Lagbanner
LFP och RFEF enade – spelarfacket skakas av mutskandal
Tebas (vänster) och Rubiales (höger) enade. Aganzo (mitten) kan tvingas avgå.

LFP och RFEF enade – spelarfacket skakas av mutskandal

Spansk fotboll fortsätter att påverkas av coronakrisen, både positivt och negativt.

Under den pågående coronakrisen har jag skrivit en rad artiklar om bråken mellan LFP (La Liga), RFEF (spanska fotbollsförbundet) och AFE (spelarfacket). Framförallt har de olika organisationerna varit oense om frågor som gäller när eller om fotbollen ska återupptas. Mest positiva till att dra igång fotbollen igen har varit LFP medan AFE varit mest negativ till detta. Även RFEF har varit mer åt det pessimistiska hållet men har själva ställt till det genom att bland annat publicera videoinspelningar från möten med LFP och AFE vilket gjort att de andra två organisationerna vägrat prata med förbundet.

Den senaste tiden har emellertid LFP och RFEF diskuterat fram och tillbaka och även nått en del överenskommelser. Man har enats om att fotbollen ska återupptas och att man gärna gör det andra eller tredje helgen i juni. Idag kunde också ligan och förbundet skriva under ett, för spansk fotboll, unikt protokoll som kallas ”regler för bra uppförande”. Detta har man gjort i samarbete med det spanska idrottsförbundet som medlare.

Reglerna innefattar bland annat att LFP och RFEF framöver ska samarbeta i alla frågor som rör de två institutionerna, att beslut gjorda av den andra partnern ska respekteras, att organisationerna ska hålla en god dialog gentemot varandra, att eventuella problem ska lösas av medlare (som CSD), att saker inte ska läcka ut för att såra den andra och att man ska fungera som goda förebilder för andra ledare inom den spanska sportvärlden.

Marca beskriver det som LFP och RFEF kommit överens om som något ”omöjligt”. Att ens få La Ligas president Javier Tebas och fotbollsförbundets dito Luis Rubiales i samma rum är en merit i sig. Förhoppningsvis kan detta avtal leda till att de två spanska jätteorganisationerna slutar att kasta dynga på varandra i media och faktiskt lösa frågor bakom stängda dörrar.

Värre har det emellertid sett ut i spelarfacket AFE. Det var i början av veckan som nyheter sipprade ut att AFE:s president David Aganzo tagit emot mutor och dessutom själv bett AFE-anställda att skriva på ett lojalitetskontrakt gentemot honom. Detta har lett till att många har krävt Aganzos omedelbara avgång, trots att han själv förnekat uppgifterna. Skandalen inom AFE har till och med jämförts med den sicilianska maffian och att mutskandalen är större än vi vet hittills. Många styrelsemedlemmar i AFE har vänt sig emot Aganzo och förväntas ta strid mot presidenten.

Vad som stämmer kring mutskandalen är fortfarande oklart och omfattningen av den har inte ännu publicerats i fullo. Aganzo har annars varit en av de mest aktiva i kampen för spelarnas säkerhet under coronakrisen och har bland annat varit negativ till att fotbollen ska dra igång till vilket pris som helst. Om han skulle tvingas bort från sin position har, enligt senaste rön, den tidigare Real Madrid-anfallaren Fernando Morientes anmält sitt intresse att ta över sin president för AFE. Enligt honom själv har han redan mottagit mängder av samtal att ta över positionen.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2020-05-14 15:01:47
Author

Fler artiklar om Spanien