Lagbanner
Lucka #12: Maradona: ”Han är den enda jag skulle betala för att se spela fotboll”

Lucka #12: Maradona: ”Han är den enda jag skulle betala för att se spela fotboll”

Spanienredaktionens anrika julkalender är äntligen tillbaka för år 2020. Vi tar er hela vägen fram till julafton med 24 berättelser, anekdoter, historier, krönikor och så mycket mer från den spanska fotbollen. Häng med när vi vandrar genom den goda fotbollen. I lucka nummer tolv fortsätter vi att hedra en av de största. Kanske den allra största. Den här gången med hjälp av en clown.

Han hade ett närmast änglalikt utseende och spelsätt, kallades för clownen men spelade oftast som en gud och det var den enda spelaren som Diego Maradona kunde tänka sig att betala för att se spela fotboll. Lionel Messi? Nej jag pratar om en annan argentinare – nämligen Pablo Cesar Aimar.

Pablo Aimar fick ganska tidigt bära på oket som det innebar att kallas för Maradonas arvinge. Många har de varit genom åren som fått epitetet och det är få som lyckas leva upp till namnet. Pablo Aimar föddes mitt på dagen, den 3 november 1979 i Rio Cuarto. Pappa Ricardo Aimar var själv gammalt fotbollsproffs, och det dröjde inte länge innan det visade sig att generna gjort sitt jobb och överförts till lilla Pablito. Men det var också Pablos pappa som sa åt en ung Pablo att han skulle fokusera på skolan och utbilda sig och inte hålla på med fotbollen. Även om Pablito Aimar struntade i just det här rådet och valde att gå sin egen väg så tog han med många av sin pappas egenskaper på sin resa – med hårt arbete, ärlighet och ödmjukhet. De här tre faktorerna hjälpte Pablo mycket på sin resa, framförallt i tidiga år.

1993 så var det den gamla legendaren Daniel Passarella som kontaktade Ricardo Aimar och berättade om Pablos exceptionella talang som pappa Aimar fick ge med sig och inse att hans son var som skapt för att skapa sig ett liv och karriär inom fotbollen och Aimar anslöt då till storklubben River Plate som 13 åring.
Det sägs att han som 16-åring gjorde sin första träning med stjärnorna i River Plate, en träning som slutade med att han fick fly från stjärnbacken Ricardo Altamirano som han förnedrat med omöjliga dribblingar.

Alla som såg på förstod att River Plate hittat en diamant.
Den enda svaghet som argentinska experter sett hos Aimar är hans lite veka psyke, som låg bakom att han petades från JVM-finalen 1991.

Men det var det här som Aimar gjorde sig känd för – sin kvicka, flytande dribblingar, precisa passningar och en blick för spelet som stack ut. De vågiga lockarna, den nätta kroppen och längden gjorde också att många såg Maradonas potentiella efterträdare i Aimar redan vid spel hemma i Argentina.



Men allt var inte en spikrak eller självklar resa El Payaso funderade ett tag på att lämna fotbollen för medicinstudier, men kärleksaffären med fotbollen var för stark. Efter fem säsonger i Buenos Aires och River Plate hade ryktet om Pablo Aimar spridit sig långt utanför Buenos Aires och Argentinas gränser, och storklubbarna i Europa kastade sedelbuntar över Atlanten för att signa clownen.

Valencia kastade mest.

Med en fantasi fullt i klass med sin favoritförfattares (Gabriel Garcia Marques) växte Pablo Aimar ut till en av världens största playmakers och han var kung i landet mellan mittfält och anfall. I Valencia upplevde Aimar sedan sin storhetstid som fotbollsspelare och gjorde sig ett namn på den stora scenen. Med fem säsonger hos Los Che, 27 mål på 162 matcher och två ligatitlar, två supercuptitlar och en UEFA-cuptitel var Aimar en starkt enskilt bidragande orsak till Valencia CFs mest framgångsrika era någonsin. 



Aimars karriär efter detta är mer av den tragiska och tråkiga historien – med knäskada som han aldrig riktigt hittade tillbaka från och epitet Maradonas efterträdare blev till sist för tufft även för Aimar att efterleva – även om han var nära under några säsonger.

Men Pablo Aimar, El Payaso, kommer även att bli ihågkommen som Leo Messis stora förebild och idol som ung fotbollsspelare. Messi sägs ha sagt att Pablo Aimar för alltid kommer vara hans idol och han såg honom som världens bästa fotbollsspelare en tid.

Och Diego Armando Maradona himself sa att Pablo Aimar var den enda fotbollsspelare som han själv kunde tänka sig att betala för att titta på.

Två tunga citat från Maradona och Leo Messi om Aimars storhet.

Spanienredaktionen2020-12-12 07:00:00

Fler artiklar om Spanien