Lagbanner
Lucka #4: När lilla Deportivo Alavés chockade Europa 2001

Lucka #4: När lilla Deportivo Alavés chockade Europa 2001

Spanienredaktionens anrika julkalender är äntligen tillbaka för år 2020. Vi tar er hela vägen fram till julafton med 24 berättelser, anekdoter, historier, krönikor och så mycket mer från den spanska fotbollen. Häng med när vi vandrar genom den goda fotbollen. Idag tittar vi tillbaka på Deportivo Alavés makalösa väg till UEFA Cup-finalen 00/01.

Vitoria-Gasteiz och stadens fotbollslag Deportivo Alavés har alltid fått stå i skuggan av sina baskiska grannar Real Sociedad och Athletic Bilbao. Medan ”La Real” och Athletic regelbundet tampats med de bästa harvade Deportivo Alavés oftare än sällan runt i andra- tredje- och ibland till och med fjärdedivisionen. Vitoria-Gasteiz må vara vackert och berikat med mycket men det är knappast fotboll staden lockat med.

Under 90-talet hände dock något och det började blåsa positiva vindar kring Mendizorrotza. 1995 tog klubben sig upp till andradivisionen, La Segunda, för första gången på 13 år. Sejouren där blev dock kortvarig och inför säsongen 98/99 var det Deportivo Alavés som förberedde sig för La Liga-spel för första gången på drygt 40 år. Och som inte uppflyttningen var nog gick de hela vägen till semifinal i Copa del Rey samma säsong.

Första säsongen tillbaka blev tuff och Alavés undvek precis nedflyttning när de med en poängs marginal klarade sig från det playoff som då existerade. Men säsongen efter skulle gå bättre, och det rejält. En sjätteplats seglade de skrällande baskerna in på och utöver kvalificering för UEFA Cupen var det nästan en än större fjäder i hatten att de kom före de baskiska giganterna Real Sociedad och Athletic Bilbao. En tajt defensiv låg bakom succén då inget lag släppte in färre mål i ligan än Alavés. Visserligen gjorde bara två lag färre men det spelade mindre roll när försvaret var så vattentätt. 37 insläppta på 38 matcher imponerar.

Det bör också nämnas att Deportivo Alavés sjätteplats inte var det enda uppseendeväckande resultatet den säsongen, utan Deportivo La Coruñas första ligatitel, Real Zaragozas fjärdeplats, samt nedflyttningarna av Sevilla, Atlético Madrid och Real Betis var andra skeenden som minst sagt fick folk att höja på ögonbrynen. Det är inte för intet säsongen 99/00 kallas för den märkligaste genom alla tider.

Inför säsongen 00/01 var stämningen i Alavés-lägret, både inom klubben och bland supportrar, av förklarliga själ hög. De skulle trots allt spela i Europa för första gången någonsin. Även om truppen saknade klara stjärnor fanns det några som stack ut där nyförvärvet från Manchester United, Jordi Cruyff, lyste klarast. Briljansen från hans framskjutna mittfältsposition hjälpte lagets ”9:a” Javi Moreno att göra 22 mål i ligaspelet och komma precis bakom Rivaldo (23) och Raúl (24) i Pichichi-racet. Förvånande för många då Moreno endast mäktade med sju mål säsongen innan plus att Deportivo Alavés generellt inte direkt var kända för ett fröjdande anfallsspel. Men faktum är att den täta defensiven och restriktiva offensiven var totalt omkullkastad under säsongen 00/01 då de både gjorde och släppte in betydligt fler mål än säsongen innan. 58 mål på 38 matcher i ligan och 35 under sitt 13 matcher långa Europaäventyr är siffror som få lag matchar. Det var också i Europa det hände denna säsong, för även om en 10:e plats i ligan var bra så skedde det delvis på bekostnad av den monumentala succé de skapade i UEFA Cupen. Det var efter åttondelsfinalen mot Inter som folk på riktigt fick upp ögonen för tränare José Manuel Esnals (eller mer känd som Mané) mannar då de överraskande slog ut de italienska giganterna med totalt 5-3. Efter det var det autobahn till finalen då Rayo Vallecano städades av i kvarten med stabila 4-2 innan de fullständigt pulveriserade stackars Kaiserslautern i semifinalen med totalt 9-2.



Om man inte hade koll på Deportivo Alavés innan det, så hade man det nu.

Klubben som gjorde sina första Europaframträdanden under samma säsong hade alltså sensationellt tagit sig hela vägen till final i UEFA Cupen där Gérard Houliers Liverpool väntade. Ett Liverpool som gått starkt under säsongen och redan bärgat både ligacup och FA Cup hemma i England. Men det skulle visa sig att de, precis som alla andra som stött på dem, inte var redo för den lilla spanska klubbens oerhörda offensiv.

Liverpool fick dock en bra start på Westfalenstadion i Dortmund och ledde efter 15 minuter med 2-0. Men en snabb reducering fick de tillresta spanjorerna att tro men när Liverpool återigen utökade ledningen till två mål precis innan halvtid trodde de flesta att det var kört. Skyttekungen Javi Moreno ville däremot annat och fyra minuter efter att domaren blåst igång andra halvlek så var det kvitterat. 3-3, efter två mål av just Javi Moreno. Men det var inte slut där, åt något håll. Både Robbie Fowler och Jordi Cruyff skulle hinna stänka dit varsin boll innan gamla klassiska ”golden goal” tog vid, även känd som den ultimata spänningen. Nästa mål vinner, helt enkelt. Och väl där gjorde Alavés det inte enkelt för sig själva när de tog två röda på bara några minuter samt åkte på ett självmål när försvararen Delfi Geli nickade in segermålet i fel bur.

Mörkret där och då visste inga gränser men det tog inte särskilt lång tid innan både spelare, supportrar samt omvärld förstod vad denna, i sammanhanget, pytteklubb hade skapat. Att de ens kvalificerade sig för UEFA Cupen var enormt, komma till final var otänkbart. Hemma i Vitoria-Gasteiz välkomnades de med all rätt som hjältar. Vad de flesta kände på sig där och då var att detta mycket väl kan vara den ljusaste punkten de någonsin kommer få se sitt kära Deportivo Alavés på, och så kan det mycket väl ha varit. Succéspelare blev omöjliga att behålla (Javi Moreno gick exempelvis till Milan) och inom två säsonger var den lilla baskiska klubben nere i La Segunda igen. Sen dess har tillvaron mestadels varit dyster men under senare år har de i alla fall etablerat sig i La Liga plus att de fick en magisk Copa del Rey vår 2016 som ledde hela vägen till final mot Barcelona, som däremot blev för tuffa.

Någon Europeisk final lär det knappast bli igen men ingen kan ta ifrån Deportivo Alavés en av de absolut mest sensationella Europaäventyren av något lag på 2000-talet.

Spanienredaktionens julkalender, lucka nummer tre.

Spanienredaktionenmarcus_bring@hotmail.com@MarcusBr222020-12-04 07:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien