Lagbanner
La Esquina: Ljuset i Valenciamörkret, Emre Mors återuppståndelse och Granadas supervärvning

La Esquina: Ljuset i Valenciamörkret, Emre Mors återuppståndelse och Granadas supervärvning

Marcus Bring skriver om det senaste som rör spansk fotboll i allmänhet och La Liga i synnerhet.

La Liga är tillbaka och det med dunder och brak, i alla fall om man hade den goda smaken att vända blickarna mot Valencia och Mestalla under söndagskvällen. 4-2 slutade det till hemmalaget mot gästande stadsrivalen Levante i en match som blottade båda lagens svagheter, för det var svängdörrar i försvaren.

José Luis Morales gjorde i vanlig ordning vad han ville och hade efter första halvleks slut dunkat in två baljor varav den ena höll absolut högsta klass. Vid 33-års ålder ser forwarden, tillika lagkapten, ut att vara bättre än någonsin. Även lagkamraten José Campaña såg fin ut och det är faktiskt ett under att han fortfarande tillhör klubben, nivån han hållit sista säsongerna (speciellt under fjolårets) är otroligt hög och hans moderklubb Sevilla har varit och knackat på hans dörr ett antal gånger denna sommar. Men Levante-anhängarna kanske inte ska ropa hej än, transferfönstret är ju trots allt öppet till den 5 oktober…

I Valencia då?

Jo, kaoset har varit det som omgärdat klubben det sista året och att då släppa in ett mål 30 sekunder in på den nya säsongen kan knappast klassas som optimalt. Första halvlek fortsatte egentligen på samma sätt trots att det stod 2-2 på tavlan, Levante hade varit bättre och skapade mest men Valencia var kliniska. I andra var halvlek var rollerna ombytta (om än inte lika extrema) och Valencia drog till slut det längsta strået. Supertalangen Kang-in Lee var i huvudrollen och hemmalagets bästa spelare med sina två assist och konstanta involverande i anfallsspelet från sin forwardsposition. Känslan är att detta är säsongen då den 19-åriga sydkoreanen kan få sitt riktiga genombrott.

Utöver Kang-in var det den ännu yngre engelsmannen (17 år) Yunus Musah som fick folk att höja på ögonbrynen ordentligt då han från ingenstans knep en startplats i Javi Gracias första La Liga-elva som Valencia-coach. Yttern kom till Valencia från Arsenal inför förra säsongen och har på en säsong blixtsnabbt rusat igenom ungdomsleden, och med tanke på lagets otroligt tunna trupp och brist på alternativ på egentligen alla positioner lär han fortsätta få en ansenlig mängd minuter. Helt klart en att hålla ögonen på.

*****

Emre Mor är den eviga talangen som aldrig slår igenom. Enda sedan han kom fram i FC Nordsjaelland som 18 åring och sedermera gick till de tyska giganterna Borussia Dortmund har han haft strålkastarljuset på sig, något han inte riktigt kunnat hantera. Kontroverserna har varit fler än de starka insatserna (eller insatserna överhuvudtaget för han snittar en sisådär 15 matcher per säsong) och en enda stor suck är väl det som bäst summerar hans karriär fram till dags datum. Därför blev jag, och många andra med mig, extra glada när turk-dansken fanns med i Òscar Garcías första Celta Vigo-elva för säsongen och dessutom tog tillvara på chansen. Yttern var bäst på plan och såg pigg ut matchen igenom, förhoppningsvis är det hans återuppståndelse som seriös fotbollsspelare vi bevittnar säsongen 20/21. För talangen finns där.

*****

Unai Emerys Villiarreal har varit sommarens mest upphaussade lag då de plockat in Dani Parejo, Francis Coqeulin (båda från lokalrivalen Valencia) och Take Kubo för egentligen inga pengar alls samtidigt som de fått behålla stommen (utöver Santi Cazorla) med Pau Torres och Gerard Moreno. Så att på detta trycka in två etablerade La Liga-spelare plus en supertalang borde inte kunna bli annat än bra. Dessutom finns en av Europas mest hypade unga yttrar Samuel Chukwueze i truppen tillsammans med en del annat smått och gott, det är helt enkelt inte för ingenting de gula ubåtarna blivit lovordade.

Säsongen hade dock kunnat få en bättre start då det bara blev 1-1 hemma mot nykomlingarna Huesca. Nog var de det bättre laget men samtidigt bör man kunna kräva att de är det med större marginal än de var, annars finns risken för plumpar som denna.

Det kan behövas några matcher för Emerys nya projekt att ta fart men man men man ska också komma ihåg att de har ett ganska tufft spelschema under de inledande veckorna. Barça, Atlético, Valencia, Real Madrid och Getafe ska alla avverkas under de åtta kommande matcherna så det krävs att det läggs i några kol nere i Vila-Real annars finns risken att de kommer ut på andra sidan rejäl pressade…

*****

Granada var fjolårets stora succélag och de startade den nya säsongen på samma imponerande vis efter en 2-0 seger hemma mot Athletic. En av målskyttarna var nyförvärvet Luis Milla som de senaste säsongerna lyst upp Segundan med sitt imponerande mittfältsspel och nu äntligen tagit steget upp till högstaligan. Den 25-åriga innermittfältaren är en klassisk 6:a som dikterar spelet från sin ofta djupa utgångsposition, bli inte förvånade om han tar La Liga med storm denna säsong.

Marcus Bringmarcus_bring@hotmail.com@MarcusBr222020-09-15 06:51:30
Author

Fler artiklar om Spanien