Lagbanner
Lucka #23: Fotboll i två spanska exklaver

Lucka #23: Fotboll i två spanska exklaver

Spanienredaktionens anrika julkalender är äntligen tillbaka för år 2020. Vi tar er hela vägen fram till julafton med 24 berättelser, anekdoter, historier, krönikor och så mycket mer från den spanska fotbollen. Häng med när vi vandrar genom den goda fotbollen. Dan före dan blickar vi mot utkanten av den spanska fotbollen, nämligen till de två spanska exklaverna: Melilla och Ceuta.

De två exklaverna
Risken att diskutera ämnen som dagens kalender är att det kan bli politiskt. Det är emellertid viktigt att känna till något om ursprunget till situationen. Ceuta och Melilla, i norra Marocko, är två arv från den spanska fornglansens dagar. Sedan 1497 har Melilla varit spanskt territorium och sedan 1580, officiellt först dock 1688, har Ceuta tillhört Spanien. De båda spanska exklaverna erkänns än idag inte officiellt av Marocko som två spanska områden, snarare menar man att områdena bör tillhöra dem. Detta går att jämföra med Gibraltar som Spanien officiellt, om än något motvilligt, erkänt som tillhörande Storbritannien.

Den här julkalendern fokuserar främst på fotbollen men som vi kommer att se har de två exklaverna sällan nått någon större framgång inom den spanska fotbollen. Det är förstås mycket som är unikt med fotbollen i Ceuta och Melilla. Kanske framförallt för att lagen förstås måste lämna sin kontinent för att få spela ligafotboll, om man inte huserar i den regionala amatörligan. Fotbollen är dock, precis som i övriga Spanien, viktig och har en betydande roll – framförallt i Melilla. I Ceuta har fotboll överlag inte varit lika stort, vilket historien visar.



Melilla
Fotbollen togs till områdena i början av 1900-talet av spanska soldater. Det var sålunda ingen organiserad fotboll att tala om utan snarare fotbollsmatcher på klassisk amatörnivå mellan de olika soldatregementena. Runt 1912 kom den första lokala inhemska fotbollen igång men blev efter drygt ett decennium upplöst på grund av Andra marockanska kriget, eller Rifkriget om man så vill. Därefter påverkades även enklaverna av det spanska inbördeskriget och fotbollen fick verkligen halta sig fram initialt.

1943 grundades den klubb i områdena som klarat sig bäst genom historien: UD Melilla. Sedan dess har föreningen bytt namn många gånger men har sedan 1976 fram till idag haft det ursprungliga namnet. Efter några starka säsonger under 40-talet tog UD Melilla klivet upp till Segunda División där man som bäst slutade femma i den då tvådelade Segunda-varianten med åtta poäng upp till uppflyttade Real Jaén säsongen 1952/53. Kort därpå ramlade man ur Segundan men skulle återvända i början av 1960-talet, vilket nästan ruinerade klubben totalt.

När UD Melilla ramlade ur Segunda División säsongen 1965/66 var det, i skrivande stund, sista gången de skulle befinna sig så högt i seriesystemet. Sedan 1966 har man framförallt spenderat sin tid i Segunda B, den spanska tredje divisionen, som man har tillhört sedan 1988. Många gånger har man varit uppe och nosat på en uppflyttningsplats till Segundan men inte riktigt nått hela vägen fram. Nationellt har UD Melilla främst lyfts fram i mindre roliga sammanhang då två spelare och lagets massör omkom i en bussolycka på väg till en bortamatch under 50-talet.



Ceuta
I Ceuta har fotbollen som sagt varit något svalare. Flertalet klubbar har kommit och gått genom åren där några tidigare också spelat Segunda-fotboll. Säsongen 2010/11 är framförallt ihågkommen i Ceuta-trakter för Copa del Rey-säsongen som AD Ceuta stod för. I kvalomgången inför det kommande slutspelet slog man ut nyssnämnda Melilla. När lagen möttes, och generellt möts, åker de dock inte igenom Marocko (vilket hade varit en betydligt snabbare rutt) utan åker istället först till det spanska fastlandet och sedan till den andra exklaven. Efter att AD Ceuta slagit ut UD Melilla ställdes man mot självaste FC Barcelona. Laget hyllades som hjältar efter att bara ha förlorat med 0-2 hemma på Alfonso Murube mot spelare som Javier Mascherano, Pedro och Seydou Keita i laget. Givetvis lyckades man inte vända tillställningen på Camp Nou utan fick se sig utslagna.

Laget skulle dock gå i konkurs blott två år senare och finns inte längre idag. Numer spelar inte heller någon klubb från Ceuta i Segunda B eller högre. Den kanske mest kända konstellationen som numer finns heter AD Ceuta FC som, AD Ceuta, spelar sina hemmamatcher på Alfonso Murube.

Med taggtråd runt sina städer för att förhindra emigrantflöde kan man anta att Ceuta och Melilla i har sina främsta allianser med det spanska fastlandet. Men när Spanien och Marocko möttes i VM i Ryssland 2018, vilket var första mötet lagen emellan sedan 1962, drog en hätsk politisk diskussion igång i områdena som gjorde gällande att situationen var långt ifrån uppklarad. Såväl spanska flaggor som marockanska flaggor kunde den dagen synas. Likt befolkningen i Gibraltar, med ena foten i Spanien och den andra i Storbritannien, är situationen inte så svart eller vit som en kan tro. Här följer ett lästips på just detta. Fotbollen lär emellertid aldrig bli lika storskalig som på fastlandet.

spanienredaktionen2020-12-23 07:00:00

Fler artiklar om Spanien