Lagbanner
La Esquina: La Liga awards 19/20

La Esquina: La Liga awards 19/20

Marcus Bring skriver om det senaste som rör spansk fotboll i allmänhet och La Liga i synnerhet.

Var titeln skulle hamna var redan klart, men det var trots det en 38:e och sista omgång som levde för många av lagen. Europa League-platserna skulle delas ut, där Real Sociedad, Granada, Getafe och Valencia slogs om dessa, medan kampen om förnyat kontrakt handlade om Leganés och Celta Vigo.

Hur det gick vet ni säkert men vi tar en snabb summering: Real Sociedads sena kvittering borta mot Atlético Madrid räckte för att boka Europabiljetten till 20/21 medan Granada körde över redan avhängda Athletic Bilbao med hela 4-0 vilket även det gav en biljett till kontinenten. De två förlorarna under gårdagen blev således Getafe och Valencia som missar Europaspel med minsta möjliga marginal. Ett stort slag för inte minst Valencia som redan har det rörigt så det räcker.

Men om det var dramatiskt kring platserna sex och sju var det inget emot Leganés vs Celta Vigo nere i botten. Celta kryssade borta mot Espanyol vilket då betydde att allt Leganés behövde var tre pinnar hemma mot redan klara mästarna Real Madrid, och så nära de kom. Både hel- och halvchanserna avlöste varandra för hemmalaget på Butarque och sista läget fick, symboliskt nog, lagets bästa spelare under säsongen samt Real Madrid-lånet Óscar Rodríguez. Skottet från straffområdeslinjen hamnade dock på parkeringen bakom arenan så miraklet Javier Aguirre var på väg att lösa (för vilket jobb mexikanen gjort) stannade bara vid nästan.

Kort och gott…

- Real Madrid vann välförtjänt.
- Sevilla var ohotat säsongens bästa lag bakom de tre stora (hamnade ju till och med på samma poäng som Atlético).
- Två av tre nykomlingarna gick riktigt starkt där Granada var säsongens sensation med sin sjunde plats som räckte till Europaspel.
- Celta Vigo är säsongens flopp. Att vara ett jätteläge från att åka ur med den truppen är inget annat än ett superfiasko.
- Real Betis skuggar Galicerna i floppligan, en 15:e plats var det knappast någon som förutsåg.

*****

Till slut, som sig bör precis efter avslutad säsong, så tänkte jag hissa några spelare samt dela med mig av min säsongens elva.

Håll till godo…

Säsongens elva

Målvakt: Thibaut Courtois (Real Madrid)

Efter en tuff start på sin Real Madrid-karriär tog belgaren stor revansch denna säsong. Sista utposten i ligans bästa defensiv och vann välförtjänt ”Zamora Trophy”, priset till målvakten med lägst insläppt-mål-per-match snitt. 20 insläppta på 34 matcher blev det för Courtois del och är i och med det en stor del av Real Madrids ligaframgångar.

Högerback: Jesús Navas (Sevilla)

Ordinarie i det Sevilla som bakom de två stora varit ligans bästa lag tillsammans med Atlético Madrid. Med stort fokus på kanterna i Sevillas offensiv har Navas varit högst delaktig framåt vilket hans sju assist visar. Han må vara 34 men Jesús Navas är lika bra som han alltid varit.

Mittback: Felipe (Atlético Madrid)

Många höjde på ögonbrynen när Atlético annonserade att de köpt den då 30-årige mittbacken från Porto för €20M, det var åtminstone inte någon som förväntades ta en startplats i Simeones bygge. Och så var det till en början då brassen bara startade två av de åtta första ligamatcherna men efter lite skador på någon och sämre insatser på andra blev Felipe den enda konstanten i det där mittlåset och har gjort en av sina bästa säsonger i karriären.

Mittback: Raphael Varane (Real Madrid)

Bästa mittbacken i Real Madrid = Sergio Ramos, tänker många, men faktum är att Varane varit den genomgående bästa och stabilaste försvarsspelaren av de två denna säsong. Visst, Ramos vaknade till liv efter jul någon gång och är som vanligt alltid viktig i offensiv riktning men hans höst var ganska svajig. Varane däremot har hållit i stort sett samma höga nivå säsongen igenom och slår sin kollega på fingrarna denna gång.

Vänsterback: Pervis Estupiñán (Osasuna)

Nykomlingen Osasuna slutar på en imponerande 10:e plats och lagets bästa spelare har varit den offensiva vänsterbacken Estupiñán. Ett mål och fem assist samt ett imponerande försvarsspel och sensationell lungkapacitet (få spelare i ligan springer mer per match) har satt honom på den spanska fotbollskartan ordentligt. Ecuadorianen var på lån från engelska Watford och allt pekar på att han nu återvänder.

Central mittfältare: Toni Kroos (Real Madrid)

Tyskens comebacksäsong efter hans miserabla 18/19, för som han dominerat Reals mittfält. Ge han bollen och han gör något bra, det finns inget annat. Hjärtat och hjärnan i Real Madrid.

Central mittfältare: Casemiro (Real Madrid)

Ligans bästa defensiva mittfältare och förmodligen hela Europas också. Brassen går från klarhet till klarhet och är nu bättre än någonsin.

Central mittfältare: Santi Cazorla (Villarreal)

För två år sen var det tveksamt om han någonsin skulle kunna spela fotboll igen, nu är han en av La Ligas bästa mittfältare. Vid 35 års ålder gör han en av sina bästa säsonger någonsin och sin poängmässigt bästa med 15 mål och 11 assist i alla tävlingar och 10+11 i enbart ligaspelet.

Anfallare: Lionel Messi (Barcelona)

Som vanligt så har han burit Barça på sina axlar och hans 25 mål och 21 assist vinner han både skytteliga och assistliga på, det sistnämnda dessutom nytt La Liga-rekord. Han gör också sin 12:e raka säsong med 55+ mål/assist i alla tävlingar, rätt hyfsat för en spelare som många tycker är påväg utför.

Anfallare: Karim Benzema (Real Madrid)

När defensiven varit Real Madrids signum och den förväntade nya parhästen Eden Hazard svek har Benzema fått dra ett stort lass själv, och som han gjort det. 21 mål och åtta assist i ligaspelet är hans poängmässigt näst bästa säsong någonsin men frågan är om han varit mer komplett än nu. Nyckel i Reals uppbyggnad, chansskapande och målskytte.

Anfallare: Gerard Moreno (Villarreal)

18 mål och fem assist och den spanska spelare som gör flest mål samt poäng i ligan denna säsong, vilket det ofta ligger en del prestige i. Villarreal har varit fantastiska framåt och Gerard Moreno har, trots att han flyttats runt i den där forwardstrion, levererat mest av alla.

*****

Säsongens spelare: Lionel Messi (Barcelona)

Svårt att säga något annat, trots att Benzema har en supersäsong. Messi är helt enkelt en eller flera nivåer över på alla sätt.


Säsongens genombrott: Martin Ödegaard (Real Sociedad)

Norrmannen kom på lån från Real Madrid med höga förväntningar efter en imponerande tid i Eredivisie och Holland, men så som han dominerade i höstas var det nog få som trodde. Fyra mål och fem assist stod han på efter 18 omgångar och var bland de bästa i Europa i massa olika sorters underliggande statistik, framförallt gällande det kreativa. Hade någon frågat mig vem som var säsongens spelare vid jul hade jag svarat Messi, men tätt tätt följt av Ödegaard. Så bra var han. Med tiden mattades dock 21-åringen av och sedan återstarten har han varit ganska dålig. Kanske störd av den knäskada han dragits med stora delar av säsongen. Men hur som helst, som genombrott i sig går det inte att bortse från hösten, för där och då visade han att han kan nå världseliten.


Säsongens värvning: Felipe (Atlético)

Är man som nyförvärv med i säsongens elva har man ganska bra chans att vinna denna utmärkelse också, och det gör Felipe. Konkurrens finns men brassen har varit den bästa spelaren i ligans kanske bästa försvar på en av de, i det avseendet, viktigaste positionerna. Argumenten för Felipe är starka och svårslagna.


Säsongens tränare: Diego Martínez (Granada)

Jag nämnde tidigare hur Granada var säsongens stora sensation och då är det ju inte mer än rätt att deras tränare uppmärksammas på detta sätt. Det enda motbudet är egentligen Zidane men då hans Real knappast gått som tåget hela säsongen, samt faktiskt haft ganska beskedlig konkurrens, så landar jag i att Granadas och Martínez prestation är mer imponerande. Stabila bakåt och tillräckliga framåt samtidigt som de behärskar den höga pressen och det låga försvarsspelet. Ett allround lag skapat av en mycket skicklig ung (39 år) tränare.

*****

Vi avslutar säsongssumeringen med ett gäng spelare som var så nära säsongens elva man kan komma och egentligen kan ersätta vem som helst av de 11 valda utan att det är konstigt…

Unai Simón (ATB), Ramos (MAD), Diego Carlos (SEV), Piqué (FCB), Mendy (MAD), Yuri (ATB), Merino (SOC), Ocampos (SEV)

Samt ett annat gäng spelare som förtjänar att nämnas på grund av deras mycket imponerande säsonger…

Aitor (LVT), Oblak (ATM), Koundé (SEV), Capa (ATB), Carvajal (MAD), Yeray (ATB), Reguilón (SEV), Pau Torres (VIL), Salisu (REV), Ödegaard (SOC), Fekir (BET), Busquets (FCB), Thomas (ATM), Rafinha (CLV), Campaña (LVT), Duarte (GCF), Carlos Fernandez (GCF), Raúl García (ATB), Oyarzabal (SOC), Ávila (OSA)

Marcus Bringmarcus_bring@hotmail.com@MarcusBr222020-07-21 06:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien