Lagbanner
Lucka #1: ”Vafan va det här?”
Real Madrid kom tillbaka efter uppehållet med förnyat beslutsamhet och energi för att knipa åt sig ligaguldet som länge hamnat i Katalonien.

Lucka #1: ”Vafan va det här?”

Spanienredaktionens anrika julkalender är äntligen tillbaka för år 2020. Vi tar er hela vägen fram till julafton med 24 berättelser, anekdoter, historier, krönikor och så mycket mer från den spanska fotbollen. Häng med när vi vandrar genom den goda fotbollen.

Idéen att någonstans försöka sammanfatta det märkliga året som varit 2020 kändes redan på förhand monumental om inte omöjlig. Varenda årskrönika som blickar tillbaka kommer på ett mer eller mindre fint sätt hamna i ”vafan va det här”.

Allting har vänts upp och ned och självklart har fotbollen hängt med på hela den resan. Från vårsäsongen som tycktes bli extremt spännande till avbrottet och genom återstarten som mest verkade vara ett race mot klockan. Det har varit ett märkligt år, det har redan sagts men det måste sägas igen.

Man har oundvikligen hamnat i att stundtals reflektera över den underhållningen man konsumerar, vare sig det är fotboll, film, serier, musik eller egentligen vad som helst. Värdet hos allt det som kan ge oss ett litet break från vardagen har aldrig varit högre. 

90 minuter fotboll på helgen, Champions League-kvällar, en liten påminnelse om enklare tider i både dåtid och förhoppningsvis snar framtid.

Eskapism är ordet.



Man kan komma till fotbollen på grund av väldigt många anledningar. Vissa finner en intellektuell övning, andra gemenskap. I vardagslivet blir det nog för många ett enkelt sätt att komma bort. Slappna av från allt det som är.

Rent cyniskt vet jag att fotbollens återkomst påskyndades av alla kommersiella intressenter som inte kunde lämna pengarna på bordet, visst är det absolut också lättare att ta sig genom en karantän i en mångmiljonsvilla, men jag känner ändå viss form av tacksamhet. 

Fotbollen behövdes. Vi behövde komma bort med jämna mellanrum.

Men ja, mästare i ligan 2019/2020 blev Real Madrid med en liten fotnot vars innebörd kommer att diskuteras ett bra tag framöver. För mig var det ingen säsong som bör viftas bort, det var en säsong tuffare än någonting i närmsta tid där tuff mentalitet räckte längst. Där ska även tex Celta Vigo ha enorm eloge efter att de klarade kontraktet med enbart ett poäng ner till nedflyttningsstrecket. 

Vi fick lida med alla Valencia-supportrar som tvingades titta på medan deras klubb tycktes saboteras från insidan med hjälp av en president som tappat det helt.

Vi tappade hakan åt den där 8-2-matchen, jag tror vi alla vet vilken match vi talar om.

Sedan ska man inte heller nonchalera hur lag som Villarreal och Real Sociedad gjorde extremt mycket under transferfönstret trots väldigt begränsade resurser och nu sitter på väldigt imponerande placeringar i ligatabellen. Placeringar som förövrigt inte ska ses som tillfälliga, utan snarare som tecken på hur jämnt det kommer att bli.



Det går inte heller att komma ifrån den överhängande känslan från den spanska toppfotbollen att vi är i en längre förändringsfas. Visst, tittar man på toppen och botten kanske mycket ser bekant ut, men under ytan finns det väldigt många rörliga bitar där prognosen för den spanska fotbollen ändras på dagligt basis.

Fotbollskartan håller på att ritas om, både ute på kontinenten men även nationellt. Det känns som om vi under ett bra tag framöver kommer att titta tillbaka mot 2020 som det året då förändringarna började, då pjäserna började röra på sig.

Grunden till detta kan vara desto svårare att identifiera. Bland topplagen så har vanskötsel lett till stagnerande resultat där det inte längre återfinns någon större entusiasm kring någon av klubbarna. Samtidigt finner klubbarna sig i allt svårare ekonomiska situationer i jämförelse med andra storklubbar i Europa när det kommer till konkurrens om spelare och tränare. 

Sedan kan man inte komma ifrån hur många av klubbarna i mellanskiktet verkligen förvandlats till välfungerande organisationer med klara ambitioner. Det såg stundtals ut som om flertalet av klubbarna skulle bli av med sina bästa spelare, och även om det skedde vissa övergångar som försvagade deras ställning så har nästintill alla enbart växlat upp.



2020 har varit ett mörkt år för hela världen, men för den som söker har glimten av ljuset aldrig försvunnit. Från i våras, genom säsongens dramatiska avslutning, till den galna transferperioden och nu till en kaotisk höst har det bjudits på otroligt mycket underhållning. Det går inte att förminska den hemska situationen många har funnit sig själva i under året, men fotbollens roll i dessa tider har varit densamma genom historien; nämligen att erbjuda ett forum för att hela och förena. 

Jag hoppas att det alltid klarar av att axla den rollen.    

Spanienredaktionen2020-12-01 07:00:00

Fler artiklar om Spanien