Lagbanner
Lucka #7: Maradona och slaktarna från Bilbao

Lucka #7: Maradona och slaktarna från Bilbao

Spanienredaktionens anrika julkalender är äntligen tillbaka för år 2020. Vi tar er hela vägen fram till julafton med 24 berättelser, anekdoter, historier, krönikor och så mycket mer från den spanska fotbollen. Häng med när vi vandrar genom den goda fotbollen. I dagens lucka kommer en återblick till en av mörkaste matcherna för en av världens bästa fotbollspelare nånsin.

För mig är Diego Armando Maradona den allra största genom tiderna – om jag lägger ihop allt han gjorde på planen, under vilka tider han gjorde det och med vilka han lyckades så är han etta nånsin i min bok. Mina luckor i den här adventskalendern 2020 kommer därför enbart inrikta sig mot Maradona-tema för att hylla geniet som tragiskt nog gick bort tidigare under hösten. Först ut var Maradonas lite glömda tid i Sevilla och idag ett inte alls muntert minne av Maradona på spansk mark.

Jag tror att vi alla någon gång sett klippen ifrån den här matchen – där Diego Armando Maradona flyger med hoppspark mot Athletic Bilbao-spelare som fullkomligt galet jagar honom över planen och ett av de värsta bråken på fotbollsplanen utspelar sig den här Copa del Rey-finalen från 1984. Men det fanns också en lite längre historia bakom de här våldsamheterna och varför Maradona reagerade så starkt som han gjorde.



Det är också värt att nämnas i sammanhanget vilka annorlunda tider det var här och då såväl i Spanien som runt om i Europa med ett betydligt råare spel som tilläts och där de stora stjärnorna fick stå ut med att tas oerhört bryskt – där vi lyckligtvis blivit bättre på att skydda lirarna och straffa de fula spelarna i dagens fotboll. Men det här var verkligheten för i stort sett alla lite mer spelskickliga spelare för 40 år sen – man togs väldigt hårt, Maradona inget undantag.

Det var i inledningen av Maradonas andra säsong i Spanien och Barcelona-tröjan, där den första säsongen 1982 blivit delvis förstörd av att Maradona anlände till Spanien med hepatit i kroppen och behövde återhämt sig från detta innan han blev spelklar, hösten 1983, som ”The butcher of Bilbao”, Athletics mittback Andoni Goikoetxea med med våldsamt tuff och ful tackling som totalt krossade Maradonas ankel och ledde till benbrott som höll honom borta från spel i mer än 3 månader, en tackling som var helt medveten och utan ånger dessutom och som än idag rankas som en av de fulaste tacklingarna nånsin inom fotbollen. En tackling som till sist också, kanske mer indirekt, fick Maradona att lämna Spanien. Men innan dess, första gången som Maradona och Goikoetxea stötte på varandra på fotbollsplanen igen, det sista som hände säsongen 1983/1984 i Copa del Rey-finalen (en final som förövrigt Athletic Bilbao vann med 1-0) så kom Maradonas hämnd. Det hade varit en tuff match hela vägen där Athletic-spelarna fortsatt att spela fult på Maradona och när domaren blåste för slutsignalen och själv försvann nere i katakomberna på arenan när han märkte vad som var på väg att hända - utbröt mer eller mindre helvetet ute på planen.

Maradona blev efter incident dömd hårt av förbundet som ansåg han var den stora bråkmakaren här och dömdes till 3 månaders avstängning – en dom som fick honom att lämna Spanien och därmed blev verkningslös, när han under sommaren 1984 skrev på för Napoli under stökiga former – och allt därefter är historia. Han lämnade Barcelona och Spanien med 38 mål och 24 assist på sitt konto under de 58 matcher han spelat och med tre titlar in på kontot, men det var inte det bestående minnet där och då. 

Det här är såklart inte det allra ljusaste minnet av Maradona från spansk fotboll och La Liga men kanske ändå det minnet som lever kvar starkast hos den stora massan och som om man sett dokumentären om Maradona påverkade honom mycket och han kände sig väldigt orättvist behandlad. Det är i min bok oerhört sorgligt att en sådan stor spelare ska behöva lämna La Liga och Spanien mer eller mindre med svansen mellan benen på det här viset – samtidigt som det kanske också låg i hans öde att lyckas i Napoli och senare med sitt Argentina, lag som mer var underdogs och slogs mot etablissemanget snarare än att vara en del av det, något som passade Maradonas personlighet väldigt väl också, som den rebell han var.

Descansa en paz Diego.

https://www.youtube.com/watch?v=iqzXw3fygBg&has_verified=1 

Källor: https://www.dailymail.co.uk/sport/sportsnews/article-8988255/THE-VIEW-SPAIN-Not-butchers-Bilbao-hold-Maradonas-genius.html

Spanienredaktionen2020-12-07 07:00:00

Fler artiklar om Spanien