Lagbanner
La Esquina: Maktdemonstration från Real

La Esquina: Maktdemonstration från Real

Marcus Bring skriver om det senaste som rör spansk fotboll i allmänhet och La Liga i synnerhet.

Ligasäsongens sista Clásico stod på schemat under söndagskvällen och det är inget snack om att det var en match där bägge lagen dominerade i perioder, men de vita utnyttjade sina lägen på ett bättre sätt och segern var i slutändan fullt rättvist.

Första 20 var ställningskrig men efter det sågade sig Barça igenom Real Madrid lättare och lättare, mestadels för det ganska mediokra kollektiva presspelet från de sistnämnda. Halva laget gick högt medan resten tittade på, då blev det enkelt för Busquets och Co. att hitta igenom. Men varken Griezmann eller Messi hade sina bästa dagar framför mål så i slutändan spelade den imponerande perioden mellan minut 20 och 45 mindre roll. Också stor kredd till Courtois som stod för flertalet fina räddningar, som han så ofta gjort i avgörande lägen denna säsong. Känns på något sätt underskattad efter hans svaga start i klubben, för nu har han varit bra under en längre tid.

Andra halvlek var däremot en ”one-way-street”. ’Los Galacticos’ körde autostrada mot Barcelonas mål och gästerna hade förtvivlat svårt att få till några fungerande anfall överhuvudtaget, delvis en indikation på hur dysfunktionellt detta lag är (inga unika spelartyper, bara massa bollkramare) men också ett Real som kom upp i den väldigt höga nivå de hållit under stora delar de sista månaderna. Vinicius blev dessutom välförtjänt matchvinnare för som han får saker att hända med hans 1v1-spel och vilja att konstant gå emot sin motståndare (även om Semedo hade bra koll på honom i första).

I det stora hela en andra halvlek som var en maktdemonstration från Real Madrid som visade att det var helt rätt av gemene man att hålla dem som favorit till ligatiteln och fortfarande bör vara just det, de är stabilare än Barça och betydligt bättre kollektiv när allt klickar. Barcelona slår dem i offensiv stjärnglans och kvalité (med Hazard skadad vill säga) men det spelar mindre roll när resten sviktar oftare än det ser bra ut, mot bättre lag kan jag inte se hur laget ska lösa det. Messi kommer på egen hand hålla Barcelona kvar i ligaracet, och kanske till och med vinna, in i slutet men ett Champions League-uttåg i kvart- eller semifinal är det troliga scenariot. Senast den katalanska klubben lämnade en säsong titellösa var 07/08, alltså 12 år sen, men nu ser det ut att kunna hända igen. Senast deras poängsnitt var så dåligt som det är just nu var också just den säsongen…

*****

Sevilla fortsätter att vara hela ligans mest oklara lag sista tiden, de kan se briljanta ut ena matchen och enkelt städa av topplaget Getafe medan de i nästa tappar en 2-0 ledning med en man mindre mot Osasuna hemma. Youssef En-Nesyri var dock där och räddade dagen när han petade in 3-2 på tilläggstid men det täcker inte över det faktum att andra halvlek var en katastrof. Lopetegui måste ordna upp det som är en oroväckande trend sedan ligan satte igång igen efter vinteruppehållet.

På tal om En-Nesyri, januariförvärvet som kom från Leganés har kommit in i laget betydligt snabbare än någon förväntat sig. 22 år gammal har anfallaren fått speltid direkt och dessutom producerat framåt. Fyra mål (var av två i helgen) på 370 minuter ger ett målsnitt på i runda slängar ett mål per 90:e minut, något som slår Luuk de Jong med hästlängder. Ropa inte hej än och allt det där men det känns rätt solklart vem som bör vara Lopeteguis förstaval i framtiden. Marockanen imponerar.

*****

I den grönvita delen av Sevilla har det även där sett dystert ut efter vinteruppehållet, men medan Sevilla har råd att gå sämre några matcher finns det inte rum för det hos Real Betis längre. Det tog tid för Rubi att hitta ett fungerande system så från och med då var det poäng som gällde, annars skulle nedflyttningshotet komma allt närmare. Och med sex raka matcher utan vinst, senast 2-1 förlust mot Valencia, måste vi nu prata om det och bara det är ett underbetyg, men det börjar se illa ut. Åtta poäng ner till farozonen just nu och nästa helg väntar Real Madrid följt av ett Sevilladerby, klockan börjar klämta för Rubi som mycket väl kan vara borta inom två veckor.

Jag flaggade för detta tidigt på säsongen, hans Espanyoltid var överskattad och även om Betis höjt sig jämfört med den horribla starten kvarstår många problem och jag är tveksam till att han är rätt man att lösa dem. En fungerande offensiv uppställning räcker inte för att täcka över de brister som finns bakåt.

*****

Skänker också en extra tanke till Leganés som kommer få slåss med allt de har för att säkra nytt kontrakt. När Sevilla gick in och aktiverade En-Nesyris utköpsklausul var det tufft nog men när Barcelona sedan utnyttjade sin värvningsdispens för att också råna Madridlaget på deras andra ordinarie anfallare, Martin Braitwaithe, såg det ut att bli omöjligt uppdrag. 1-1 hemma mot Deportivo Alavés i helgen gav dock en viktig pinne men de står fortfarande bara på en ligaseger under 2020 och har i dagsläget fem poäng upp till säker mark.

Villarreal borta nästa!

Marcus Bringmarcus_bring@hotmail.com@MarcusBr222020-03-02 10:55:51
Author

Fler artiklar om Spanien