Lagbanner
Lucka #16: Agne Simonsson - första svensken i Real Madrid

Lucka #16: Agne Simonsson - första svensken i Real Madrid

Spanienredaktionens anrika julkalender är äntligen tillbaka för år 2020. Vi tar er hela vägen fram till julafton med 24 berättelser, anekdoter, historier, krönikor och så mycket mer från den spanska fotbollen. Häng med när vi vandrar genom den goda fotbollen.


Spanska ligan har aldrig varit en solklar destination för svenskar som har letat sig ut på kontinenten för en chans att bryta sig in i toppskiftet. På senare år har vi enbart haft Henrik Larsson med en kort, men minnesvärd, sejour hos Barcelona som följdes upp av en explosiv Zlatan Ibrahimovic som rev genom och brände ut sig efter bara en säsong. Vi har förvisso Alexander Isak nu, John Guidetti ett tag sen och en underskattad Henok Goitom en gång i tiden, men aldrig riktigt någon spelare som lämnat ett större avtryck.

För några månader sen dök en fråga upp i huvudet, en som jag egentligen skämdes för att behöva ställa; har vi haft några svenskar i Real Madrid?

Det var då Agne Simonsson blev ett namn att lägga på minnet.



Även om jag absolut har dåligt samvete över min ignorans får jag väl ursäkta mig en aning med att Agne Simonsson inte hade sin karriärs bästa tid hos Real Madrid. Med sina tre matcher och enstaka mål är han dock än idag den enda svensken någonsin som har spelat för huvudstadsklubben.

Född 1935 i Göteborg, skulle Simonsson komma att tillhöra generationen av svenska spelare som tog Europa med storm. Han intog planen tillsammans med Kurt Hamrin, Niels Liedholm och Nacka Skoglund bland annat som förlorade VM-finalen 1958 på hemmaplan mot Brasilien.

Samtidigt som dessa svenskar började få sina internationella erkännanden ska det sägas att fotbollen i stort höll på att förändras. Även om många kan sitta och beklaga sig idag över den ”moderna fotbollen” så har vi ännu inte gått genom en lika revolutionerande era som kom att definiera fotbollens framtid. Fotbollen hade blivit organiserad några decennier innan, nu skulle den bli global. Spanien var inget undantag, efter att ha tagit över tronen som landets mest dominanta lag drömde Real Madrid om att ta över världen.



1940-talet hade tillhört klubbar som Valencia, Athletic Bilbao, Barcelona och Atlético Madrid. 1950-talet skulle främst komma att tillhöra Real Madrid med framgångar i såväl ligan som ute på kontinenten.

Agne Simonsson anlände till huvudstadsklubben år 1960. Efter att ha vunnit fyra raka Europa-titlar, som närmast kan jämföras med dagens Champions League, under 50-talet fanns det uttalat mål om att Real Madrid nu skulle ladda om för att kunna dominera nästa decennium.

Att flytta från Örgryte IS till Real Madrid CF är nog aldrig enkelt. Simonsson hade imponerat med landslaget efter VM 1958 och ansågs nog vara ett av Europas bästa anfallare under den här tiden.

Den som kan sin historia vet dock att detta var långt ifrån ett enkelt Real Madrid att slå sig in i.

Det här var laget som innehöll några av klubbens genom tiderna mest tongivande namn. Ferenc Puskás, Alfredo di Stéfano, Raymond Kopa och många till.



Det blev bara tre spelade matcher den första säsongen 1960/61, förvisso gjorde Simonsson även ett mål men när säsongen var klar valde Real Madrid att låna ut honom till Real Sociedad. Svensken lyckades förvisso bättre där med betydligt fler matcher och åtta gjorda mål, men när Real Sociedad i sin tur blev klara för nedflyttning fanns det ingenstans att gå förutom tillbaka till Real Madrid. Säsongen 62/63 tillhörde han Real Madrid, men i och med att det inte blev några spelminuter fick svensken vända tillbaka till Örgryte där han spenderade resten av sin karriär fram till 1970.

Agne Simonsson gick bort i slutet av september 2020, på Real Madrids-hemsida skickades en hälsning till familjen och alla närstående för att hedra den enda svensken som än i dag burit den vita dressen. Även om tiden i Spanien inte blev en succé kan man inte med annat än vördnad bevara minnet av en historisk svensk.

Gårdagens lucka

Spanienredaktionen2020-12-16 00:40:00

Fler artiklar om Spanien