Mångfacetterat La Roja imponerade i premiären

Spanien gjorde jobbet och inledde EM på bästa tänkbara sätt genom att knäppa dit Kroatien med klara 3-0.

Inför matchen mot Kroatien fanns det lika många klara som oklara startspelare. Grabbar som Unai Simón, Robin Le Normand, Rodri och Àlvaro Morata kändes givna men i övrigt var det många startplatser som kändes mindre givna. I startelvan fick vi exempelvis se Nacho Fernández i stället för Aymeric Laporte eller Dani Vivian. Marc Cucurella startade till förmån för Bundesligas kanske vassaste ytterback, Àlex Grimaldo, samtidigt som en under säsongen skadedrabbad Pedri tog plats på mittfältet. Det blev ingen Dani Olmo från start utan det blev ungtupparna Nico Williams och Lamine Yamal från start längst fram.

Startelvorna i sin helhet:

Spanien
Unai Simón; Carvajal, Le Normand, Nacho, Cucurella; Pedri, Rodri, Fabián Ruiz; Yamal, Morata, Nico Williams

Kroatien
Livakovic; Stanisic, Sutalo, Pongracic, Gvardiol; Modric, Brozovic, Kovacic; Majer, Budimir, Kramaric

Det fanns förstås en hel del bekanta ansikten även i det kroatiska laget. Luka Modric behöver ingen utförlig personbeskrivning utan alla vet vad han går för i Real Madrid. En gång i tiden hade han ju dessutom partnerskap på mittfältet med sin landsman Mateo Kovacic som även han sålunda är en spanskbekant. Den av kroaterna som, med La Liga-erfarenhet, haft den vassaste säsongen är nog annars Osasunas anfallare Ante Budimir som alltså fick starta mot La Selección.

Spanien började matchen i ett rivande tempo och visade direkt vad för slags presspel man skulle använda sig av, alltså att vinna bollen högt och tidigt sätta press på bollföraren. Detta hade Kroatien under framför allt de första 45 minuterna ganska svårt med. Det fanns förvisso en period under andra halvlek där Kroatien, ungefär de första 20-25 minuterna, kunde tackla den spanska pressen relativt bra men därefter var det rena rama föreställningen i spansk tjurskap. Det var emellertid en händelsefattig inledning av matchen.

Fabián Ruiz gjorde mål och assist i vinsten mot Kroatien

Detta förändras dock när Àlvaro Morata sprang i djupled och serverades elegant av Fabián Ruiz i den 29:e minuten. Den alltid så måltrogne Morata kom en mot en med den kroatiske målvakten och gjorde det han brukar göra när han bär lagkaptensbindeln för de röda ibererna. Bara minuter senare var det Fabián Ruiz tur att göra mål när han, strax utanför straffområdet, snurrade upp Modric på läktaren och iskallt placerade in 2-0 bakom en chanslös Livakovic. Snacka om att Ruiz stärkt sina aktier i och med denna match.
Kroatien fick därefter ett par chanser av ganska hög kvalitet men som de inte kunde sätta dit, antingen på grund av en bra Unai Simón eller på grund av missar från deras egna offensiva pjäser. Detta skulle så klart straffa kroaterna i detta turismattraktionsderby då Spanien smällde dit 3-0 efter en hörna strax innan pausvilan. Målet stod Dani Carvajal för efter att han kastat sig fram på ett inlägg serverat 16-årige Lamine Yamal. Poäng för den unge och mål för den gamle.

I den andra halvleken blev det aldrig några regelrätta mål trots att Kroatien hade en boll i nät i den 80:e minuten. Det var en något dråplig situation som ledde till en kroatisk straff som föranledde det bortdömda målet. Straffen räddade Unai Simón som med tåspetsen klarade sig från att straffen skulle gå om men på den efterföljande returen visade det sig att den inhoppande Ivan Perisic hade sin tåspets på fel sida av linjen och var inne i straffområdet när straffen slogs. Straffsumparen, även han en inhoppare, Bruno Petkovic fick sedan en passning av den millimetersfuskande Perisic vilket gjorde att den brittiske rättskiparen Michael Oliver var manad att avblåsa hela företaget och målet blev underkänt.