Lagbanner
Mer VAR i UEFA:s turneringar

Mer VAR i UEFA:s turneringar

Ska börja nyttjas från sextondelsfinalerna i Europa League. Och i Champions League ska Matchens Lirare börja utses.

Video Assistant Referee (VAR) ska nu börja användas från sextondelsfinalerna i Europa League. Det bestämde UEFA:s exekutiva kommitté i september men nu används regeln. Första matchen i turneringen spelas på torsdag. VAR användes redan förra säsongen i flera av UEFA:s turneringar och under årets säsong i Champions Leagues gruppspel.

- Vi tror att VAR är ett nödvändig redskap för fotbollen och jag är mycket glad att vi nu har VAR också i Europa League, förklarade Roberto Rosetti, president i UEFA:s domarkommitté.
 

Enligt Roberto Rosetti har i 108 matcher i kvalet till herrarnas Champions League och gruppspelet där fattats 27 beslut med hjälp av VAR, vilket betyder att VAR ändrar ett domarbeslut var fjärde match. Rosetti lyfter också fram att medeltiden för ett VAR-beslut sedan förra säsongen gått ner med femton sekunder, till en minut och trettio sekunder.

VAR kommer att användas i mars i kvalet till Euro 2020, i damernas final i Champions League, i damernas Euro 2021 samt i herrarnas gruppspelsmatcher till VM 2022. I Spanien pågår debatt om VAR:s för- och nackdelar efter ett antal omdebatterade beslut där La Liga nödgats kalla till möte i mars för att lufta missnöjet med domarsystemet.

Man of the Match
Från åttondelsfinalerna i herrarnas Champions League kommer nu Matchens Lirare officiellt att utses i varje match av UEFA. Till grund kommer ligga spelarens roll i avgörande ögonblick, taktisk mognad, kreativitet och inspiration, exeptionella färdigheter samt rent spel. Gruppen av före detta spelare och tränare som ska utse Matchens Lirare består av Packie Bonner, Cosmin Contra, Aitor Karanka, Robbie Keane, Roberto Martínez, Ginés Meléndez, Phil Neville, Willi Ruttensteiner och Gareth Southgate.

Pablo Lizama Farias2020-02-17 19:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien