Lundkvist kom in när Atlético Madrid krossade Sevilla

En enastående första halvlek från Atlético Madrid lade grunden till den 5-0-seger de tog mot Sevilla hemma på Alcalá de Henares, i en match där Hanna Lundkvist blev inbytt. Vinsten innebär att den rödvita Madridklubben återigen är med på allvar i kampen om topp tre - efter sina två föregående, nedslående insatser.

Om de mörka moln som täckte Madridhimlen under söndagsmorgonen var en spegling av den form Atlético de Madrid gick in i matchen mot Sevilla med, så representerade den sol som precis innan avspark trädde fram och skänkte värme över Alcalá de Henares hur Atleti genom en enastående första halvlek skulle komma att ta sig ur formsvackan.

Efter att bara ha fått med sig en poäng på sina två senaste matcher var Atlético piskade att vinna, för att inte tappa mark gentemot Tenerife och Real Sociedad i kampen om Champions League-platserna. Detta märktes också, i positiv bemärkelse - då det var ett taggat och energifyllt hemmalag som tog tag i matchen direkt från avspark.

Atlético anföll och anföll mot Sevilla under matchens inledning. Snabbt ibland, mer långsamt uppbyggt ibland. Ibland från höger, ibland vänster och ibland centralt. Innan ens tio minuter var spelade hade Sullastres i Sevillamålet tvingats producera två bra räddningar, på avslut från Estefanía Banini och Rasheedat Ajibade - vilka fått skjuta varsin gång från fritt läge inne i straffområdet.

Sevilla å sin sida lyckades knappt med någonting under inledningen av matchen. De föll för det mesta hem, men misslyckades med att stänga ytorna både framför och bakom sin backlinje. När de försökte vinna boll högre upp i plan var de osynkroniserade och kom ofta i en misslyckad enpersonspress, vilken Atlético enkelt kunde spela sig igenom. De få gånger Sevilla själva hade bollen, oftast efter att ett Atléticoavslut gått ut till inspark, slog de antingen en höjdboll som den 164 centimeter långa anfallaren Jessica Martínez utan framgång fick duellera om med de rödvita mittbackarna, eller så försökte de, återigen utan framgång, att etablera ett eget spel på marken - men som enbart ledde till chanser för Atleti snarare än sig själva.

När så hemmalaget åtnjutit 20 minuter av spelmässig dominans kom också utdelning i form av ett mål. Som så många andra gånger under den första halvleken hittade Ajibade en enorm yta bakom Sevillas vänsterback Grace Kazadi, och slog därifrån ett långt inlägg, vilket Bárbara Latorre nickade ner till en helt fristående Banini som placerade in 1-0 vid den bortre stolpen.

Bara fem minuter senare var det Bárbaras egen tur att hitta nätet. Efter att ha kombinerat sig fram på vänsterkanten bröt hon in i planen och med sin högerfot avlossade hon ett hårt, skruvat vristskott som sökte sig mot det bortre krysset och där träffade undersidan av ribban och gick in. Absolut matchens, och troligtvis omgångens, snyggaste mål.

Sevilla hade ingenting att sätta emot efter de två snabba målen, utan Atlético kunde fortsätta pressa på och diktera villkoren kring hur mycket och på vilket sätt de ville anfalla. Innan halvleken var slut skulle också ledningen att återigen ha fördubblats, efter att Ajibade gjort två mål - mellan vilka det var ännu kortare tid än de två första.

I den 33e minuten gjorde den nigerianska anfallaren 3-0, i den 37e gjorde hon 4-0 och där var matchen definitivt över. Under halvlekens resterande minuter fick Sevilla knappt låna bollen, utan Atlético visade upp ett lugnt och vägvinnande passningsspel som få andra lag i ligan kan prestera.

Med en match som redan var förlorad fick den gästande tränaren Cristian Toro viga halvtidsvilan åt att se till att hans lag skulle stoppa blödningen när de gick ut på planen igen efter paus. Detta innebar bland annat att Kazadi, vänsterbacken som fått agera rundningsmärke för Ajibade under den första halvleken, inte kom ut på planen till den andra halvleken - utan byttes ut för Almudena Rivero.

Bytet, ihop med att bortalaget som helhet var kompaktare och att hemmalaget hade svårt att uppbringa samma energi som under de inledande 45 minuterna, innebar att den andra halvleken var betydligt mer avslagen än den första.

Sevilla inledde förvisso ganska piggt och var det bättre laget under den andra halvlekens första tio minuter - men knappt utan att det ledde till några målchanser över huvud taget. Så fort Atlético Madrid vaknat till efter denna period där de inte riktigt varit på tå, kunde de dessutom återigen ta tag i taktpinnen och själva diktera tempot i matchen som de ville.

Ett femte mål kom med bara sekunder kvar att spela, då inbytta Atléticospelaren Ludmila da Silva kom fri med målvakten efter en fin genomskärare. En dråplig situation uppstod då Ludmilas avslut räddades av Sullastres, men returen studsade rakt ut på Ludmilas knä - varpå bollen studsade tillbaka och återigen var på väg mot mål. Innan den passerade mållinjen hann dock en Sevillaförsvarare ikapp och rensade, men inte längre än till Ludmilas utsträckta arm. Därifrån studsade bollen ner och Ludmila kunde placera in den i det så gott som öppna målet. Trots att domaren stod nära hela situationen lyckades hon inte uppfatta den uppenbara handsen, men ett nedslaget Sevilla orkade knappt protestera.

Det, utifrån en svensk syn på saker och ting, roligaste med matchen var att unga Hanna Lundkvist byttes in som högerback för hemmalaget med knappt tio minuter att spela. Lundkvist anslöt till klubben från Hammarby i januari och har sedan dess mest fått se sina lagkamrater spela från bänken (där hon ofta, liksom idag, har sällskap av Hedvig Lindahl). Det ska dock sägas att Lundkvist är en spelare med framtiden för sig då hon bara är 19 år, och under sin relativt korta tid på planen stod hon idag för en stabil insats.

Efter matchen talade Atléticos tränare Óscar Fernández om hur det i den andra halvleken var ett aktivt val att sänka tempot och “försvara med boll”, efter att laget på kort tid - sedan den 12e januari - spelat nio matcher. Nagore Calderón, Sevillas lagkapten, manade efter matchen till lugn, och sade bland annat att “Vi var inte bäst i ligan den vecka vi tog nio poäng [med hänvisning till när laget mellan den 8e och 16e januari slog Madrid CFF, Rayo Vallecano och Valencia], och vi är inte sämst nu.”.

För lagen väntar nu drygt två veckors uppehåll innan de båda ska spela åttondelsfinal i Copa de Reina. Där väntar Sporting Huelva på bortaplan för Atlético Madrid och Sevilla ska åka upp till Baskien för att möta Athletic Club.

En sammanfattning av resten av omgången kommer inom kort!