Lucka #18: ”Från att vara Spaniens bästa, till att hamna i fotbollens periferi”
Spanienredaktionens anrika julkalender är äntligen tillbaka för år 2020. Vi tar er hela vägen fram till julafton med 24 berättelser, anekdoter, historier, krönikor och så mycket mer från den spanska fotbollen. Häng med när vi vandrar genom den goda fotbollen. Idag, den 18:e december, kan vi läsa om Arenas Club de Getxo som lade fram förslaget till den första La Liga-säsongen. En berättelse om ett lag som gick från att vara Spaniens bästa lag, till att idag vara mer eller mindre bortglömda.
Copa del Rey, RFEF och La Liga grundas
För den påläste La Liga-älskaren är det sedan gammalt att den ”professionella” (relativt begrepp i dagens termer) fotbollen i Spanien började i Huelva-gruvorna i Andalusien i slutet av 1880-talet. Det dröjde dock några decennium innan ett organiserat, nationellt, ligaspel skulle ta form. Initialt spelade klubbarna i olika regionala serier som den baskiska och andalusiska ligan. Steg mot en centralisering och organisering togs emellertid 1913 när Real Federación Española de Fútbol formades. RFEF, som det i folkmun (och även idag), främst hänvisar det till blev den samlade paraplyorganisationen för spansk fotboll.
Tio år tidigare hade den första upplagan av Copa del Rey gått av stapeln, Spaniens äldsta turnering. I tomrummet av en nationell fotbollsliga agerade Copa del Rey som det mest prestigefyllda en klubb kunde vinna och segraren där, fram till La Liga formades, kröntes som Spaniens bästa klubb. För att ta sig in i Copa del Rey var man tvungen att kvala sig dit via de regionala serierna. I april 1928 kom dock ett förslag om ett nationellt seriesystem. Det första förhindret handlade om hur många lag som skulle inkluderas i det nya serieformatet – RFEF godkände tio stycken: FC Barcelona, Real Madrid, Athletic Club Bilbao, Real Sociedad, RCD Espanyol, Real Unión, Atlético de Madrid, Racing Santander, CE Europa och Arenas Club de Getxo.
Arenas Club de Getxo, eller endast Arenas, är en klubb (likt CE Europa och Real Unión) som minst sagt fallit i glömska. Det var dock Arenas klubbdirektör, José María Acha, som tog fram förslaget där i april 1928 om att starta Primera División. Klubben är aktiv än idag och då är frågan, vad är det för klubb?
Spaniens bästa lag och grundarna av La Liga
Arenas grundades 1909 och är följaktligen en av de äldsta fotbollsklubbarna i Spanien och går, förstås, under smeknamnet El Histórico. Under nästan en 20 årsperiod skulle Arenas och Athletic Club vinna varannan Campeonato Regional de Vizcaya-titel där lag i norr tävlade och sålunda kvalificera sig för Copa del Rey. 1917 spelade den baskiska klubben Copa del Rey-final men föll med uddamålet, efter två matcher, mot Real Madrid. Två år senare fick man dock upprättelse då man körde över FC Barcelona i finalen med 5-2 – vilket alltså krönte Arenas till Spaniens bästa fotbollsklubb.
Man skulle nå Copa del Rey-final två gånger till innan La Liga, under Primera División-epitetet, grundades. Eftersom Arenas var ett av de bästa lagen i Spanien, och eftersom det var Arenas överhuvud som lade fram förslaget om en nationellt seriespel, tog man givetvis en plats i den första säsongen någonsin våren 1929. Fotbollen var som allra störst i norra Spanien, vilket var en av anledningarna till att fyra av tio originalklubbar var baskiska och totalt åtta av tio kom från någon av de nordligare regionerna – endast Atlético och Real Madrid kan betraktas som något sydligare klubbar.
Mellan februari och juni 1929 gick således den första La Liga-säsongen av stapeln. Alla mötte alla två gånger i ett format vi känner igen idag. Premiärsäsongen slutade i ett katalanskt jubel då FC Barcelona stod som La Liga-segrare samtidigt som Racing Santander fick kvala om att behålla sin plats mot Sevilla (någonting laget från Kantabrien klarade av). Baskiska Arenas slutade mitt i tabellen, på en femteplats, med sex poäng upp till Barcelona och tio poäng ned till Racing. Man höll sig kvar i La Liga fram till säsongen 1934/35 då man tog klivet ned till Segunda División. Som bäst slutade Arenas trea, säsongen 1929/30. Sedan 1935 har dock Arenas Club de Getxo lyst med sin frånvaro i det spanska finrummet.
En klubb i förfall och i fotbollens periferi
Säsongen efter man åkt ur Primera División var Arenas ytterst nära att ta klivet raka vägen upp till La Liga. I Segundan, som var uppdelad i tre divisioner, slutade Arenas tvåa i sin grupp och sedan trea i uppflyttningsgruppen och missade därmed uppflyttning med två poäng upp till Real Zaragoza och Celta Vigo. Efter några mindre lyckosamma säsonger, mellan 1939-1944, skulle Arenas till slut äventyret även i Segunda División ta slut då man tog klivet ned till tredjedivisionen, dagens Tercera División (innan Segunda B).
Sedan dess har Getxo-klubben, baserad inom nära radie för Bilbao, varit i fotbollens periferi. Getxo har idag en befolkningsmängd runt 70-80,000 och led, likt de andra baskiska städerna, hårt av det spanska inbördeskriget och även, något senare, av mängder av ETA-attacker. Fotbollen har däremot fått åta en betydligt mindre roll. Många förändringar har skett inom spansk fotboll sedan 1930-talet, bland annat introduktionen av Segunda B, men mellan 1944 och 2015 har Arenas blott vid ett tillfälle mäktat med att spela i dagens variant av en tredje division.
När Arenas tog klivet upp till Segunda B 2015 var det för första gången sedan 1980, som var en ettårssejour, och sedan dess har man stannat där. El Histórico spelar alltså i skrivande stund i den spanska tredjeligan i samma grupp som ett annat original La Liga-lag – Real Unión. Det är fascinerande att se hur klubbar kan ta helt olika vägar i historien. När Arenas körde över Barcelona i Copa del Rey-finalen för 101 år sedan var det nog otroligt att se hur den ena skulle erövra Europa medan den andra skulle bli mer eller mindre helt obetydlig. Helt obetydliga blir Arenas dock aldrig. Man kan alltid stoltsera med att vara en av tio originalklubbar i La Liga.