hur länge till kan man fortsätta utan att trampa på en landmina.

Då har vi inte ens gått på den interna maktkampen som pågår. Valencia har hittills även tappat Andre Gomes till Barcelona och snart väntas Paco Alcacer göra honom sällskap.

I populär benämning hyllas La Liga som världens bästa liga, och visst, topplagen tillhör den absoluta eliten. Men lagen precis under toppen i världens största liga ska inte falla offer lika snabbt som de gör när Premier League-lagen öppnar plånböckerna. Hur länge till ska vi behöva se klubbarna sälja sina viktigaste spelare, bromsa sina satsningar och beröva supportrarna all optimism.

Just idag finns det inte mycket som pekar på att dominansen skulle ta slut över närmsta framtiden. Men det finns inte heller mycket som tyder på att dominansen kommer fortsätta de kommande tio åren.

Soroush Hasanpoursoroush.hasanpour@gmail.com@SoroushHsp2016-08-30 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien