Lagbanner
Luis Enriques Spanien inleder pilgrimsvandringen mot pokalen

Luis Enriques Spanien inleder pilgrimsvandringen mot pokalen

Den senaste sparken i ett VM-slutspel från Iago Aspas räddades av Akinfejevs utsträckta fot och Spanien var utslagna i kvartsfinal efter straffar mot värdnationen Ryssland. Mycket har hänt sedan dess och den generationsväxling som litegrann var på gång då har genomförts över de här fyra åren och i EM-slutspel förra sommaren var det återigen snöplig förlust på straffar som innebar slutstation för Spanien, då i semifinal mot Italien. Så de två senaste mästerskapen har inneburit kvartsfinal och semifinal – är det då VM 2022 som tar sig till final och man till och med återtar tronen? Ja sett till oddsen inför VM så är faktiskt Spanien på många ställen favoriten bakom den största favoriten Brasilien – och det kan te sig lite märkligt om man ser till resan hit som Spanien haft.

Som tradition numera så är det alltid någonting som måste storma omkring Spanien känns det som inför och runt ett mästerskap – vi minns alla Lopetegui-gate för fyra år sedan när Julen Lopetegui som tagit Spanien genom ett imponerande kvalspel bara två dagar inför premiären mot Portugal fick kicken sedan det läckt ut att han var klar som ny Real Madrid-tränare efter mästerskapet och ifjol vid EM var den stora nyheten att lagkapten Busquets testade positivt för covid bara dagar inför premiären och skräcken att fler spelare skulle smittas var stor. Nu inför det här VM-slutspelet har uppladdningen var relativt lugn, borttaget det faktum att Jose Luis Gaya tvingades lämna truppen på grund av skada i dagar. Men så idag så basunerar AS ut att förbundskapten Luis Enrique under brinnande VM jagas utav både Atletico Madrid och Manchester United. Vi får se hur mycket detta störa La Roja och hur stor nyhet det blir av det hela.

Spanien har som alla vet hamnat i samma grupp som Japan, Tyskland och premiärmotståndet Costa Rica – en grupp där de flesta utgår från att Spanien och Tyskland ska ta sig vidare och kampera om gruppsegern. Det finns därför lite utrymme för ett felskär i premiären mot Costa Rica för det spanska landslaget, ett Costa Rica som dessutom rankas som ett av VM´s allra sämsta lag. Inför VM och premiären har en av de allra största snackisarna varit Luis Enrique nyfunna engagemang och kärlek till sociala medier – såväl löpande uppdateringar på Instagram från lägret i Qatar som utläggningar på Twitch om tankar inför VM och taktiska analyser.

"Mañana vamos a ser valientes, agresivos, no nos vamos a conformar."
Så avslutade Luis Enrique sin sista Twitch-sändningen inför premiären imorgon – Imorgon ska va vi vara modiga, aggresisva och inte bli bekväma. Kanske kan dagens skrällar med Saudis seger mot Argentina i första rummet agera som en viktig väckarklocka för Luis Enrique och om det nu fanns någon form av underskattning inför Costa Rica. I VM finns inga enkla matcher.

Det finns några frågetecken inför premiären – det ena är Valencias andra bidrag i truppen Hugo Guillamon som missar Costa Rica-matchen och möjligen även Tyskland, men här finns det stark backning och troligen hade inte Hugo varit startspelare ändå. Det andra kanske mer oroväckande frågetecknet gäller Alvaro Morata – denna Morata som de flesta Spanien-vurmare mest troligen känner en ambivalen hatkärlek för, anfallaren som vissa dagar kan bomma de mest öppna lägena och se ut som en allsvensk anfallare, för att andra gånger kliva fram och frälsa sitt Spanien med sin målfarligheter – skadebekymren inför VM har inte helt försvunnit och dagarna inför premiären tränar Morata fortsatt på egen hand, med en kraftig förkylning dessutom. På den sista träningen inför matchen fanns Morata med på träningen – saknades då gjorde istället Carvajal. Problemet med Moratas frågetecken är att han är den enda renodlade anfallaren i truppen – och visst har det testats spela med en ”falsk” nia många gånger förr men i La Rojas spel har Morata varit väldigt viktig, såväl offensivt som defensivt, och med sina 10 mästerskapsmål har Morata faktiskt bara David Villa och Fernando Torres framför sig i den spanska landslagshistoriken.

Och bortsett från ovan rykten om Luis Enrique så är det ett harmoniskt Spanien som förbereder sig för detta VM. Det känns som man har fullt fokus på sitt egna spel, sin taktik och hur man ska ta sig an detta mästerskap. Luis Enrique är numera en självklar ledare efter att ha varit ifrågasatt på många ställen under det något skakiga VM-kvalet på vägen hit. Men ibland är det just den typen av resor som också bygger de starkaste grupperna – när man går genom elden tillsammans och överkommer hinder längs vägen, man ska inte underskatta den kraft och den gemensamma tron som det kan bygga. Det är ett Spanien med kanske den största stjärnan i truppen på tränarbänken, men med ett kollektiv starkare än på länge och med mycket alternativ att välja från och laborera med för Luis Enrique, nu gäller det bara att lägga pusselbitarna rätt, hitta spelarna som toppat formen bäst och sätta det laget som bäst fungerar som ett kollektiv. Startelvan är väldigt tuff att sia om - dels för Luis Enrique i dessa sammanhang alltid har en räv bakom varje öra och gillar att överraska, men också för att konkurrensen på många positioner är benhård. Lägg till att flera av de yngsta spelarna i truppen visade framfötterna i sista träningsmatchen inför VM och sett pigga ut på uppladdningslägret. Det här kan bli starten på ett väldigt roligt EM för Spaniens del med ett av turneringens yngsta och mest spännande lag.

Preliminära startelva Spanien:

Unai Simon
Carvajal – Laporte – Eric Garcia - Jordi Alba
Pedri – Busquets - Gavi
Marco Asensio – Morata - Ferran Torres

Matchfakta:

Avspark: Onsdag 23/11 klockan 17.00
Spelplats: Al-Thumama Stadium
Domare: Mohammaed Abdulla Mohammed
TV: SVT1

 

Niklas Hermansson@Nikche2022-11-22 22:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien