Lagbanner
Lucka #13: Xerez – upp som en sol, ned som en pannkaka

Lucka #13: Xerez – upp som en sol, ned som en pannkaka

Spanienredaktionens anrika julkalender är äntligen tillbaka för år 2020. Vi tar er hela vägen fram till julafton med 24 berättelser, anekdoter, historier, krönikor och så mycket mer från den spanska fotbollen. Häng med när vi vandrar genom den goda fotbollen. Denna gång tar vi del av Xerez korta La Liga-äventyr säsongen 2009/10.

Succén i Segundan
Att ta klivet upp, för första gången, till Primera División från Segunda División är ingen liten sak. Jerez de la Frontera är, i svenska termer, ingen liten stad – lite mer än 200,000 bor där. Den andalusiska staden är emellertid känd såväl för flamenco, sherry, hästar och motorcyklar snarare än fotboll, som den här julkalendern handlar om. På grund av just sin sherryproduktion grundades, likt andra fotbollslag i Andalusien (läs t.ex. Recreativo de Huelva), en fotbollsförening av gästarbetande britter.

Xerez CD tog sin form i början av 1900-talet och hade ett antal olika namn fram till 1947 då man anammade dagens namn och ses, i folkmun, som det officiella grundandet av föreningen. Sedan 1947 harvade klubben runt i de tredje och andra divisionerna i Spanien men lyckades i början av 2000-talet på allvar etablera sig som ett Segunda-lag. Säsongen 2001/02, som nykomlingar, var man nära att ta klivet upp till La Liga direkt men med tre poäng upp till de andalusiska grannarna Recreativo fick Xerez vänta på sin tur.

Möjligheten skulle dyka upp igen. Säsongen 2008/09 stod Xerez för en fantastisk Segunda-säsong och slutade inte bara som julvinnarna utan även som Segunda-mästare. Under Esteban Vigos ledning slutade Xerez alltså etta, före såväl Real Zaragoza som Tenerife. Viktiga kuggar i laget som tog Xerez upp till sin första La Liga-säsong var anfallarna Antoñito och Mario Bermejo, mittfältarna Vicente Moreno och Momo samt målvakten Chema Giménez och försvarare som Aythami och Francis. En del spelare hängde med upp i seriesystemet, med andra fick vika hädan. En som valde att lämna var managern Esteban Vigo. Han tog istället över Hércules och gjorde en lika sensationsartad säsong med dem då han tog Hércules upp till La Liga året därpå.



En säsong under strecket
In som huvudtränare kom José Àngel Ziganda som hade haft en del La Liga-erfarenhet med Osasuna. Några notabla spelare som plockades in var: Renan Brito (Valencia), Leandro Gioda (Independiente), Emiliano Armenteros (Sevilla), Víctor Sánchez (FC Barcelona), David Prieto (Sevilla), Fabián Orellana (Udinese) och Sidi Keita (Lens). De flesta av de uppräknade spelarna tog en viktig roll hos nykomlingarna men stommen från säsongen innan bestod den med.

Säsongen började minst sagt segt. Förlusten mot Mallorca i premiären följdes upp med tre nya torsk och ytterligare två matcher utan seger. Säsongens första mål kom först i den sjätte matchen för säsongen mot Málaga i Andalusien-derbyt av Armenteros. Xerez stod för en av de sämsta starterna av La Liga någonsin då laget, under Zigandas ledning, blott vann en match fram till mitten av januari. Lagets enda seger, under Zigandas ledning, kom den 18:e oktober 2009 mot Villarreal då fjolårets bästa målskyttar Antoñito och Mario Bermejo gjorde varsin balja. Efter segern mot Villarreal gick Xerez tio raka matcher utan seger, varav åtta av dessa slutade i förlust. Det prekära läget gjorde att Ziganda fick foten och efter en match som interimtränare lämnade även Antonio Poyatos till förmån för Néstor Gorosito.

Gorosito kom direkt från den argentinska ligan och tog sitt första uppdrag i Europa någonsin. Även om Xerez säkrade en seger direkt i Gorositos andra match vid rodret gick det initialt inte mycket bättre. På de sex inledande matcherna gick Xerez på pumpen vid fyra tillfällen. Därefter hände någonting. Från och med 7:e mars började Xerez faktiskt vinna matcher. På La Rosaleda tog Xerez sin första bortavinst för säsongen och man skulle avsluta starkt. På de avslutande 14 matcherna vann Xerez sex, kryssade fyra och förlorade ”bara” fyra. Man tog några meriterande poäng, som krysset borta mot Sevilla och segern borta mot Atlético de Madrid, och var plötsligt med om kampen om överlevnad in i den sista omgången. Då ställdes man mot Osasuna och en vinst där, samtidigt som de konkurrerande bottenlagen tappade poäng, hade kunnat räcka för Xerez. Ödet ville dock annorlunda och efter 1-1 i Pamplona var La Liga-äventyret över. Från och med omgång 2 låg Xerez under nedflyttningsstrecket och nedflyttningen var från start ett faktum.



Från La Liga till Primera Andaluza
Sedan nedflyttningen från La Liga har det varit stor ruljangs både på planen, vid sidlinjen och i styrelserummet. Man uppnådde sitt mål att ta sig till Spaniens finrum men har inte hittat någon ro sedan dess. Gorosito fick lämna kort efter laget flyttats ned och de flesta spelarna återvände från sina lånsejourer och de redan etablerade spelarna valde nya karriärmöjligheter i andra föreningar. Till idag har 18 managers prövat lyckan i Xerez sedan Gorositos avsked och fem olika presidenter har kommit och gått.

Efter tre säsonger i Segundan var det åter dags för Xerez att degraderas. Säsongen 2012/13 var en katastrof för Xerez då laget slutade på 22:a plats i Segundan. Någon nedflyttning till Segunda B blev det dock inte, utan raka vägen ned till fjärdedivisionen Tércera División. Anledningen till det stora fallet i systemet var den ekonomiska biten – klubben kunde inte överleva när de föll ned till Segunda B och tvångsdegraderas därför. Detta ledde till att supportrarna, som tröttnat på hur klubben hanterats, grundade sin egen klubb: Xerez Deportivo FC.

Efter blott en säsong i Tércera División åkte Xerez CD ned ännu en gång – till den spanska femtedivisionen – Primera Andaluza. De senaste tre säsongerna har dock Xerez CD spelat i Segunda B, samtidigt som supporterföreningen som Xerez Deportivo FC. I skrivande stund toppar ”original”-Xerez tabellen medan den nyare versionen ligger mitt i tabellen.

*** *** ***

Gårdagens lucka: #12, "Han är den enda jag skulle betala för att se spela fotboll"

Spanienredaktionen2020-12-13 13:30:00

Fler artiklar om Spanien