Lagbanner
La Selección reser till Kiev

La Selección reser till Kiev

Ny match i Nations League väntar Luis Enrique och hans Spanien när Ukraina står för motståndet.

Landslagssamlingen fortsätter med den tredje landskampen på mindre än en vecka. I onsdags träningsspelade Spanien mot de iberiska grannarna Portugal i vad som resulterade i en mållös drabbning i Lissabon. Så sent som i lördags vankades det Nations League-match mot Schweiz i Madrid där Luis Enriques gäng säkrade en trea efter att Mikel Oyarzabal gjort matchens enda mål.

Nu, under tisdagen, vankas en tredje spelort och resan blir betydligt längre än till Lissabon. Flyget går öst och rakt till den ukrainska huvudstaden Kiev där Andriy Shevchenkos landslag står för motståndet. Tabellen för Nations League grupp 4 visar att Ukraina inkasserat tre poäng på lika många matcher. Segern tog man mot Schweiz. Tre, som verkar vara nyckelsumman för Ukraina, mål har man också gjort i turneringen och dessa har tre olika målskyttar (och tillika Ukrainas stjärnor i laget) stått för: Ruslan Malinovskyi, Andriy Yarmolenko och Oleksandr Zinchenko.

I det spanska lägret fortsätter Luis Enrique att blanda gammalt med nytt. Å ena sidan hittar vi spelare som Sergio Ramos (174 landskamper), Sergio Busquets (119 landskamper), å andra sidan återfinns några nyfunna landslagsansikten som Sergio Reguilón, Eric García, Adama Traoré, Ansu Fati och Ferrán Torres (för att välja några) som tillsammans mäktat med tolv landskamper. Lägg därtill spelare som Unai Simón, Diego Llorente, Pau Torres, Sergi Roberto, Mikel Merino, Dani Olmo, Sergio Canales, José Campaña, Gerard Moreno och Mikel Oyarzabal till listan så förstår ni att det är en ganska stor ruljangs i truppen för tillfället. Ingen av de sistnämnda tio spelarna har gjort fler än åtta landskamper.

Spännande? Ja, absolut! En av farhågorna har den senaste tiden varit vem som ska stå för målskyttet. Den mest utpräglade skytten i dagens lag är Rodrigo som bytt Valencia mot Leeds klubblagsmässigt. I, bland annat, Marca har Wolves-stjärnan Adama Traoré lovordats efter hans insats mot Schweiz och spansk media hoppas sålunda att en inoljad Traoré ska få mer speltid. Trots hajpen kring Traoré måste nog Ansu Fati lyftas fram som det mest intressanta tillskottet i truppen, även om han hade det relativt tufft mot Schweiz. Blott 17 år gammal har Fati slagit många rekord redan, bland annat som den yngsta målskytten någonsin i ett spanskt landslag.

Eftersom Fati och Rodrigo tagit varsin plats på kanten i de senaste två startelvorna förmodar jag att Adama Traoré, som hittills bara gjort två inhopp, får chansen från start. Därutöver antar jag att Rodri tar en startplats på mittfältet istället för Merino, tillsammans med Busquets, samtidigt som Oyarzabal (trots sitt mål mot Schweiz) petas till förmån för Rodrigo som spjutspets. Backlinjen bestående av Gayá, Pau Torres, Sergio Ramos och Jesús Navas tror jag kommer att vara ganska intakt med förändringen att (hoppas jag) Eric García får chansen från start istället för Torres. Både de Gea och Kepa har hållit varsin nolla i denna samling men här tror jag ändå att David de Gea kommer att gå före och starta igen.

Oavsett startelva förväntar jag mig att Spanien säkrar en ny seger i detta gruppspel. Man har siktet inställt mot gruppsegern och sålunda slagläge för att ta hem denna åtråvärda (nåja) Nations League-titel. En seger mot Ukraina gör att man mer eller mindre kan avgöra allting mot Schweiz i nästa runda – såvida inte Schweiz skräller mot Tyskland och hjälper Spanien.

Förväntad startelva
David de Gea
Navas – Ramos – García – Gayá
Rodri – Busquets – Olmo
Ferrán Torres – Rodrigo – Traoré

Matchfakta
När: 13/10, 2020
Tid: 20.45
Var: Kievs Olympiastadion
TV: Cmore, Sportkanalen
Vad: Fjärde omgången av Nations League

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2020-10-12 23:37:18
Author

Fler artiklar om Spanien