Matig Madridgenomgång av damernas 21a La Liga-omgång
Kosovare Asllani nära att spräcka nollan mot Real Betis. (Foto: Arnaud Sabys)

Atlético Madrid tappade tredjeplatsen, Kosovare Asllani var tillbaka från start, de två mindre Madridklubbarna fortsatte förlora och Barcelona fortsatte imponera i den 21a omgången av damernas La Liga.

På grund av en bedrövlig schemaläggning från det spanska förbundet, RFEF, spelades alla utom en av omgångens matcher samtidigt, i söndags klockan 12 och i och med att jag då var på plats på Estadio Alfredo di Stéfano och såg Real Madrid slå Real Betis med 1-0 kunde jag rimligen inte se de övriga matcherna.

Genom diverse klipp, matchrapporter och spanska tidningar har jag dock tillskansat mig tillräckligt med information för att kunna presentera en genomgång av hur det gick för övriga Madridklubbar, samt Fridolina Rolfös Barcelona, i helgen:

Atlético Madrid föll, åtminstone temporärt, ur den topp tre-position som innebär Champions League-spel nästa säsong, efter att ha spelat 2-2 i söndagens toppmöte borta mot andraplacerade Real Sociedad.

Från bänken fick svenskorna Hedvig Lindahl och Hanna Lundkvist se sitt Atleti ta ledningen redan efter sju minuter, genom Leicy Santos, men även hur, efter den starka inledningen, hemmalaget tog över matchen och med kvarten spelad utjämnade genom kaptenen Nere Eizagirre.

Gaby gav sedan Real Sociedad ledningen i den 58e minuten och efter målet var det fortsatt hemmalaget som hotade mest, mot ett Atlético som tidningen AS beskrev som “knocked out”. Med knappt 20 minuter kvar att spela gjorde dock Madridklubbens tränare Óscar Fernández ett trippelbyte som skulle komma att ge resultat.

In kom nämligen Estefanía Banini, Thembi Kgatlana och Ludmila da Silva, och i den 80e minuten skulle de två sistnämnda se till att ordna ett kvitteringsmål åt gästerna, då Kgatlana spelade fram Ludmila till 2-2. I och med poängtappet, och att UDG Tenerife samtidigt bortaslog Madrid CFF (där svenskan Michelle de Jongh blev inbytt för hemmalaget i den 70e minuten), trillade alltså Atlético Madrid ur topp tre för första gången sedan den 10e omgången.

De rödvita kan dock trösta sig med att de med en match mindre spelad än, och bara en poäng upp till, Tenerife, har chansen att återta Champions League-platsen ifall de vinner sin hängmatch. Resultatet gör också att Atléticos nästnästa match blir extra intressant, då de tar emot just Tenerife hemma på Alcalá de Henares den 6e mars.

Det behöver knappt skrivas ut, men ovanför både Atlético, Real Sociedad och Tenerife fortsätter Barcelonas segertåg i denna liga som de inte ens behöver anstränga sig i. 7-0 hemma mot Eibar (5-0 efter 27 minuter) må låta som otroliga segersiffror, men i ärlighetens namn är det inget att höja på ögonbrynen för när det kommer till detta Barcelona.

I deras fem första ligamatcher för säsongen blev slutresultaten 5-0, 5-0, 8-0, 8-0 och 9-1. Alla i Barcas favör, såklart. Faktum är att katalanskorna vunnit med fem mål eller fler i tolv av sina 20 spelade matcher i ligan, med den allra mest målrika i form av en 10-1-vinst borta mot Sevilla i november. Varför inte också passa på att lyfta fram deras seger i cupfinalen mot Atlético Madrid för några veckor sedan - en final som slutade 7-0.

Vi bör vara oerhört stolta över att det i detta, Spaniens och världens bästa, lag finns en svensk spelare i Fridolina Rolfö som anslöt inför säsongen från tyska Wolfsburg. I helgens match byttes Rolfö in i den 54e minuten, vid ställningen 6-0, och hon har den här säsongen stått för sju mål och sju assists.

Som tidigare nämnt spelade ytterligare ett Madridlag hemma den här helgen i damernas La Liga (som egentligen heter Primera Iberdrola, men för enkelhetens skull håller vi oss till La Liga), i form av Madrid CFF som förlorade med 1-0 mot Tenerife.

Efter att ha stått för en bra inledning på säsongen har Madrid CFF på sina åtta senaste matcher tagit noll poäng, och de ligger för närvarande på en elfteplats i tabellen. I januari plockade klubben dock in inte mindre än två svenskor: Michelle de Jongh och Ebba Hed, för att få till ett spelmässigt lyft under 2022. Det ska bli väldigt spännande att se hur de Jongh och Hed kommer att integreras i laget under våren.

Sist men inte minst, eller, jo faktiskt minst och (tyvärr) även sämst så spelade även den fjärde Madridklubben match denna fullspäckade söndag.

Rayo Vallecano besökte Villarreal med, små, förhoppningar om att ta sin blott andra seger i ligan för säsongen, men åkte istället på ytterligare en snöplig förlust efter att ha släppt in matchens enda mål i den 89e minuten. Förlusten innebär att Rayo nu förlorat sju av sina åtta senaste La Liga-matcher och ligger sist i tabellen med enbart sex poäng på 19 matcher. En längre text om just Rayos säsong kommer snart!