Lagbanner
Lucka #21: FC Barcelona och Real Madrid - motsatserna som dras isär

Lucka #21: FC Barcelona och Real Madrid - motsatserna som dras isär

Spanienredaktionens anrika julkalender är äntligen tillbaka för år 2020. Vi tar er hela vägen fram till julafton med 24 berättelser, anekdoter, historier, krönikor och så mycket mer från den spanska fotbollen. Häng med när vi vandrar genom den goda fotbollen.

Att förstå rivaliteten mellan Real Madrid och Barcelona kräver någonstans en enorm förståelse för den historiska förankringen som skapade rivalitet mellan klubbar vars identiteter är vitt skilda.

Där de politiska ideologierna antagit mindre skepnader under de senaste åren har istället filosofierna kring hur respektive klubb ska skötas gått och vilt olika håll. 

Till dagens lucka ska vi kika på klubbarnas ekonomiska och organisatoriska situationer, hur de har hanterat krisåret 2020 samt vad framtiden kan komma att bjuda på. Till 2021 vankas det försiktig optimism, frågan är hur den spanska fotbollen kommer att se ut när pandemin väl är över.



Den här texten hamnade någonstans väldigt rätt i tiden. Precis i samband med att den började skrivas fastställde Real Madrid sin budget för 2020/21. Beloppet hamnade på €617 miljoner, vilket var 14 procent mindre än föregående år och i runda slängar €300M mindre än det klubben hade trott.

För första gången sedan 2002/2003 förväntas klubben göra en förlust. Den största smällen har självfallet varit det faktum att matcherna har spelats utan publik. År 2018/2019 stod arena-intäkterna för hela 23% av årets intäkter.

Anledningen till att vi börjar med Real Madrid är att de rent ekonomiskt är den spanska fotbollens mest välskötta klubb, visst är det svårt att använda klubben som en generell mall, men det går inte att komma ifrån hur klubben under de senaste åren har behållit en relativt hög sportslig nivå samtidigt som man har betalat av stora skulder och investerat tillbaka i klubbens verksamhet.

De närmsta konkurrenterna FC Barcelona gick in i krisen på betydligt skakigare grunder, de organisatoriska frågorna som har plågat klubben ett tag nu har klart haft ekonomiska ekonomiska konsekvenser. Så sent som 2018/2019 (senaste fullständiga rapporterna som finns tillgängliga) presenterade klubben en vinst på knappa €4 miljoner. 

Det ska sägas att vinst i medlemsägda organisationer som dessa två klubbar är långt ifrån det viktigaste. Målet med dessa klubbar är att konstant återinvestera vinster för att över lång tid skapa hållbar tillväxt. Samtidigt kan man inte tycka annat än att klubben image tar en smäll när det i slutet av sommaren avslöjades att ungdomsverksamheten skulle genomgå större nedskärningar då man trots situationen netto-spenderade €100M på transfermarknaden.



Att Barcelona presenterar låg vinst och höga skulder är i sig inte tillräckligt för att resa varningsflaggan. Däremot säger det väldigt mycket om utgångläget i början av pandemin samt vad vi kan förvänta oss när stormen har lagt sig.

Det är därmed inte särskilt vågat att hävda att Barcelona nog kan komma att behöva skala ner spelartruppen till nästkommande säsong med målet att både göra vinst på marknaden samtidigt som lönekostnaderna minskas. 

Real Madrid är i motsatt läge, efter en ganska tam period med få spelarköp där pengarna istället har spenderats i verksamheten kan det vara fullt rimligt att se klubben spendera större belopp när krisen är över.

Därmed kan man även, någorlunda bakvänt, förstå sig på klubbarnas aktioner över senaste månaderna. Barcelona är något bakbundna när det kommer till spelare som Moussa Dembélé och Antoine Griezmann, man kommer inte vara villiga att flytta på kontrakten om inte läget förvärras avsevärt.



Det kan också till viss del förklara varför kontraktsituationen med Lionel Messi blivit en lång följetong där parterna inte tycks ha någonting konkret på bordet. 

Därmed är även läget mellan presidentkandidaterna fruktansvärt intressant. Victor Font menar på att lönesituationen i truppen är kritiskt, att man redan i nuläget står inför en potentiell konkurs och att ingenting annat än total omorganisering kan rädda klubben. Samtidigt sätter Joan Laporta upp stora banderoller i Madrid och hintar om att han är mannen för att rädda Messis kontrakt.

Ska man landa i någon form av slutsats måste det vara att framtiden ser betydligt ljusare ut för Real Madrid i nuläget. Renoveringen av arenan har fortsatt i vanlig takt under pandemin, den åldrande spelartruppen orsakar viss befogad oro men samtidigt har man kapital att röra sig med till framtiden.

Barcelona å andra sidan har haft ett mardrömsår där det sportsliga på plan har kritiserats samtidigt som den globala katastrofen krockat mot deras personliga katastrof. 

Fram tills pandemin har förpassats till historien kan vi nog vänta oss mer av samma koncept från Real Madrid, man har råd att vänta ut detta. För Barcelona är prognosen aningen för pessimistisk i media emellanåt, klubben kommer självklart inte gå under, frågan blir hur mycket av klubbens grundidentitet som kommer att överleva alla nödvändiga förändringar. 

Gårdagens lucka: Lucka #20: ”Kontroversiellt och osmakligt på samma gång”
 

Spanienredaktionen2020-12-21 07:00:00

Fler artiklar om Spanien