Lagbanner
La Liga jagar globala marknadsandelar
Real Betis-supportrar under en match i La Liga.

La Liga jagar globala marknadsandelar

Satsning i Kina, på digitala butiker samt i realtid leverera sannolikheten för målsituationer.

La Liga tar igen plats bland BrandZ lista över 2021 års mest värdefulla spanska märken på marknaden, efter att förra året ha debuterat på plats tolv. I år är platsen 15.

Det är internationella konsultföretaget Kantar, i Sverige Kantar Sifo, som varje år sammanställer de trettio mest vårdefulla spanska märkena. La Liga är enda sportföretaget på listan och enligt Kantar värderad till 1 255 miljoner euro.

Topp-10 består av Zara, Movistar, Santander, Iberdrola, BBVA, Endesa, Naturgy, Repsol, Mercadona och Massimo Dutti. Topptrion har varit oförändrad fyra år i rad.


Wu Lei spelar i La Liga samt i kinesiska landslaget.

RCD Espanyol öppnar i Kina
Barcelonaklubben satsar i Fjärran Östern med en ungdomsakademi i Shanghai. Det finns marknad att ta av, minst sagt. Medierna som täckte premiärdagen har en sammanlagd räckvid på 70 miljoner läsare. Enligt La Ligas egna uppgifter är Espanyols akademi en av de mest framgångsrika i Spanien.

RCD Espanyols akademier finns i samtliga kontinenter och i Sverige i Nacka. Hur det går för den akademin har denna redaktion inga uppgifter om.


Inte bara en butik utan La Ligas butik.

Butik på Amazon
La Liga öppnar digital butik på Amazon, till att börja med med tretton klubbar. Tanken är att var i världen supportrarna än finns ska det gå att få tag på rätt lags produkter. Samt naturligtvis ytterligare öka marknadsandelar utomlands. Butiker finns till att börja med i Storbritannien, Italien, Frankrike samt Tyskland men kommer under första trimestern av 2022 utökas ytterligare. Inga uppgifter finns om Sverige.

Spanska ligan är därmed enda i världen med egen butik på Amazon. Det finns över 1 600 produkter till försäljning och representerade klubbar nu är Getafe CF, Cádiz CF, Granada CF, Athletic Club de Bilbao, Levante UD, Villareal CF, Real Sociedad, Deportivo Alavés, RCD Espanyol, RCD Mallorca, RC Celta, Real Betis och CA Osasuna.


Utökad statistik ska förbättra uplevelsen för tittare.

Sannolikhet för mål i reprisen
La Liga slår sig för bröstet och har sedan omgång 22 under repriserna börjat ange hur stor sannolikheten var för spelaren att göra mål från den avslutande positionen. Tjänsten, som inte gått att producera tidigare på grund av den komplexa datan som omedelbart måste behandlas, ska nu baserat på data sammanställd av Business Intelligence de LaLiga Tech på under trettio sekunder beräkna sannolikheten och nästan i realtid upplysa tittaren om hur effektivt spelaren är.

Pablo Lizama Farias2022-02-06 15:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien