Lagbanner
Lucka #20: ”Kontroversiellt och osmakligt på samma gång”

Lucka #20: ”Kontroversiellt och osmakligt på samma gång”

Spanienredaktionens anrika julkalender är äntligen tillbaka för år 2020. Vi tar er hela vägen fram till julafton med 24 berättelser, anekdoter, historier, krönikor och så mycket mer från den spanska fotbollen. Häng med när vi vandrar genom den goda fotbollen. I dagens lucka låter vi betydelsefulla bilder ta plats. Här är den andra delen av två.

I denna lucka hittar du foton från den spanska fotbollen som på ett eller annat sett har betytt mycket för ett lag, spelare eller supportrar. Ett par bilder som rent utav har etsat sig fast hos undertecknad och många andra med mig. Ingen individuell ordning och inte heller i någon sorts viktighetsrankning. 

Detta är del två. Den första delen hittar du här.

När FC Barcelona sålde sin lagkapten och världsstjärna, Luis Figo, till Real Madrid var det den spanska fotbollens största övergång rivalklubbar emellan. Det skulle såklart få konsekvenser.

Luis Figo blev världens bästa fotbollsspelare i Real Madrid och portugisen vann både Champions League och ligatiteln med klubben. När han återvände till Camp Nou haglade det saker ner från läktarna tillsammans med en visselorkan och burop. Förutom plastflaskor, mynt, cykelkedjor, tändare och mobiltelefoner stora som tegelstenar landade även ett grishuvud på planen. Kontroversiellt och osmakligt på samma gång.



Deportivo la Corunas Miroslav Djukic avgjorde ligan 1993-94 till Barcelonas fördel. Med en poängs ledning behövde Depor ta lika många eller mer poäng på än Barcelona för att vinna ligan detta år. Deportivo tog emot Valencia och Barcelona spelade hemma mot Sevilla. Barcelona vann komfortabelt sin match när 90 minuter hade gått i Coruna stod det fortfarande 0-0. Deportivo fick då en straff på övertid. Bättre chans att vinna sin första ligatitel är svårt att få. Den serbiska försvararen Miroslav Djukic klev fram. Straffen var inte den bästa och Valenciamålvakten Gonzalez kunde rädda den. Matchen slutade mållös och Barcelona blev ligamästare det året. 



Lionel Messi avgjorde El Clásico på Bernabeu och firade med att ta av sig tröjan och hålla upp den framför Real Madridfansen. En speciell målgest för ett speciellt mål och självklart känner många igen denna bild.



Och när vi ändå pratar om målgester så sitter ju Cristiano Ronaldo på en patenterad ”hoppa-upp-i-luften-och-snurra-ett-halvt-varv-för-att-sedan-landa-med-armarna-ut-efter-sidorna-målgest.” SSSIIIIIIUUUUUUU!



Ett annat sätt att fira vinster på är som Joaquin. Efter att vann Copa del Rey med Valencia togs en bild på en naken Joaquin tillsammans med bucklan i omklädningsrummet. 



När det sedan kommer till framstående spelare så tänkte jag slänga med en bild på Alfredo Di Stéfano, en av de största spelarna genom tiderna för Real Madrid. Argentinaren vann ligan åtta gånger och Europacupen fem gånger under sina elva år klubben. Han gjorde 216 mål på 282 matcher i Real Madrid.



Detta var ett litet urval av några ikoniska bilder från Spanien. Har du fler? Kommentera nedan.

SPANIENREDAKTIONEN2020-12-20 07:00:00

Fler artiklar om Spanien