Lagbanner
La Roja klart för EM 2024

La Roja klart för EM 2024

Söndag kväll den 15 oktober blev Spanien klart för EM-slutspelet nästa sommar, efter att man besegrat Norge uppe i Oslo med 1-0. Ett resultat som också säkrar EM-slutspel för Skottland på Norges bekostnad som med sitt talangfulla lag missar ännu ett stort mästerskap.

Det var en relativt väntad startelva som Luis de la Fuentes ställde på benen i den viktiga bortamatchen mot Norge – enda undantaget kanske var att Ansu Fati fick chansen från start i vänsteranfallet på Oyarazabels bekostnad och där även ynglingen Bryan Zaragoza petades. Fran Garcia fick chansen från start på vänsterbacksplatsen och Ruiz tog en av tre innermittfältspositioner – annars var startelvan likt den som tog sig an Skottland tidigare i veckan.

Startelva:
Unai Simon
Carvajal – Normand – Laporte – Fran Garcia
Ruiz – Rodri – Gavi
Ferran Torres – Morata - Fati

Det var Spanien som tog tag i taktpinnen från start i den här matchen, även om Norge försökte överraska litegrann och skapa momentum med en hög och intensiv press inledningsvis, men ett spelskickligt Spanien redde ut detta väl. Alvaro Morata såg ut att öppna målskyttet rättvisst för Spanien efter drygt 20 minuter efter ett försvarsmisstag i Norge – men efter en lång VAR-granskning dömdes målet mycket tveksamt bort för offside.

Vi går till pausvila med 0-0 vilket inte känns logiskt kanske. Men det skulle inte dröja länge i andra halvlek innan målet för Spanien kom, efter en ganska så rörig situation och flipperspel i norskt straffområdet är det till sist Gavi som trycker in 0-1 för La Roja. Men även denna gången vill VAR att målet ska granskas, och spontant kändes det mer misstänkt med Morata i offsideposition. Men till sist så godkänns målet efter en orimligt lång granskning.

Utöver en superchans för Ödegaard i den 63:e minuten så var det en relativt enkel och lugn resa mot slutsignalen för Spanien och det stora firandet för La Roja kunde bryta ut – samtidigt som fiaskot fullbordades för Norge.

Man of the match för min del var utan tvekan Rodri – han kontrollerar tempo i spelet som få andra spelare i världen just nu, ger backlinjen alltid ett uppspelsalternativ i uppbyggnadsfasen och vågar ta bollen framåt när det är läge för det. Mer än 100 passningar från Rodris fötter med 96% till rätt adress är imponerande siffror, framförallt då han långt ifrån alltid bara gör de enkla och säkra passningarna.

Norge då? Man måste säga att det var en stor besvikelse att se detta namnkunniga lag med storspelare som Ödegaard och Haaland i startelvan, inte prestera mer i en så här pass viktig match och att man sedan 1994 enbart kvalificerat sig för fyra stora slutspel är såklart ett underbetyg. Framförallt för Haaland som en av världens bästa spelare idag – missar ännu ett landslagsmästerskap. För Ståle Solbakken var det kanske sista chansen som förbuundskapten och nog krävs ett annat system för att få ut mer av de spetsspelare som Norge faktiskt har, framförallt märkte man knappt av Martin Ödegaard som är den stora generalen på Arsenals mittfält. Här får man såklart även ge stort beröm till Spanien som lyckades väldigt väl med att hålla Ödegaard utanför spelet och inte tillät honom att styra upp offensiven för Norge, vilket också gjorde Haaland väldigt isolerad ensam på topp.

För Spanien väntar nu två i stort sett betydelselösa avslutsmatcher i EM-kvalet mot Cypern oc Georgien, innan vi stänger ner kvalspelet. Men en bra möjlighet för de la Fuentes att testa lite nya spelare och använda det som inventeringen inför nästa sommars EM-slutspel.

Matchfakta:
Bollinnehav: 34-66%
Avslut mot mål: 5-13
xG: 0,61-1,04
Mål: 0-1 Gavi (48)
 

TV: Gavi spräcker nollan för Spanien mot Norge

Niklas Hermansson@Nikche2023-10-16 12:38:00
Author

Fler artiklar om Spanien