Lagbanner
Mikael Billman om sitt supporterskap till Real Sociedad

Mikael Billman om sitt supporterskap till Real Sociedad

Vi låter skribenter och supportrar komma till tals där de får berätta om hur deras relation till favoritlaget ser ut och historien bakom den uppstådda kärleken.

En resa ner till San Sebastián och ett besök på en Real Sociedad-match i andradivisionen fick Mikael Billman att förälska sig i både staden och klubben. Nu berättar han mer ingående om hur det gick till och mycket mer därtill.

Har du som läser lust att dela med dig av hur du blev supporter till ditt favoritlag och hur den relationen ser ut? Tveka då inte att skicka ett mejl till mig för att anmäla ditt intresse på filip.wollin@svenskafans.com
 
*  *  *

 
Hur, när och varför började du följa och supporta Real Sociedad?
- Laget i mitt hjärta fann jag en gråmulen söndag i april 2008. Under hela min uppväxt fram till 2008 var jag en supporter av FC Barcelona som många andra i Sverige. Ganska snart efter gymnasiet bestämde jag mig för att plugga spanska och vart var då bättre än att åka ner till Spanien. Jag satt hemma och sökte på olika alternativ och fastnade för San Sebastián, mest för det var billigast och man kunde kombinera pluggandet med surfing. Väl nere i Spanien och Baskien tog det inte många timmar innan jag fann kärlek till denna underbara stad. Efter cirka en vecka i staden bestämde jag mig för att gå på en hemmamatch för stadens blåvita lag. Ingen av alla mina kurskamrater var särskilt sugen på fotboll så det blev att jag promenerade iväg själv. Först gick jag till en pub i närheten av arenan och satte mig för att bara lyssna in stämningen. Även om jag knappt fattade vad de sa föll jag med in i rytmen och flera trevliga människor försökte föra en konversation med mig. Efter det gick jag till arenan och kollade på spansk division två-fotboll (La Real låg i Segunda på den tiden).  
 
- Trots en halvtaskig och i ärlighetens namn riktigt dålig match som slutade 0–0 mot Gimnastic borde jag bara gått hem väldigt nedstämd. Jag valde dock att sitta kvar ett par minuter på min sittplats och bara sugna in alla intryck från dagen. Men ganska fort kände jag att ”fan, detta är ju mitt lag” och sedan under promenaden hem blev jag mer och mer säker.
 
Har du något specifikt minne under din tid som supporter du håller kärt? 
- På själva fotbollsplanen måste jag väl säga Griezmanns bicykletas mot Lyon i Champions League-kvalet. Det fantastiska målet tog oss in i huvudturneringen. Vid sidan av planen tycker jag det var väldigt roligt att jag via en kompis i Norge blev kontaktad av en baskisk journalist på tidningen Mundo Deportivo, för en intervju om hur det är att hålla på Real Sociedad uppe i Skandinavien. Sist måste man även nämna det enda målet jag sett live och det var uppe i Trondheim när La Real mötte Rosenborg i Europa League. Matchen gick mot ett kryss när Oyarzabal avgjorde med någon minut kvar och hela bortaklacken där jag stod exploderade och jublade för fullt.  
 
Vilka är de största för- respektive nackdelarna med att följa klubben?
- Fördelen med att följa en klubb som La Real är att det är en klubb som satsar på egna talanger. Större delen av seniortruppen har gått genom klubbens akademi och det gör att man som supporter blir extra glad. För varje spelare som försvinner till större klubbar kommer det alltid en ny produkt fram och visar framfötterna. Det är även en stor fördel med att klubben kommer från en underbar stad. När jag pratar med kompisar och andra supportrar snackar jag allt som oftast inte bara om laget utan även staden. Man är liksom förtjust i två saker som blir ett.
 
- Enda nackdelen med att hålla på La Real är att vädret däruppe inte alltid är så bra. Det har ju en tendens att regna och vara kallt där ofta, så det är inte alltid så roligt att vara utomhus när man är där. 

Har du någon favoritspelare i dagens lag?
- Som gammal mittback själv måste jag säga att jag just nu gillar Robin Le Normand. De som inte följer spansk fotboll eller La Real så mycket kanske inte känner till honom. En spelare som gått via Sanse upp i seniortruppen där han förra säsongen fick debutera då vi drogs med många skador. Har denna säsong vuxit mycket som spelare och har startat de flesta matcherna som mittback.
 
Och genom tiderna, vilken spelare har betytt mest för dig personligen?
- Svårt och inte svara ”one club man” Xabi Prieto här. En spelare som ger allt för laget både på och utanför planen. Jag hoppas på att få se honom i en viktig roll i klubben eller på tränarbänken i framtiden. 
 
Hur brukar du följa matcherna och hur ofta är du själv på plats?
- Jag försöker att följa varje match på tv. Sedan Isak anlände har det blivit betydligt enklare att se matcherna då de ofta sänds på tv och inte alltid via stream. Fast man ska väl inte klaga då det under de senaste åren visats La Liga på någon svensk streamingtjänst. Det var värre att följa matcherna i början då laget låg i Segunda. Jag har sett tre matcher live med La Real, två hemma och en uppe i Trondheim i Norge.
 
Om du varit på plats, har du någon upplevelse som du minns lite extra?
- Första matchen jag såg live med La Real 2008. Som jag redan nämnt var matchen inget vidare men allt runt omkring var underbart.
 
Hur mycket skulle du säga ditt supporterskap påverkar dig i vardagen?
- Jag tror man märker av detta ganska tydligt under matchdag, framförallt under och efter matchen. Jag har en tendens att visa lite för mycket känslor åt båda håll beroende på resultat. Men jag skulle inte säga att det gör att hela dagen blir förstörd eller dagen därpå.
 
Anser du att ditt supporterskap ändrat sig med åren?
- Från 2008 och fram till 2014 tror jag att det växte mer och mer för varje år. Efter mitt studerande nere i Spanien var det även lättare att följa med i spansk media kring laget. Jag försökte att hålla mig uppdaterad så ofta jag kunde. Och efter 2014 har jag även försökt förmedla info kring laget till andra fans uppe i Sverige. När tiden har funnits har jag skrivit artiklar på SvenskaFans, men jag är mer aktiv på Twitter
 
Finns det något eller några lag du direkt ogillar?
- Hatkärlek har man ju givetvis till Athletic Bilbao. Annars har jag inget direkt lag jag ogillar särskilt mycket. Det är mer spelare i vissa lag jag ogillar, typ Ben Yedder när han var i Sevilla som alltid nätade mot oss.

Slutligen, har du någon personlig dröm eller målsättning du hoppas få förverkliga i egenskap av supporter?
- Att få besöka den nya arenan sedan den byggdes om. Anoeta hade sin charm men dagens bygge får en att längta massor. Sedan skulle det ju inte skada om det var Real Sociedad mot Athletic Bilbao. 

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-05-06 21:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien