Lagbanner
Lucka #5: ”Han är hela fotbollspaniens hjälte”

Lucka #5: ”Han är hela fotbollspaniens hjälte”

Spanienredaktionens anrika julkalender är äntligen tillbaka för år 2020. Vi tar er hela vägen fram till julafton med 24 berättelser, anekdoter, historier, krönikor och så mycket mer från den spanska fotbollen. Häng med när vi vandrar genom den goda fotbollen. I dagens lucka hittar vi en av nutidens ikoner inom spansk fotboll.

Då – en klubb i Spaniens andradivision. Nu – En av Europas bästa klubbar med flera titlar. Receptet = Ramon Rodriguez Verdejo, mer känd som Monchi.

Spanienredaktionens julkalender gör ett nedslag i hjärtat av Sevilla. En av de viktigaste framgångsfaktorerna i klubben och han som får pulsen att slå de där extra slaget. Dessutom satte han det rödvita laget från Andalusiens huvudstad på fotbollens världskarta. 

Det handlar såklart om Sevilla FC’s sportchef som går under namnet Monchi. En gång i tiden spelare för Sevilla men hette då bara Ramón. Ramón gjorde 126 matcher och var under sina elva år i klubben mestadels andramålvakt fram till 1999. 

När den aktiva spelarkarriären tog slut och klubben sedan ramlade ner till andradivisionen stannade Monchi kvar som styrelseledamot. Därefter tog Roberto Áles över ledningen som VD och erbjöd Monchi tjänsten som sportchef. Ett erbjudande han inte kunde tacka nej till, för att bli lite maffiainspirerad.



Där och då började Sevilla sin vandring mot toppen.

När Sevilla byggde sina lag efter detta var alltid Monchi den avgörande pusselbiten. Ekonomin var inte att jämföra med klubbarna i högstaligan och framförallt inte med de klubbar som år ut och år in toppade ligan. 

Nej, Sevilla värvade in talanger för att senare sälja dessa vidare för en större inkomst. Detta var förhållandevis nytt i klubben som inte hade råd att behålla spelare när större bud kom från andra klubbar med starkare ekonomi. Monchi blickade ut i Europa och tittade på hur andra klubbar gjorde. Han kopierade framgångsrecept från bland annat FC Porto och Lyon som hade befunnit sig i ett liknande läge.

I dag är det istället Benfica, Sporting Lisabon, Monaco och Ajax som tar efter Sevillas modell. Klubbar som "pre-Monchi" låg före Sevilla men numer har blivit omkörda.

Under åren har Monchi värvat in idel storspelare för en relativt billig slant och sedan sålt vidare för så mycket mer. Och när en nyckelspelare lämnat laget har han hittat ersättare som i stort sett varit på samma nivå kvalitetsmässigt utan att betala dyrt. 

Monchi själv, som verkligen är en ödmjuk person, sa i en intervju med Spanienredaktionen 2011 att han inte tar åt sig äran utan att det är en stor stab runt honom som gjort detta möjligt. Och det kan han ha rätt i. När han under en kort period lämnade Sevilla för att ta samma roll i Roma blev resultatet inte detsamma. Men det kanske inte var så konstigt då han bara stannade där i två år innan han återigen återvände till Sevilla.  

I samma intervju fick han frågan om vem som var den bästa spelaren i Sevilla någonsin. Det kanske inte är en slump att han svarade – Maradona.

Men när Monchi sedan frågades om vilka tre spelare han själv tagit till klubben som han värderar högst blev det genast svårare.

– Jag kan inte välja endast tre, jag skulle kunna välja trettiotre. Det kan låta överdrivet men alla spelare jag anlitat har haft något speciellt och just därför har jag tagit in dem i klubben, sa han då.

Mycket har hänt sedan dess.

Efter att Sevilla tog klivet upp i La Liga igen och gjorde succé på transfermarknaden kom med tiden även framgångarna. Klubben placerade sig bland topplagen av ligan och tog sig även ut i Europa. Och det är här som övriga fotbollsvärlden har fått upp ögonen för Sevilla.

Den första Europatiteln bärgades i Eindhoven när Sevilla vann sin första UEFA Cupfinal 2006. Därefter har de prenumererat på denna titel och är i dag den enda klubb som vunnit sex Europa Leaguetitlar. Det är dubbelt så många som de fyra klubbar som tagit näst flest, alltså tre titlar. Dessa är Inter, Juventus, Liverpool och Atlético Madrid.

I år placerar sig Sevilla på nionde plats i UEFA’s klubbrakning över bästa europeiska lag. Före klubbar som Liverpool, Arsenal, Borussia Dortmund och Ajax.

Inom en snar framtid kan även Sevilla och Monchi utveckla arbetet med scouting på nya talanger. Just nu håller klubben på att utveckla ett AI som ska hjälpa till i det arbetet.

– Vi pratar just nu med ett företag som utvecklar artificiell intelligens. Vi vill fortsätta att växa inom dessa områden. När du har bestämt dig för att gå den vägen behöver vi personer som förstår data från en annan vinkel, säger Monchi i en intervju med BBC.



Slutet på en era?

Trots att Monchi bara är 52 år gammal är det inte säkert att han kommer att vara kvar i Sevilla länge till. I samma intervju med BBC kan man mellan raderna se en flirt med engelska klubbar och det är inte omöjligt att han inom kort söker sig till Premier League. Leeds har en spanskkunnig manager i Marcelo Bielsa, kanske kan det vara något för Monchi?

I samma mening säger han att med sin kärlek för Sevilla och sitt drömjobb har satt sin familj i andra rummet. Han sover sex timmar per natt, tränar och lägger all sin tid på sitt arbete för klubben. Han är aldrig offline, det fungerar i hans position menar han. 

– Det här fortsätter så länge jag är lycklig. Dagen då jag kommer till jobbet och känner ängslig lämnar jag. Jag har inte satt ett datum i kalendern när jag slutar än, säger han och fortsätter:

– Jag är skyldig min familj, mina vänner och mig själv. Jag kommer att ge tillbaka till dem. Och mig. Det är därför jag inte blir kvar här länge.

Vad betyder det? Ja, i runda slängar att han är med och skapar en robot av sig själv och scoutstaben och när han känner sig klar med det kommer Monchi att spendera tid med familj och vänner. Och då sluta som sportchef i klubben i hans hjärta.

Alla vi som har spelat Football Manager vet ju att redan finns ett sjukt bra AI för att scouta spelare i länder man inte har mycket koll på eller hela Sydamerika för den delen. Med det sagt kanske fotbollen mer och mer går över till dataspelens värld. 

Skämt åsidå. 

Klart är att om Monchi lämnar Sevilla och någon annan klubb värvar honom för ett par år kommer den klubben att växa. Så är det bara.

För spanks fotbolls del kan vi på Spanienredaktionen bara tacka Ramon Rodriguez Verdejo för hans fantastiska arbete och kunnande. Sevillas framgångar har trots allt gynnat hela ligan, Spaniens fotbollsrykte samt fått några av det bästa spelarna i världen att välja La Liga framför andra nationer.

Gracias ”Don Monchi”!

Följ Monchis arbete via hans egna sociala mediekanaler:

Twitter: @leonsfdo
Instagram: don.monchi

Spanienredaktionens julkalender lucka nummer 4.

SPANIENREDAKTIONEN2020-12-05 07:00:00

Fler artiklar om Spanien