Lagbanner
Lucka #3: Ligatiteln som glömdes bort

Lucka #3: Ligatiteln som glömdes bort

Spanienredaktionens anrika julkalender är äntligen tillbaka för år 2020. Vi tar er hela vägen fram till julafton med 24 berättelser, anekdoter, historier, krönikor och så mycket mer från den spanska fotbollen. Häng med när vi vandrar genom den goda fotbollen. Idag tittar vi tillbaka på Liga Mediterránea de fútbol från 1937 under pågående inbördeskrig som än idag väcker starka känslor.

Inbördeskrigets fotbollspåverkan
Nu spolar vi tillbaka bandet en aning till en tid då fotbollen i Spanien varken var särskilt ny eller särskilt gammal. Vårt första nedslag gör vi säsongen 1935/36. Inte för att det var något särskilt med den, egentligen, utan snarare för att det var den sista som spelades innan inbördeskriget. Athletic Club Bilbao skulle ta hem den titeln, deras fjärde totalt. Den 19:e april 1936 avrundades La Liga-säsongen med planer att återuppta seriespelet under hösten igen. Så, som ni redan förstår, skulle det emellertid inte bli.

När det redan polariserade och sargade Spanien drogs in i sitt inbördeskrig i mitten av juli 1936 var det inte bara en politisk eller samhällelig affär, den drabbade alla. Det finns de som påstår att fotboll och politik inte hör samman. Det är, till att börja med, ett felantagande och för det andra väldigt larvigt att säga utan den historiska kontexten. I Spanien har, och kommer, fotbollen alltid varit högst politiskt laddad. Det var kanske som mest synligast under de sista månaderna av 1936 och de inledande av 1937.

Områden som Andalusien, Baskien och Galicien blev snart ockuperade av general Francos nationalister under den beväpnade konflikten. De spanska styrkorna från de imperialistiska områdena i Nordafrika skar som en kniv genom den spanska kartan och tryckte tillbaka den republikanska sidan. Kvar stod städer som Madrid, Barcelona och Valencia. Det pågående kriget gjorde att den nationella fotbollen sköts upp på obestämd tid. Några mindre regionala seriespel förekom dock, som i Valencia och i Katalonien.



Medelhavsligan 1937
Ett nytt seriespel skulle dock uppkomma under det första halvåret av 1937: Liga Mediterránea de fútbol (Medelhavsligan). Med det nya seriespelet implementerat var frågan bara vilka som skulle ingå i det nya seriespelet. Att inkludera klubbar i ockuperade områden, som La Liga-mästarna från Bilbao, var förstås inte möjligt. På grund av den geopolitiska situationen var man också tvungen att utesluta Madrid-klubbarna, dagens Real Madrid och Atlético de Madrid, eftersom resorna mellan regionerna hade varit allt för farliga. Det råder dock en diskussion i Spanien, än idag, om varför inte Madrid-klubbarna deltog. Enligt vissa rön ska FC Barcelona ha vägrat att låta Madrid-klubbarna deltaga på grund av maskopi mot den katalanska saken. Detta låter jag dock vara osagt. Hur som helst låg fokus på klubbarna tillhörande den spanska östkusten: Katalonien, Valencia och Murcia.

Valencia-baserade Hércules och Murcia-klubbarna Murcia CF (dagens Real Murcia) samt FC Cartagena fick dock aldrig inleda det nya seriespelet på grund av kriget. Städerna bombades kraftigt under slutet av 1936 och början av 1937 vilket gjorde att man fick dra sig ur. Kvar i seriespelet blev: FC Barcelona, CE Espanyol (idag RCD Espanyol), Girona FC, Valencia CF, Levante FC, Gimnástico FC, Granollers SC och Atlético Castellón. Fyra lag från Katalonien och fyra lag från Valencia.

Att spela fotboll under dessa förutsättningar var förstås inte optimalt på något sätt. Hot om bombardemang och en ständig oro för när eller hur eventuella flyktplaner skulle vidtas kan omöjligen ha gett de bästa premisserna för att spela fotboll. Den 31:a januari 1937 drog seriespelet igång när FC Barcelona ställdes mot Valencia CF, de två tidigare mästarna i sina respektive regionala serier. Hemma på Camp de Les Corts skulle katalanerna säkra en 3-2-seger. Atlético Castellón, som egentligen var en amatörklubb från Valencia, gick den 14-matcher långa ligasäsongen utan en seger och skulle förmodligen aldrig ha deltagit den här säsongen om det inte vore för att andra klubbar var tvungen att dra sig ur och för att fyra lag var tvungen att komma från Valencia.

Bättre gick det däremot för Barcelona som skulle vinna Medelhavsligan 1937 med en poäng före stadsrivalerna CE Espanyol. Valencia slutade som sin regions bästa lag på en fjärde plats, tre poäng bakom Barcelona. Särskilt mycket mer än så vet vi faktiskt inte om ligan. Få bilder togs på evenemanget och inga videos finns att tillhandahålla. Utsagorna är också få samtidigt som det historiska källmaterialet är knapert. Oavsett vad vet vi att seriespelet tog slut 2:a maj 1937. Tanken var att ligaspelet skulle återtas även 1938. Detta gick dock inte att utföra då Francos trupper hade nått östkusten och separerat Katalonien från Valencia. Francos regim skulle sedan, efter att inbördeskriget tagit slut 1:a april 1939, ogiltlighetsförklara Medelhavsligan 1937 och förbjöd Barcelona från att erkänna denna som en officiell ligatitel.



En ligatitel som gick förlorad
I december 2018 skrev FC Barcelona på sin officiella Twitter-kanal att man kommit över en vimpel från Medelhavsligan 1937. En ung artefaktsjägare hade fått tag på den sällsynta vimpeln och överlämnat den till Barcelona. Museet vid Camp Nou slog snabbt fast att vimpeln hade ett högt symboliskt värde för klubben. Dels var det den äldsta vimpeln som nu skulle återfinnas på Camp Nou, dels på grund av det politiska värdet den hade.

Drygt elva år tidigare, i september 2007, hade nämligen Barcelonas dåvarande president Joan Laporta lagt fram ett krav till det spanska fotbollsförbundet att ligatiteln som bärgades 70 år tidigare ska giltighetsförklaras. Han menade att Francos ogiltighetsförklaring från 1939 bör förkastas och att titeln ska räknas in som en officiell ligatitel till FC Barcelona. En annan orsak till varför Barcelona, än idag, anser att detta bör ses som en ligatitel är för något som skedde månaderna efter Medelhavsligan. Då avgjordes nämligen Copa de la España Libre (Den fria spanska cupen) där Levante slutade som cupsegrare. Barcelona hade tackat nej till cupen då man istället åkte på turné till Mexiko och USA för att, bland annat, samla in pengar för att inte klubben skulle gå under på grund av inbördeskriget. 2007 ansåg det spanska fotbollsförbundet att Levantes cupseger kan översättas till en Copa del Rey-vinst och därför tilldelades Levante denna triumf. Vilket, förstås, rörde upp känslor i Katalonien.

Än så länge har inte denna titel giltighetsförklarats och det mesta tyder på att FC Barcelona aldrig kommer att tilldelas ligatiteln 1937. Ett titelvakuum i klubbens historia går sålunda fortsatt att skåda mellan 1929-1945. Att tilldelas ett La Liga-guld för segern i Medelhavsligan kan ses trivialt men det politiska och symboliska i det hela har länge haft stor betydelse i Katalonien.
 

  *** *** ***

Gårdagens lucka, #2: Maradonas glömda tid i Sevilla

Daniel Jakobsson2020-12-03 07:00:00

Fler artiklar om Spanien