Krönika: Vem ska ta över spanska landslaget?
Efter två misslyckade mästerskap lämnar Vicente del Bosque det spanska landslaget. Det är rätt beslut och Spanien är i behov av förändring, men vem ska genomföra den?
Vicente del Bosque kommer att bli ihågkommen som förbundskaptenen som ledde Spanien till guld i ett EM och ett VM. Efter decennier av misslyckanden och underpresterande gjorde han så att det spanska landslandslaget kunde titulera sig bäst i världen för hittills enda gången. Men den mustaschprydde mannen har även floppat i sina två senaste mästerskap.
Samma frihet och förtroende för spelarna som ledde till framgångarna bidrog till misslyckandena. Även om VM för två år sedan var ett större fiasko än årets EM underpresterade Spanien i båda.
I årets EM tillhörde Spanien inte förhandsfavoriterna, vilket många spelare påpekat flera gånger, men hur man spelade mot Kroatien och Italien visar på flera brister hos del Bosque. I åttondelsfinalen verkade inte Spanien ha någon plan eller idé vad de skulle göra och spelet gick långsamt. Antonio Conte vann den taktiska kampen stort, även om det kanske slutat annorlunda om Álvaro Morata satt någon av sina chanser.
Del Bosque har fått en hel del kritik för att han startade med samma startelva i alla fyra matcherna och att han kanske framför allt borde ha vilat spelare i sista gruppspelsmatchen mot Kroatien. Jag tycker att han gjorde rätt som spelade med vad han ansåg sitt starkaste manskap för att säkra gruppsegern och få en lättare väg i slutspelet.
Men så blev inte fallet och kanske hade Spanien fortfarande varit kvar i EM om man inte släppt in sista målet mot Kroatien. Ändå måste del Bosque ta på sig en stor del av skulden för uttåget i årets EM och VM för två år sedan.
Spaniens spel behöver utvecklas
När del Bosque tog över Spanien 2008 hade Luis Aragonés lagt grunden till spelet och gjort det stora arbetet. Han hade petat storstjärnan Raúl och bestämt hur Spanien skulle spela. Barcelona skördade stora framgångar med sin tika-taka och ”La Roja” följde efter spelmässigt och taktiskt. Spelare från den katalanska storklubben och Real Madrid var stommen i ett lag som vunnit EM tidigare samma år.
Alla spelarna kunde sina roller i laget och vad taktiken var. Då blev del Bosques avslappnade och lugna tränarstil där spelarna får mycket eget ansvar och kreativitet på planen ett lyckat recept på framgång. Men med åren förändrades det och något surt blandade sig in.
Efter EM-triumfen 2012 fungerade det egna ansvaret och friheten som spelarna njöt av tidigare inte lika bra och det såg ut som att vissa spelare skulle spela bättre under en tränare som ställde mer och högre krav. En tränare som taktiskt och organisatoriskt styrde och bestämde spelet mer. En tränare som hade en reservplan. En Antonio Conte till exempel.
Självklart påverkade det att flera viktiga kuggar i laget som Xavi och Carles Puyol blev äldre och sedan slutade i landslaget. Andra länder lärde sig hur Spanien spelade och hur man skulle motarbeta det påverkade också.
Förut hade Spanien även två bra anfallare i Fernando Torres och David Villa, som inte fått det beröm han förtjänar, som tog chanserna framåt. De förstod det spanska spelet till fullo medan Morata har sagt att spela anfallare i Spanien ibland är som att vara en extra åskådare eftersom mittfältarna har så mycket boll.
Medan Barcelona utvecklat sitt spel under Luis Enrique med mer direkta anfall och djupledslöpningar från till exempel Luis Suárez har Spaniens stått stilla. Det är fortfarande främst passningsspel som gäller och ingen reservplan finns när detta inte funkar. Du måste göra något med bollinnehavet och inte bara ha bollen för att. Medan andra länder som Tyskland gått förbi taktiskt och i fotbollskunnande har inte del Bosque och ”La Roja” utvecklats.
