Lagbanner
La Ligas sista omgång väntar – detta står på spel

La Ligas sista omgång väntar – detta står på spel

En match återstår av La Liga-säsongen 2019/20. Ligatiteln är utdelad men allt är inte över än.

I förra omgången stod det klart att Real Madrid är spanska ligamästare efter att FC Barcelona vunnit ligan två år i rad. Det var segern mot Villarreal, samtidigt som Barcelona föll hemma mot Osasuna, som pokalen kunde lyftas av Sergio Ramos, Zinedine Zidane och gänget. I Katalonien var läget allt annat än festligt. Inte nog med att Barcelona gick miste om ligatiteln så kommer också Espanyol att avsluta säsongen som tabelljumbo.

Nu återstår alltså bara en endaste omgång av denna mycket märkliga och speciella säsong. En säsong som vi alla kommer att minnas på ett eller annat sätt, med asterisk eller inte. Saker och ting ska fortfarande avgöras och på sina håll är det vidöppet. Det finns emellertid några faktum vi kan slå fast inför den sista omgången:

1. Real Madrid är mästare.
2. Slaget om Champions League-platserna är avgjort.
3. Villarreal har en Europa League-plats.
4. Espanyol och Mallorca har åkt ur La Liga.

Det som alltså ska avgöras är: två Europa League-platser och den sista nedflyttningsplatsen. Jag tänker att vi börjar i den övre delen av tabellen.

Europa League-platserna
Dessa kan ta en plats: Real Sociedad, Getafe, Valencia, Granada

Med sina 57 poäng har Villarreal alltså säkrat en Europa League-plats. Den gula ubåten hade en fantastisk formkurva efter omspelet. Innan uppehållet låg man långt efter men lyckades ta ikapp avståndet och återfinns därmed i Europa ånyo. Detta trots att man torskat tre av sina senaste fyra matcher. Eftersom Copa del Rey-finalen inte kommer att resultera i en EL-plats denna gång, då finalen inte spelats, kommer plats sex och sju att leda till en Europa-biljett.

21:00 Atlético de Madrid – Real Sociedad
21:00 Granada – Athletic Club
21:00 Levante – Getafe
21:00 Sevilla – Valencia

Så spelas den avgörande omgången. Bäst utgångsläge har Real Sociedad (se tabellen i botten av artikeln). La Real har dock den svåraste matchen kvar att spela. Formsvaga Getafe har mer eller mindre kastat bort sin Europa League-plats och måste hoppa på hästen igen för att inte gå miste om hela bytet. Både Granada och Valencia kommer underifrån med två matcher där tre poäng inte är en omöjlighet. Varken Athletic eller Sevilla har något att spela om. Eller, Athletic kan i teorin ta en EL-plats men då ska alla resultat gå i deras favör – vilket inte känns troligt. I övrigt är det en match där Granada har en möjlighet att vinna och således skrälla sig till en Europaplats. En fantastisk bedrift som nykomlingar.

Nedflyttningsplatsen
Dessa riskerar att åka ur: Celta Vigo och Leganés

Till slut lyckades Deportivo Alavés säkra en La Liga-plats efter att ha slagit Real Betis i Sevilla förra omgången. Sedan tidigare hade också Real Valladolid kunnat konstatera att La Liga-spel väntar nästa säsong. Värre blev det för Mallorca som degraderades efter 1-2-förlusten mot Granada ute på öarna. Eftersom Espanyol sedan ett tag tillbaka redan blivit nedflyttade återstår nu bara en plats i La Liga. Antingen kommer Celta Vigo eller Leganés att spela i Segunda División nästa säsong.

21:00 Leganés – Real Madrid
21:00 Espanyol – Celta Vigo

Förutsättningarna är enkla. Som tabellen visar skulle Leganés, om det slutar som det står just nu, flyttas ned till Segundan. Madrid-laget måste alltså vinna i derbyt mot Real Madrid. Om Celta och Leganés slutar på samma poäng är det Leganés som flyttas ned på grund av dels inbördesmöten, dels sämre målskillnad. Leganés möter också de nyblivna mästarna Real Madrid i den sista omgången och även om Real inte har någonting att spela för kommer man förmodligen vilja avsluta på topp. Kanske något bakis men Zidanes gäng lär inte bara ställa ut skorna. Celta bör dock, för att vara på den säkra sidan, göra sitt och vinna mot Espanyol som slutat tvärsist. Värre saker har hänt i fotbollen men sannolikheten är förstås större att Celta slår tabelljumbon än att Leganés slår mästarna.

 

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2020-07-18 10:12:38
Author

Fler artiklar om Spanien