Lindahl höll nollan när Atlético tappade i toppstriden

Atlético Madrid missade chansen att studsa tillbaka med en derbyvinst efter derbyförlusten senast genom att enbart få med sig 0-0 borta mot tabelljumbon Rayo Vallecano. De två tappade poängen är ett enormt bakslag för de rödvita i kampen om Champions League, medan poängen för Rayo ger dem lite, lite hopp om överlevnad.

If you had one shot, one opportunity… Would you capture it, or skjuta rakt i händerna på målvakten?

Efter halvtimmen spelad på Centro Deportiva de Rayo Vallecano valde hemmalagets anfallare Iris det senare alternativet, sedan hon kommit fri mot Hedvig Lindahl. I vad som i övrigt varit en halvlek där gästande Atlético Madrid belägrat Rayos straffområdet fick hemmalaget här en gyllene möjlighet att ta ledningen. En Atléticohörna resulterade i kontringsmöjlighet för Rayo, som kom fyra mot två från halva planen. De fyra kombinerade sig fram och Iris var plötsligt helt ren i straffområdet. Väl där stod hon för ett avslut som, om det inte vore mitt på mål och Lindahl enkelt kunde sträcka upp armarna och klistra bollen, seglat några meter över ribban.

Med sådan (in-)effektivitet gör man inga mål och gör man inga mål ligger man också sist i tabellen.

Men if you had one shot, one opportunity… Would you capture it, or under 96 minuter misslyckas med att göra mål mot tabelljumbon och således ge de två jagande lagen bakom ett drömläge att gå om en i kampen om Champions League-spel nästa säsong?

Under söndagsförmiddagen på Centro Deportiva de Rayo Vallecano valde Atlético Madrid det senare alternativet. Efter förlusten hemma mot Real Madrid i onsdagsmatchen gjorde tränare Óscar Fernández tre förändringar i Atléticos startelva inför dagens match, där bland annat Hedvig Lindahl fick ersätta Lola Gallardo i mål. Lindahl stod för en stabil insats, där hon i ärlighetens namn inte hade mycket att göra, men resten av förändringarna fick inte den effekt Fernández önskat.

Mot Real var Atlético det klart bättre laget, men utan att få hål på de vitklädda.
Mot Rayo var Atlético det klart bättre laget, men utan att få hål på de vitklädda.

Redan från den första minuten etablerade sig Atleti runt Rayos straffområde och där skulle de, i stort sett enbart med undantag av Iris kontringsmöjlighet, vara kvar ända fram till pausvilan. De forcerade och tryckte på och skapade lägen - men utan att få till så många reella farligheter. De få sådana som dock faktiskt vaskades fram, vaskades. Ajibade i Atletianfallet tycktes inte ha skakat av sig de osannolika missar hon stod för senast och Deyna som kommit tillbaka sedan avstängningen hon ådrog sig mot Sevilla kändes ringrostig i avslutsögonblicken.

Det var därför inte särskilt förvånande att ju längre matchen led desto mer stressade kändes Atléticospelarna - och desto mindre kliniska blev de i den sista tredjedelen. Bortalaget fortsatte förvisso dominera matchbilden efter att domaren blåst igång den andra halvleken men de halvchanser som de åtminstone skapat under de första 45 minuterna kom nu allt mer sällan.

Amanda Sampedro höjde både tempo och kvalitet rejält sedan hon bytts in med 15 minuter kvar att spela av ordinarie tid men trots energin och de hotande passningarna hon bidrog med lossnade det inte för Atlético. Istället för att storklubben fick till det tryck de hade önskat under slutet av matchen kunde Rayo visa prov på en cyniskhet som störde matchrytmen rejält. Den ena spelaren efter den andra började få ont och läkaren (som de nu faktiskt hade på bänken!) fick springa in för att “behandla kramp” stup i kvarten.

När domaren blåste av matchen var den fortfarande mållös och det var ett besviket Atleti som skyndade sig av planen ner till omklädningsrummet, medan deras motståndare passade på att njuta av den lilla, oväntade medvinden och fraterniserade med publiken. Rayos poäng innebär att de nu har spelat ihop elva på 23 matcher och har tio upp till Valencia och Sporting Huelva på säker mark, med sju matcher kvar att spela.

Att Atlético misslyckades att vinna idag betyder att laget nu spelat fem bortamatcher i rad utan seger och de förlorade poängen är ett stort tapp i kampen om Champions League-platserna. De är nu sju bakom Real Sociedad på andraplats och är enbart före UDG Tenerife på målskillnad, samtidigt som Tenerife har en match mindre spelad. Fem poäng bakom Atleti ligger också Real Madrid, vilka har två hängmatcher upp till Las Colchoneras.