Det är rätt att del Bosque avgår och på sättet som han gjorde. Han fick kritik för att han inte avgick direkt efter förlusten mot Italien – som Roy Hodgson efter Englands fiasko i EM – utan den dåvarande spanska förbundskaptenen sa att han skulle prata med förbundet som försökte övertala honom att vara kvar.
Efter misslyckandet i VM 2014 tyckte jag att det var bra att del Bosque satt kvar och jag trodde han kunde genomföra den generationsväxling som behövdes och fortfarande behövs. Han har förflutet i Real Madrids akademi och vet hur man hanterar spelare. Men så blev inte fallet.
Del Bosque har försökt föra in vissa yngre och nya spelare som bland annat Koke och David de Gea fick till slut starta i EM. Men han har fortfarande hållit kvar vid många av sina gamla spelare och lojalitet har alltid varit viktigt för den gamle förbundskaptenen.
Under EM har det även inte verkat vara samma goda stämning i den spanska truppen. Många undrade varför Pedro togs ut och yttern själv undrade varför han inte fick spela. Chelsea-spelaren bad sedan om ursäkt för sina kommentarer men utan att mena det. Iker Casillas ska inte heller varit så nöjd över att ha varit andremålvakt och visat irritation mot tränarstaben.
Del Bosque kan bli kvar i en annan roll inom det spanska fotbollsförbundet och det är bra att hans kunskaper utnyttjas på andra sätt. Men det är dags att Spanien går vidare och försöker utvecklas under en annan tränare. Men vem ska ta över?
Ingen självklar ersättare
Det kommande VM-kvalet som börjar i september blir ingen enkel resa där Spanien bland annat ställs mot Italien och endast ettan går direkt till mästerskapet medan de åtta bästa tvåorna får spela play-off. Mycket behövs fixas inför dess och spelare spelas in i laget.
Det finns många spanska tränare men ingen som verkar passa perfekt in just nu. Paco Jémez har nämnts som ett alternativ men han har nyss tagit över Granada. Även om det skrivs att det finns en klausul som gör att han kan lämna om spanska fotbollsförbundet vill ha honom. Om den gamle Rayo Vallecano-tränaren tar över blir det åka av i det spanska landslaget och Jémez har inte direkt visat att han kan bygga ett försvar.
Marcelino i Villarreal nämns också men det känns tveksamt att han vill ta över Spanien just nu och lämna klubbfotbollen. Quique Sanchez Flores hamnade i Espanyol efter Watford, Luis Enrique har tidigare sagt att han vill leda Spanien men trivs nog ganska bra i Barcelona just nu, Albert Celades från U21-landslaget har nämnts som ett alternativ men känns inte så trolig och Ernesto Valverde vore ett bra val men frågan är om han vill lämna Athletic Bilbao.
Om Joaquín Caparros tar över blir det förändring men kanske inte den som Spanien behöver. Hans spelstil passar inte riktigt in i hur landslaget spelar, men kanske är det just vad spelarna behöver. Míchel kan vara ett alternativ men inte heller han har imponerat helt i sin tränarkarriär hittills.
Julen Lopetegui är omtyckt hos det spanska fotbollsförbundet och verkar framstå som favorit att ta över. Men är han tillräckligt kvalificerad? Den gamle målvakten har erfarenhet från flera spanska ungdomslag och tränade senast Porto som han fick sparken från i januari utan att ha vunnit någon titel under sina 20 månader i klubben. Han har inte bevisat sig på den högsta nivån och ryktas även intressera Wolverhampton. Lite olika nivåer.
Vem det än blir som tar över har han en stor uppgift framför sig med att föra tillbaka Spanien till toppen, utveckla spelet och genomföra en generationsväxling till fullo. Det är ingen tvekan om att det finns bra spanska fotbollsspelare som kan ta landet tillbaka till fotbollstoppen. Frågan är bara vem som kommer leda dem.