Lagbanner
Läget inför La Liga-återstarten

Läget inför La Liga-återstarten

På torsdag drar La Liga igång igen. Så här ser det ut i toppen och botten av tabellen.

Snart är det alltjämt dags för La Liga-spel igen. Senast La Liga gick av stapeln var tionde mars när det baskiska derbyt mellan Eibar och Real Sociedad avrundade den 27:e ligaomgången. När ligaspelet nu ska återupptas har det alltså gått mer än tre månader sedan sist. Jag är nog inte ensam om att känna abstinensen men samtidigt behövs en påminnelse om hur det hittills sett ut och vilket utgångsläge de respektive lagen har när det drar igång igen.

Ligatiteln:
1. FC Barcelona, 58 poäng
2. Real Madrid, 56 poäng

Här står det primärt om två lag: FC Barcelona och Real Madrid. Strax innan uppehållet möttes de två spanska giganterna och då gick Real Madrid segrande ur striden efter en 2-0-seger på Santiago Bernabéu. Real var då uppe i serieledning men den sista omgången innan avbrottet föll Los Blancos mot Real Betis medan ett straffmål av Lionel Messi sänkte ett tappert Real Sociedad på Camp Nou. Det betydde att katalanerna åter gick upp i ligaledning och sitter därmed i förarsätet inför återstarten.

Europa-platserna:
3. Sevilla, 47 poäng
4. Real Sociedad, 46 poäng
---
5. Getafe, 46 poäng
6. Atlético de Madrid, 45 poäng
7. Valencia, 42 poäng
8. Villarreal, 38 poäng

Kampen om Europa-platserna är stenhård. Av alla lag i Spanien var kanske uppehållet viktigast för Villarreal som inför avbrottet hade torskat tre raka matcher och höll på att försvinna ur bilden. Förutom att ha slagit ut Liverpool i Champions League hade Atlético gått obesegrade i La Liga ur fem raka matcher, där dock tre slutade oavgjort. Största problemet för Atlético har hittills varit målskyttet och med sina 31 gjorda mål på 27 matcher är man ett av de svagare lagen i La Liga att göra mål. Inför avbrottet möttes trean Sevilla och sexan Atlético och den matchen slutade 2-2 . Getafes succé från ifjol har fortsatt in till denna säsong och man har samma poäng samt målskillnad som fyran Real Sociedad men med färre gjorda mål framåt och ligger därför femma. Valencias defensiv har gett bort många poäng under säsongen och lagets 39 insläppta gör att man är sjätte sämst i serien att hålla tätt.

Nedflyttningskampen:
15. Real Valladolid, 29 poäng
16. Eibar, 27 poäng
17. Celta Vigo, 26 poäng
---
18. Mallorca, 25 poäng
19. Leganés, 23 poäng
20. Espanyol, 20 poäng

Återigen är Celta Vigo meddragna i bottenstriden men innan ligan gick i viloläge hade man gått fem raka matcher utan förlust och var på uppgång. Deras uppåtgående formkurva gjorde också att man tog klivet upp från nedflyttningsplatserna. Espanyol fick ett visst lyft av nyförvärvet Raúl de Tomás i januari som inledde med fyra mål på fyra matcher. Trots det ligger katalanerna sist med sex poäng upp till säker mark och riskerar att trilla ut för första gången sedan 1993. Mallorca är det enda av de uppflyttade lagen från ifjol som ligger i riskzonen att trilla ur. Både Mallorca och Leganés avslutade emellertid med varsin 2-1-seger mot Eibar respektive Villarreal i mars. Tre poäng ovanför Real Valladolid ligger Deportivo Alavés som förvisso kan dras ned i nedflyttningsstriden men som just nu får klassas som ett mittenlag. Många av dessa lag lär ha kraftsamlat under de månader som gått i jakten mot ett förlängt La Liga-kontrakt.
 

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2020-06-07 12:06:00
Author

Fler artiklar om Spanien