La Esquina: ”La Ligas rättskipare vill synas för mycket”
Daniel Jakobsson skriver om det senaste som rör spansk fotboll i allmänhet och La Liga i synnerhet.
La Liga är som sagt tillbaka och det med besked. I helgen försökte jag titta på alla premiärer och jag lyckades ändå relativt bra även om vissa matcher överlappade varandra. Något som dock slog mig när jag tittade på premiärerna var domarens otroligt aktiva deltagande i matcherna. Jag fick en känsla av att domarna i Spanien tar allt för mycket plats. De syns lite väl mycket. En domare är bra när hen inte syns alls, brukar man ju säga. I La Ligas premiär kändes det som att de gula och röda korten viftades lika mycket som Diego Simeones armar när João Félix sätter fart längs högerkanten.
Jag var därför tvungen att gå till botten med det här. Kan det verkligen vara så att La Liga-domarna delar ut fler kort än andra ligors domare? Efter att jag gjort min lilla undersökning är svaret faktiskt: ja. Jag har tittat på de största ligornas första matcher och jämfört med La Ligas och resultatet är väldigt visande. De ligor jag jämförde med var Premier League, Bundesliga och Ligue 1. Serie A hade varit med i resultatet om deras premiäromgång var spelad men det är den som bekant icke.
Antal gula kort i premiären:
Premier League: 30 gula kort
Bundesliga: 28 gula kort
Ligue 1: 32 gula kort
La Liga: 54 gula kort
Antal röda kort i premiären:
Premier League: 1 rött kort
Bundesliga: 0 röda kort
Ligue 1: 3 röda kort
La Liga: 6 röda kort
Antal utdelade straffar i premiären:
Premier League: 2 straffar
Bundesliga: 2 straffar
Ligue 1: 4 straffar
La Liga: 5 straffar
Det vi ser här är precis som jag anade: La Liga-domarna tar allt mer disciplinära beslut än de övriga rättskiparna. Framförallt är det kortstatistiken som sticker ut. 54 gula kort på tio matcher ger ett snitt på 5,4 gula kort per match. Det fanns inte en enda La Liga-premiär som gick utan minst ett kort. I Premier League, Bundesliga och Ligue 1 fanns det minst en match som var kortfri. I Premier League hade resultatet varit ännu lägre om det inte vore för matcherna mellan Crystal Palace – Everton samt Manchester United – Chelsea där 13 av premiäromgångens 30 gula kort delades ut samt premiärens enda röda kort i den förstnämnda matchen.
Det röda kortet i Premier League var dessutom efter två gula kort. I Ligue 1 var en utvisning på grund av samma skäl och de andra två var raka röda. I La Liga fick spelaren syna rött direkt vid fyra tillfällen och två gånger på grund av två gula kort. Matchen mellan Atlético och Getafe innehöll två röda kort som kom inom loppet av fyra minuter. De två utvisade spelarna, Jorge Molina och Renan Lodi, åkte på minst sagt två diskutabla utvisningar. Jag tycker faktiskt inte att någon av dem bör åka ut där och Lodis två gula borde max ha resulterat i ett. Jorge Molina åkte dessutom ut för en snarlik situation som skedde för Luka Modric i Real Madrids premiär på Balaídos mot Celta. Varken Modric eller Molina bör rimligen bli utvisade för en sådan förseelse. Leta upp klippen och avgör själva.
VAR-diskussionen kommer inte att dö ut i första taget och vi kommer att få leva med den. Givetvis ska saker och ting avgöras korrekt men i både Modrics och Molinas fall var det två ”stämplingar” som inte var menade som ledde till utvisning. Modrics fall är svårare att bedöma men Molinas förseelse kan knappast gå ner i böckerna som en menad stämpling. Trots det bedömer VAR att det ska vara rött kort. Ja, kanske utifrån regelboken men VAR måste också kunna avgöra om det är avsiktligt eller inte. Detsamma gäller Laportes ”handspassning” till Gabriel Jesus för City mot Tottenham. Är det avsiktligt eller inte? VAR är ett bra redskap men VAR ska inte peta för mycket.
***
Kul för övrigt att samtliga nykomlingar tog poäng. Mallorca vann hemma på Palma mot Eibar med 2-1 och Osasuna skrällde i Madrid mot Leganés med slutresultatet 0-1. Granada stod också upp bra mot Villarreal och visade ingen respekt på El Madrigal. Att komma från Segundan och sedan göra fyra mål mot en förmodad Europa-kandidat är starkt. För Villarreals del visar det snarare att laget fortfarande inte lyckats hitta tillbaka till gammal fin form och att framtiden med Javi Calleja är oklar. Getafe imponerade också mot ett Atlético som var under stor press sista kvarten. I längden är dock frågan om El Geta kan hålla hela vägen med tanke på deras kommande Europaspel.
Svenskkollen ger oss också lite positivt att diskutera. Alexander Isak hoppade in för Real Sociedad mot Valencia och vaskade fram frisparken som senare skulle leda till straffen i den 100:e matchminuten. Ett piggt inhopp av Isak som absolut kan konkurrera med framförallt Adnan Januzaj eller Willian José. John Guidetti, å andra sidan, var återigen petad för Deportivo Alavés. När målskytten Joselu byttes ut var det inte ens Guidetti som hoppade in utan Lucas Pérez. Svensken är därmed rimligen tredje- eller fjärdeval i Garitanos trupp.