Lagbanner
Lucka #11: Magikern som var Juan Román Riquelme

Lucka #11: Magikern som var Juan Román Riquelme

Spanienredaktionens anrika julkalender är äntligen tillbaka för år 2020. Vi tar er hela vägen fram till julafton med 24 berättelser, anekdoter, historier, krönikor och så mycket mer från den spanska fotbollen. Häng med när vi vandrar genom den goda fotbollen.

Att få upp ett La Liga-intresse runt början och mitten av 00-talet var en ganska unik upplevelse. Man hade topplagen där de mer eller mindre alltid har varit, man fick snabba uppstickare som Deportivo La Coruña och Valencia, men sen hade man ett dussintals lag som var hyfsade i sig, men där enstaka spelare verkligen stod ut jämfört med alla andra.

Idag tänkte jag att vi skulle prata om en sån spelare, nämligen ingen mindre än Juan Román Riquelme.

Tanken var även att testa ett nytt format, det går nämligen inte bara att prata om Riquelme med förväntningen att man har förmedlats hans storhet genom enbart ord. Det måste bevittnas med egna ögon.

Riquelmes karriär blev trots lite av ett typexempel på spelare där vi alltid kommer undra; ”tänk om?”. Ungdomsåren spenderade han hos samma klubb som en gång i tiden fick fram Diego Maradona, Argentinos Juniors. Han såldes sedan till Boca Juniors  där han snabbt blev ett av kontinentens mest framstående spelare. 


När man tittar på det här klippet får man inte glömma att det var några av världens absolut bästa spelare som Riquelme förvandlade till amatörer.

När det väl blev dags för att göra resan till Europa var det FC Barcelona som blev hemadressen, sejouren blev dock ett misslyckande när det visade sig att klubbens dåvarande tränare Louis van Gaal egentligen inte var särskilt förtjust i argentinaren.

Precis som med Maradona började Barcelona att leta sig vidare och när Ronaldinho väl signades blev det klart att Riquelmes öde fick utspela sig någon annanstans.

Villarreal blev Riquelmes nya adress, om först på lån för att sedan säljas, och här fick han verkligen utrymme för sitt spel. Spanien fick för första gången uppleva den lilla trollkarlen.

När Europa-karriären väl tog slut 2007 tog han en runda via Boca och Argentinos Juniors för att sedan avsluta karriären i Paraguay. Det blev i slutändan ingen dålig karriär, men nu med facit i hand kan man inte låta bli att undra om det ändå kunde ha blivit så mycket mer? Det går inte att säga ett ont ord om Villarreal, men ändå bottnar man i att Riquelme hade kunnat lyfta betydligt större lag. 



Stilistisk är det egentligen ganska enkelt att beskriva vad som gjorde Riquelme väldigt speciell. Han hade inte Maradonas rytm och lätta steg när han dansade förbi försvarare, istället hade han Zidanes självförtroende och lugn när han tvingade ner motståndarna till hans takt utan att de för den delen kunde sätta något emot. Samtidigt vågar jag nästan säga att han hade en bättre passningsfot än bägge legenderna som har nämnts i det här stycket.

Juan Román Riquelme var ett av de spelarna som stod ut mest under den perioden där hjärtat började gå allt mer mot den spanska fotbollen. Bland de namnen som glöms är han kanske än idag den störste.

Spanienredaktionen2020-12-11 07:00:00

Fler artiklar om Spanien