Lagbanner
La Liga och RFEF äntligen överens
Javier Tebas (LFP) och Luis Rubiales (RFEF) har äntligen nått en överenskommelse

La Liga och RFEF äntligen överens

Tillsammans med CSD har La Liga och RFEF kommit fram till ett beslut om framtiden.

Jag har tidigare skrivit en rad artiklar om osämjan mellan de olika organisationerna som styr i Spanien (se här, här och här). Kort kan man säga att LFP (ligan), RFEF (fotbollsförbundet) och AFE (spelarfacket) stått väldigt långt ifrån varandra gällande hur, när och om ligaspelet ska återupptas på grund av coronaviruset. Det gick till och med så långt att parterna slutade prata med varandra. Nu har i alla fall äntligen La Liga och det spanska fotbollsförbundet nått en överenskommelse.

Innan La Liga oh RFEF publicerade vad man hade kommit överens om gick AFE ut med nyheten om att allt tyder på att 6:e juni kommer vara datumet då ligaspelet åter drar igång. Spelarfacket informerade samtliga lagkaptener om detta under gårdagen. Om virusets utveckling ser ut som den gör just nu i Spanien kommer spelarna att återgå till träning någon gång mellan 4-11:e maj. En av anledningarna till att parterna kommit överens är att Consejo Superior de Deportes (CSD) medlat. CSD kan, lite förenklat, jämföras med Riksidrottsförbundet.

Det var under det åtta timmar långa mötet mellan LFP, RFEF och CSD som man lyckades, trots alla tidigare hinder, komma överens. En av de viktigaste orsakerna till varför man var tvungen att komma överens var den ekonomiska smällen som kan komma om säsongen inte återupptas. CSD kallar avtalet för Pactos de Viana (Viana-pakten). Det man hittills har publicerat är emellertid ganska lite information. Man skriver bland annat att träningen kommer att komma igång snart igen men att man följer regeringens order.

Parterna kom också överens om att man ska skapa en beredskapsfond á tio miljoner euro som ska gå till de värst drabbade fotbollsutövarna. Där ingår även Paralympicslagen och lagen i de lägre divisionerna för både män och kvinnor. Man har också utformat en uppförandekod till samtliga ledare, spelare och agenter inom spansk fotboll som ska fungera som lathund under och efter coronaviruset. Slutligen betonade man att parterna nu och framöver kommer att jobba tillsammans för att lösa liknande frågor som denna och att detta samarbete ska hjälpa Spanien att locka till sig VM 2030. Javier Tebas (LFP), Luis Rubiales (RFEF) och Irene Lozano (CSD) var parterna som deltog på mötet och som signerade dokumentet.

Även om detta kanske inte ger en fullständig bild över vad som kommer att ske framöver kan vi i alla fall slå fast att spansk fotboll är på väg framåt. Tidigare har alla samtal stått stilla och parterna har bara kastat dynga på varandra. Nu ser det emellertid något bättre ut.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2020-04-20 17:38:59
Author

Fler artiklar om Spanien